Бразилският защитник Жоао Карлос прекара почти 15 години от своята кариера, играейки по европейските терени. Както е известно, в началото на кариерата си Карлос играе във Васко да Гама, където играе рамо до рамо с иконата на „селесао” – Ромарио. Карлос, който игра за българския ЦСКА в периода 2002-2004, прекара шестгодишен период в белгийските Локерен и Генк.

През 2018-а година пък Карлос се отказва от футболната игра и представлява 30 играча в ролята си на агент. „Моите партньори и аз започнахме да работим с млади играчи преди пет години. Сега някой от тях се утвърдиха във футбола. Давам за пример Саул, който е вратар в Ботафого. Завърнах се в Бразилия по-късно, защото знам, че там има добри играчи, които имат нужда от подкрепа”, коментира Карлос пред ESPNC.com.br.

Решението на Карлос за спиране с футбола идва в дубайския Емирейтс Ал Джазира през 2017-а година. „Отборът им се нуждаеше от защитник и ме взеха. Мечтата ми бе да играя в Дубай, за да се запозная със структурата и това райско кътче от земята. Спрях, след като станахме шампиони”, продължи Карлос.

След трансфера си от ЦСКА в Локерен, Карлос заиграва в Генк, където играе заедно с вратаря на Реал Мадрид Тибо Куртоа и звездата на Манчестър Сити Кевин де Брюин.

„Де Брюин се запознах и със семейството му, което е феноменално. Има нереална интелигентност и много приятни родители. Те винаги го придружаваха до тренировки и мачове, а той винаги ме питаше за играта си. Когато треньорът дойде в първия отбор Кевин, треньорът ме попита: „Какво мислиш за този младеж, има ли бъдеще? Аз му казах, че е невъзможно да не му се даде шанс, дори и да е на пейката. Той каза, че е много млад и тих, а аз го принудих да ме чуе”, потвърди Жоао Карлос.

Жоао Карлос и Кевин Де Брюин

източник: espn.br

„Не бях капитанът на Генк, но бях от лидерите, защото нашият треньор не говореше много. Взех решение в този миг. Винаги правех така, че всичко добро да е за отбора. Бяхме много сплотен колектив”, коментира бившият бранител на ЦСКА.

Карлос говори и за отношенията си с бившия вратар на Челси Тибо Куртоа. Белгиецът дори е получил травма преди дебюта си, след като е опитал да се пошегува с Карлос. Няколко дни по-късно бранителят го е надъхал допълнително за своя дебют за Генк. „Казах му – излез и играй футболът, който можеше. Всяка грешка, която правиш, я зачислявай на моята сметка. Винаги му помагах. Мисля, че неговите родители са ми много благодарни, тъй като не спираме да се чуваме”, добави още Жоао Карлос.

Жоао Карлос и Кевин Де Брюин

източник: espn.br