Изумителна е скоростта, с която ЦСКА и Левски, двата колоса в българския футбол, отдалечават феновете от себе си. Сякаш има някаква безумна надпревара за по-необмислен ход или изказване, в която са въвлечени „червени“ и „сини“ ръководители. И най-шокиращото е, че тя е изградена от собствената им глупост. 

Седмица на обезличаване. Така изглеждаше тя за двата клуба. Сюрреализмът първо се настани на стадион „Българска армия“. И набързо се превърна в грозна реалност. Тази, в която фенове на ЦСКА псуват юноши на отбора. Агресивно, ожесточено и безмилостно. Това каза всичко. Другото са подробности. За автентични и новосформирани дружества, съдебни дела, синдици, кредитори и олигарси. Докато битката между тях продължава, истинската футболна арена ще пустее все повече и на нея ще има все по-малко привърженици – тези, които просто искат да отидат да гледат футбол и да се откъснат от сивото си ежедневие за два часа. А не да се чудят кой отбор да припознават и дали случайно няма да бъдат нападнати по алеите на Борисова градина от други фенове на ЦСКА. 

За да не останат по-назад, на Герена решиха да пеят в същия хор. Не толкова гръмогласно, но достатъчно фалшиво. Само седмица след като ръководството на Левски помпозно обяви, че ще напусне първенството, ако в него бъде допуснат ПФК ЦСКА-София, дойде ред за нова позиция. Абсолютно противоположна и представенa тихомълком, само ден след като БФС официално легитимира „червените“ в елита. 

„Отборът ще посрещне всеки съперник и ще влезе във всеки двубой единствено и само с мисълта за победа“. Така величествено и без никакви аргументи „сините“ се опитаха да излязат от конфузната ситуация, в която сами се поставиха. Със съобщение в официалния сайт на клуба и без нито един член на ръководството да счете за необходимо да запознае медиите с това решение. За сметка на това членовете на УС и НС на Левски се скриха от журналистите зад паното на новопостроения сектор „А“, а някак символично, на него все още се издига гордо надпис с пунктуационна грешка. Стадион Георги Аспарухов. Без кавички. Поне от елементарно уважение към легендата си, в клуба можеше да се погрижат за един не толкова сложен препинателен знак. 

На Герена обаче всичко изглежда сложно и изпъстрено с грешки. И докато продължава така, уважаемите ръководители на „сините“ не трябва да се учудват, че гордостта им - сектор „А“ много често ще стои празен. А феновете много скоро ще се отдръпнат не само от стадион „Георги Аспарухов“, а и от телевизионните екрани.  

Когато разумът спи, се раждат най-големите чудовища. Дано в ЦСКА и Левски най-накрая разберат, че е време да променят мисленето си и да го насочат в друга посока. В противен случай, когато се събудят, ще видят само едно – пустеещи стадиони.