Съвместна публикация на вестник Тема Спорт и Gong.bg

ЦСКА започна и втория полусезон от редовния дял на първенството мощно, ударно и с важна победа. Реално преди този кръг разликата между червения лидер и втория в класирането бе пет точки. Само след един кръг тя вече стана цели седем точки. За втори пореден уикенд всичко що е в първата шестица се издъни, разбира се, без нормалната домакинска победа на Лудогорец в петък, само ЦСКА трупа актив. И то срещу преки съперници.

Ако Стойчо Младенов успее за седми пореден път в първенството да победи Левски, положението вече ще стане повече от деликатно. Този уж никакъв ЦСКА, току виж се е превърнал в кандидат № 1 за титлата. Време има много, но нова победа във вечното дерби ще даде възможност за първи път червените да посрещнат шампионите от Разград в доста неравнопоставено точково измерение. Което вече крие огромни рискове за тези, които опитват да спрат ЦСКА по всякакъв начин. За тези, които имат какво да рискуват и губят. А това не е ЦСКА!

Със сигурност при продължаващо силен ЦСКА биха се забелязали спазването на няколко неформални, неофициални и донякъде хипотетични опорни точки, които обаче все пак стоят на някакви безспорни факти. Съдийският фактор никак не е за подценяване. От началото на този сезон армейците само веднъж бяха погалени от който и да е съдия. В мача срещу Ботев, макар че онова положение с ръката на Стивън Сънди на границата на наказателното поле е като детска приказка в сравнение с порязването, което застигна канарчетата онзи ден в „Надежда”.

В голяма част от останалите мачове ЦСКА може да претендира за неравномерно съдийство, все в ущърб на тима. И това с жълтите картони ще го повтаряме до втръсване, защото явно още има неразбрали идеята. Ето и срещу Литекс – минимум два спестени, нарисувани като от перото на Леонардо да Винчи жълти картони за играчи на гостите. Защо не бяха дадени? В края на краищата – пак ЦСКА с повече жълти картони от съперника! Стига де, става несериозно!

Едните цял мач се бранят, понякога твърдичко – но накрая пак ЦСКА излиза по-грубият тим! Просто на другите отбори се спестява, а на ЦСКА, когато има заслужени – никога не се пропускат. Това е разликата! И пак ще завъртим мелницата за дузпите. Най-резултатният отбор в първенството още не е бил дузпа. За цялата календарна 2014 година, която вече почти отминава – само един път е даден наказателен удар - в един от мачовете с Левски, когато просто нямаше как да не се даде. Ще рече човек, че тези нападатели на ЦСКА почти не смеят да припарват до наказателните полета на своите съперници. Влизат по веднъж-два пъти на мач, колкото набързо да си вкарат головете. Пък и честичко вкарват отдалеч, така че има логика, нали? 

Актуална стана и темата с програмата на първенството и най-вече програмираният за ден петък мач срещу Лудогорец. Веднага се извади контратеза с припомка от края на 2011 година, когато по молба, тук ще повторя – по молба на ЦСКА и съгласие от страна на Лудогорец, мачът се е преместил от събота в понеделник. Хм, за забравилите, поредното типично странно решение на спортно-техническия червен дует тогава Дуци и чичо Пенчо. Пълна щуротия, на която, изглежда, предишните собственици с лекота са се вързали. Сега обаче ситуацията е съвсем различна.

БФС решава програмата, без да пита никого. Така и трябва. Но нали всичко е в съглашение и с телевизията, даваща мачовете? Не ми казвайте, че за професионалистите в Нова е супер изгодно и баш в праймтайма да забият един от най-чаканите и гледани мачове в петък, късен следобед! Ако пък е така, защо не направиха и идващото вечно дерби в петък? Или отнякъде съзираме пак намесата на фирмата, държаща правата? А така вече става далеч по-разбираемо за всеки. Личното ми мнение е, че ЦСКА изобщо не трябва да се впуска в някаква безсмислена битка, да се вадят примери, че съперникът на Лудогорец – Ливърпул, играел в неделя, пък трябва и да пътува до България. Няма защо – щом ще е в петък, да е в петък. Просто се натрупват детайли, които приличат на тенденция. „Гостуването” на Лудогорец в Разград за купата срещу Ботев Враца, както и напълно неоправданото преместване на мачовете за същата купа срещу Берое чак за следващата година са решения все в една посока. Сега и казусът с мача на ЦСКА. Имаме натрупване!

Тъй като този въпрос касае публиката на ЦСКА, тя продължава да бъде длъжник и да не идва масово на стадиона. Което донякъде поставя и шефовете на тима в глупава ситуация. Да не вземе да се премести накрая мачът с Лудогорец – било то за по-късен час или за събота, и накрая „Армията” пак да не е пълна. Защото продължавам да недоумявам как в целия този настоящ сезон така и не дойдоха поне веднъж повече от 6-7 или 8 хиляди на мача? Скъпо ли им е, ЦСКА ли не им харесва, треньорът ли не им харесва, какво? Та ако съвсем малко всеки се замисли, в момента Стойчо Младенов запушва завинаги устите на критиците си.

Това, което прави, е далеч по-голямо и трудоемко от последните две титли с него. Тогава ЦСКА имаше страхотни играчи, имена, скъпи звезди! Както самият Стойчо каза онзи ден по повод Лудогорец: „С много пари е лесно да се работи!” Сега обаче парите са кът, броят се до стотинка. Втори пореден сезон от събрани накуп свободни агенти Младенов прави чудеса. Може ли някой да оспори това твърдение?

При пълен актив до мача с Лудогорец ЦСКА ще влезе във филм, от който ще се хване за главата. За добро или за лошо! Ще разберем съвсем скоро. Дори с угрозата да бъде повторено лятото на 2008 година, когато еуфорията от титлата бе помрачена от взетия евролиценз. Любопитно - какво ли биха измислили този път противниците, ако трябва пак да сътворяват някакъв сценарий? Това с лиценза вече е пробвано, макар че защо ли да не бъде направен нов опит?

Какво би ги спряло? Победи за ЦСКА и редовно изплащане на останалите задължения от страна на Томов. Ясно като бял ден. Засега с леки колебания и в двата компонента - нещата вървят. Но всичко зависи от предстоящите мачове. Те са възлови, те ще определят посоката, може да се наложи и ревизиране на целите. Едно е неопровержимо – ЦСКА в момента играе печеливш футбол, мачка голяма част от съперниците си, вади нови звезди във всеки от мачовете си (този Бергонси откъде и той изригна?) и трупа сериозен точков актив. А това притеснява все повече конкуренцията. И бъдете сигурни, че опорните точки за противодействие вече са нахвърляни.