Българският клубен футбол е застрашен от изхвърляне от Европа. Това разкри пред Gong.bg като сериозна опасност бившият шеф на Лицензионната комисия Красин Кръстев.

“Апелативната комисия към Лицензионната е нелегитимна, защото в нея има служител на БФС, което е забранено от правилника, както личи от член 7. Става дума за заместник-изпълнителният директор на централата Антон Попов. Неговото присъствие в Апелативната комисия е неправомерно и нашите клубове, останали без лицензи, могат да оспорват това пред УЕФА. ЦСКА и Локомотив Сф, примерно, биха могли да обжалват тази санкция, а това би довело до изхвърлянето и на останалите български отбори от евротурнирите“, сподели Кръстев.

Локомотив Сф и ЦСКА обаче нямат интерес да топят пред УЕФА Апелативната комисия, тъй като отрязването на клона за останалите клубове би означавало същото и за тях.

„От УЕФА обаче разполагат с германска система, която би установила подобен пропуск и и това също може да доведе до задействане на наказателен механизъм. Възможно е и други клубове да сигнализират централата в Нион за нелегитимността на Апелативната ни комисия.“

„Представете си, че не ЦСКА и Локо Сф, а някой друг клуб, абсолютно редовен, като Лудогорец, да речем, беше оставен без лиценз по някакви причини. Тогава въпросният клуб би бил лишен от възможността за обжалване пред Апелативната. Аз съм сигнализирал още преди време за този гаф, но никой не ми обръща внимание.“

„Що се отнася до наличието в Лицензионната комисия на изпълнителния директор на БФС Борислав Попов - да, от една страна това също би могло да се разтълкува като нередно. Но трябва да ви кажа, че когато аз бях в Лицензионната комисия, Борислав Попов също беше в нея, а при проверките от УЕФА не са ни правили проблем заради това. Но участието на служителя на БФС Антон Попов в Апелативната вече е абсолютно неправомерно“, поясни Красин Кръстев.

Той коментира и очакваното „помилване“ на ЦСКА и Локо Сф от страна на Изпълкома на БФС с думите: „Изпълкомът може да върне на Лицензионната комисия случаите за преразглеждане и евентуално тя да промени решението си. През 2008 година при отнемането на лиценза на ЦСКА за Европа се допитахме и до останалите клубове дали този отбор да продължи да играе в „А“ група. Трябва да ви кажа, че тогава 100 процента от кубовете гласуваха „за“ оставането на ЦСКА в елита. Но, например, в Шотландия преди няколко години останалите клубове се обявиха категорично за изхвърлянето на гранда Глазгоу Рейнджърс в долните дивизии“, обясни Кръстев.