Българският футболен съюз изрази недоволство към отправените от ЦСКА обвинения към централата, и публикува специална декларация:

Във връзка с продължаващата през последните дни дискусия, водена с почтени и непочтени, подмолни и явни средства от ПФК ЦСКА АД спрямо Българския футболен съюз, засягаща редица казуси, се чувстваме длъжни да заявим следното:

1. На Интернет-страницата на ПФК „ЦСКА"АД е публикувано „Становище", че наложените от Дисциплинарната комисия на БОК наказания на футболисти, не подлежали на обжалване от лицензираната спортна организация, към която те принадлежат, т.е. БФС.

Очевидно, въпреки липсата на подписи от лица представлявящи ПФК „ЦСКА"АД, това е становище на клуба, тъй като е разпространено като негов документ.

Твърдението (на стр. 1), че за БФС липсвало правно основание за обжалване „защото липсва годен за обжалване, предмет" е НЕСЪСТОЯТЕЛНО.

В чл. 60, ал. З от Наредбата за допингов контрол са изброени изчерпателно всички решенията, свързани с нарушения на антидопинговите правила, които подлежат на обжалване.

В настоящия случай, предмет на обжалване е Решението на Дисциплинарната комисия при БОК, с което на тримата футболисти са наложени наказания за нарушение на антидопинговите правила.

Няма съмнение, че тези футболисти участват в състезание на национално ниво, и за тях е установено по безспорен начин, че са нарушили антидопинговите правила.

За такива случаи, действащата нормативна уредба, признава правния интерес на лицензираната спортна организация (БФС) да обжалва постановеното решение.

Това е напълно естествено. Спортните федерации са тези, които администрират първенствата на национално ниво, и тяхна основна задача е тези първенства да се провеждат с ПОЧТЕНИ СРЕДСТВА. Те са тези, които защитават правата на останалите участници в състезанието, срещу този, който с непозволени или забранени следства или начини, се опитва да получи предимство.

Футболните клубове - членове на БФС, имат право да знаят дали в случая е приложена правилно нормативната уредба, дали техните добросъвестни усилия за победа на футболното поле, не са били преодолени задкулисно и с непочтени методи. БФС е съюз на всички футболни клубове и затова е длъжен да им осигури и защити това право чрез жалбата си до Българския спортен арбитраж при БОК.

2. Твърденията, че футболистът на ЦСКА Нджонго Додинг Лобе Присо е наказан от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз прекалено сурово и не в рамките на действащия Дисциплинарен правилник, са, меко казано, пресилени и неотговарящи на истината. Максималното наказание за провиненията на Присо, описани подробно в докладите на длъжностните лица и полицията в мача "Локомотив" (Пд) - ЦСКА, всъщност е 10 мача. След като разгледаха документите и видеозаписа, и изслушаха длъжностните лица, членовете на Дисциплинарната комисия, по вътрешно убеждение и с оглед на всички обстоятелства (смекчаващи и отегчаващи), прецениха да наложат наказание от 5 мача. Наложеното наказание е в съответствие с тежестта на установеното извършено нарушение и с принципите на възпитателен и предупредителен ефект към нарушителя. Нека да напомним, че честната игра и спортсменското поведение, са основни задължения на ВСИЧКИ КЛУБОВЕ и ФУТБОЛИСТИ; че в системата на футбола няма отбори, които да са освободени от това заради славното си минало или бляскаво бъдеще.

По отношение на препратките към предишни подобни, или не толкова, случаи в миналото, при които наложените наказания са били други, е добре да се знае, че всяко нарушение се разглежда към момента, в който е извършено и с оглед на конкретните и специфични обстоятелства при неговото извършване. Решението е съобразено с тези фактори, както и най-вече с нормативните документи на БФС. Всичко останало е субективизъм и нечисто желание да се ползваш с някакви преференции заради комплекс за богоизбраност.

3. За картотекирането на футболиста Анисе Абел в ЦСКА вървят законови процедури, които няма как да бъдат съкратени или прескочени (най-малкото поради горепосочените причини). Внесената от ЦСКА документация ще бъде разгледана от Българския футболен съюз и клубът ще бъде информиран за възможностите и процедурите. Подмолните и неверни твърдения, промъкващи се в медии, очевидно пристрастни към заинтересования клуб и неговия т. нар. "пълномощник", прословут с това, че все още очаква първия си правилно решен футболен казус, че Българският футболен съюз неправомерно отказва разрешение на футболиста да се състезава за ПФК "ЦСКА" АД, целят да въведат в заблуждение спортната общественост, а и не правят услуга на заинтересования клуб.

Българският футболен съюз, воден от основните принципи, разписани в неговия Устав, въпреки трудностите, ще продължи да бъде радетел на честната игра, лоялност, почтеност и спортсменство. Ние не правим разлика между футболните клубове, стига те да спазват нормите на европейския футбол, чийто принципал е УЕФА, а за България - Българският футболен съюз.

"Връзки с обществеността и медии"