От учебниците по история знаем, че ефекта при произвеждане на изстрел с черешово топче по време на Априлското въстание е бил по-скоро мотивационен. Бойният ефект е бил слаб, по-скоро тези чаровни оръдия са целели да се чуе, да се разпространи идеята за всенародно въстание. Често след няколко произведени изстрела те са се разпадали. Защо ли набралата наново скорост „комисионна война” около ЦСКА ми прилича на нещо такова? Най-малкото поради една прозаична причина - този нов комисион-гейт стартира, а се говори, че тепърва ще набира скорост, ден след като шефът на ЦСКА Александър Тодоров директно отправи обвинения в организирано източване на клуба от предишното ръководство с дейното участие на футболни агенти. А по-притеснителното, направо да си го кажем – тъпото в цялата работа е, че и Тодоров и Томов не спират да тръбят, че те са чисти като момински чаршаф преди първа брачна нощ в миналото. Че не са чисти, не са, има доста червени петна по техния чаршаф. Дори Александър Томов в едно изказване през септември миналата година намекна, че не са съвсем без пари взети част от новите играчи, въпреки че идват като свободни агенти. Спомена за комисионна, която трябва да се изплати покрай контракта на Тончи Кукоч, подхвърли и за други плащания. Но някак това остана незабелязано, пък и в крайна сметка – няма нищо странно в това.

Часове по-късно, след пресконференцията, в личния си Фейсбук профил футболният агент Георги Градев пусна „компромат”. Сканиран договор за посредничество около идването на Серджиу Буш. Добре де, Сергиу както е описано в документа. Макар че това не е единствената грешка май. Странно се видя на мнозина, как под този договор има едва един от задължителните четири подписа! Другите липсват. Но да приемем, че тапията си е редовна. И какво толкоз странно има в това, изключвайки от картинката факта, че просто Томов & Тодоров трябва да мислят какво приказват, трябва да са сигурни на 100%! Най-нормалното нещо, особено при договарянето на т.нар. свободни агенти е, да има определена сума за мениджъра-агент, който е успял да уговори въпросния футболист за съответния клуб. Нещо като заплащане за услугата: „Ти виж там, намери някой без пари, свободен агент, пък ние ще дадем комисионна”. Това е абсолютен закон във футболната индустрия! Дали е правилен е съвсем друга тема.

Пример: през зимата на 2013 година Сър Алекс Фъргюсън изрева именно срещу високите комисионни, които се дават на агенти покрай трансферите. Тогава се изнесоха данни, че за предишния сезон Юнайтед е платил умопомрачителните 3 милиона 681 хиляди паунда за комисионни! За една година! За същия период пък абсолютен шампион на Острова е били Манчестър Сити с платените на агенти за комисионни 10 милиона и половина паунда!!! Така че ако само с едни 80 000 евро ЦСКА е успял да си набави актуалния голмайстор на А група – страхотна сделка! Пак да кажем – проблемът е, че това не е било обявено овреме, за това съм съгласен! За да не се стига да се появява този документ в профила на Градев. Иначе е ясно, че ефектът му ще бъде като на черешовото топче. Най-много допълнително да активизира други неприятели на ЦСКА да вдигнат пушилка.

В края на деня Градев пусна нов залп. Нов документ. От който става видно, че Томов не е искал разсрочване на задължения преди да бъде отнет евролиценза през 2008 година. А години наред Томов твърдеше обратното. Значи тук вече изцяло става ясно, че говорим за война на морална основа срещу Томов. Листове хартия, които не водят до някакво дело, до съд. Целят единствено обществен ефект. Агентът си е напълно в правото си да пуска, каквито иска неща в профила си, ако желае може да го направи и малко по-официално – на пресконференция. Но всичко това ще предизвика само едно - джафкане. И нищо чудно то да се усилва с наближаването на официалните мачове. Ако искате го приемайте за някаква параноя, но това е така. И ще бъде така, докато ЦСКА продължава да бъде трън в очите. Разбира се – и докато не си изчисти къщата докрай!

--------------------------------------------------------------------------------------

Следвай Ники Александров в личните му профили във Фейсбук и Туитър