„Разделям се с добри чувства, защото бях много щастлив тук. Но в същото време имаше и леко разочарование в мен, че си тръгвам, защото бях в голям клуб, не само за България, но и за европейския футбол“, заяви треньорът Пауло Грило през официалния сайт на ЦСКА.

„Всеки знае какво е ЦСКА София. Но за съжаление си тръгвам. Колективът тук е страхотен. Като едно семейство сме. Още от първия ден, когато пристигнах в България никога не почувствах липса на нещо в този Клуб. Бях много щастлив в тези девет месец, в които живеех тук. Винаги имах голяма подкрепа от треньорския екип. Както и всички футболисти ме подкрепяха, помагаха ми, както и аз на тях. Винаги бяха усмихнати като ме виждаха, защото аз обичам да се шегувам с тях. Приеха ме много добре. Сигурен съм, че един ден ще се върна да работя отново в този клуб“, коментира още Грило.

- Стойчо Младенов знаеше ли за решението ти?

Откакто аз съм тук, Стойчo Младенoв се отнасяше към мен като баща към син. Този човек е един от най-добрите, които познавам. В периода, в който аз бях треньор в България, различни клубове се обаждаха и ми предлагаха работа. Винаги първият човек, който разбираше за тези оферти бе Стойчо Младенов, дори преди семейството ми. Отказах три-четири предложения, защото постоянно се съветвах със Стойчо Младенов и ги отказах. Не беше най-добрият момент за мен и ЦСКА да напускам Клуба тогава, но сега пристигна едно предложение, което е голям проект. Нямаше как да откажа, имаш такъв шанс веднъж в живота. Много съм щастлив, че Стойчо Младенов и екипът му ме подкрепиха.

- Каква е разликата между миналата и тази година?

Тези два етапа не са толкова различни, защото колективът е същия и работата ни върви в добра насока. Както Стойчо Младенов казва, че откакто е поел Клуба всички в него - футболисти и треньори работим само за победа, въпреки трудния момент, в който ЦСКА се намира. За мое щастие, откакто аз дойдох успяхме да станем вицешампиони на България. Това беше фантастично, защото никой не вярваше, че това може да стане. Беше невъзможно в периода, в който беше ЦСКА. Само ние, които сме вътре в Клуба знаем през какво минахме, за да се постигне това нещо. И все още минаваме. Това, което видях в този отбор, всички да са толкова задружен колектив е много рядко срещано. Разликата е, че тази година пристигнаха нови футболисти на мястото на тези, които ни напуснаха. Това е разликата между миналата и тази година. Много е лесно за новопристигналите футболисти, защото те виждат къде идват - в какъв колектив и Клуб. Много е лесно да влезеш в отбор, в който треньор е Стойчо Младенов, защото всички футболисти харесват идеите му и веднага започват да работят с желание. Има и друго важно нещо - за нас няма значение дали гостуваме или играем вкъщи. Където и да отидем нашите фенове са повече и ни подкрепят навсякъде. Това е нещо феноменално.

- Какво е ЦСКА за Европа?

ЦСКА за Европа е един огромен клуб. За Португалия ЦСКА е един от грандовете на Стария континент, защото в историята винаги е бил такъв. Когато медиите в родината ми съобщиха, че отивам да работя в ЦСКА, всички ми звъняха да поздравят, че отивам е един европейски гранд. Навсякъде в Европа знаят какво е ЦСКА и какви футболисти са излизали от тук. За мен като португалец беше чест да представлявам ЦСКА. Излизам от ЦСКА с много натрупан опит и висок морал.

- Кое ти направи най-добро впечатление от работата с треньорите в ЦСКА?

Познавам се с Младенов отдавна. За мен той е едно светило. Имах голямо желание да работя с него. Всички ние усещаме любовта, която Стойчо има към ЦСКА. Това е нещо, което не може да се опише. Аз съм свидетел как на него му звънят от няколко клуба, предлагат му много повече пари, клубове, които са стабилни финансово, но той просто отказва, без да изслушва офертите. Изпитва голяма любов към ЦСКА. Не съм виждал такъв човек. Всички от щаба се чудим и се хващаме за главите, защото отказва оферти без да ги преразгледа. А може да отидеш и да спечелиш много повече пари и да си оправиш живота. Младенов ми е споделял, че има една мечта - да превърне ЦСКА в клуба, когато самият той е бил футболист на армейците, да постигне такива успехи. В повечето случаи той няма време за семейството си, заради ЦСКА.

- Какво ще пожелаеш на ЦСКА и на привържениците на червените?

Искам да им кажа да повярват в този отбор, в този проект. Да имат пълно доверие на старши-треньора, да му вярват безрезервно. Искам да благодаря на Стойчо Младенов и ЦСКА, защото в седемте години откакто аз съм треньор, никога не съм бил толкова щастлив, както бях в ЦСКА и София.