Истинско чудо трябва да се случи в европейските мачове тази година, за да може ЦСКА да стартира евроучастието си като поставен отбор. „Червените” стартират от четвърти квалификационен кръг на Лига Европа с коефициент 10.575. За да се стигне до ситуацията, в която „армейците” са поставени на прага на групите, трябва да има 38 отбора с по-нисък от този коефициент и да се получат един куп изненади и то в трети квалификационен кръг в турнира.

Каква е ситуацията към момента?

В четвъртия квалификационен кръг в Лига Европа участие вземат 26 отбора, които влизат директно в този кръг, 35 тима, които идват от трети кръг и 15 отбора, които отпадат от Шампионската лига.

От тимовете, които влизат директно в четвърти квалификационен кръг ЦСКА има по-висок коефициент от единствено 3 отбора – Нордисланд, Васлуй и носителя на купата на Швейцария.

При отборите, които ще влязат в Лига Европа като изпаднали от Шампионската лига, ситуацията е малко по-различна. Със сигурност от тези мачове ще отпаднат 2, които имат по-нисък коефициент от ЦСКА. Освен това има възможност да отпаднат още 9 с по-нисък коефициент от червените.

Най-любопитният за ЦСКА кръг ще бъде третият квалификационен на Лига Европа. От него има сигурни 10 отбора, които ще влязат в четвърти кръг с по-нисък коефициент. Освен това има още 25 мача. На практика, за да се стигне до щастливата за ЦСКА ситуация, в която отборът да е поставен, ще трябва да се получат най-малко 14 изненади от тези 25 мача, в които да победят отборите с по-нисък коефициент.

Вече почти всички отбори-участници в евротурнирите са ясни, така че има евентуални съперници на „червените”. Най-сериозните имена, срещу които може да се изправи ЦСКА са: Тотнъм, Бирмингам, Севиля, Атлетик Билбао, Лацио, Шалке, участниците в Европа от Франция, Спартак Москва, Спортинг Лисабон, Брага, ПСВ Айндховен, Башикташ, Андерлехт, Селтик, АЕК, които влизат директно в четвърти квалификационен кръг на Лига Европа. От трети се очаква да се появят отбори като Атлетико Мадрид, АЗ Алкмар, Апоел Тел-Авив, Брюж, Спарта Прага.

Все още не може да се направи анализ на ситуацията около най-приемливите евентуални съперници на ЦСКА, тъй като трябва да се изиграят много мачове преди да се изяснят отборите участници в четвърти квалификационен кръг на Лига Европа.