В неделя сутрин Гриша Ганчев тропна силно по масата. Почти в стил „Стойчо Младенов тропа и събужда позаспалия до него Мишо Вълчев на пресконференция в Самоков”. Това бе преди години. Но вчера станаха ясни няколко неща.

Първото – Гриша Ганчев се появи сред червените! Бъзиците на тази тема вече бяха набрали лавинообразна форма. Някои дори подхвърляха, че „Гришата пак ще изпързаля чорбарите” и че те самите живеят в някакъв полуреален сън, където си представят, че Ганчев го е еня за ЦСКА. Еня го е! Това е първото и от него трябва да се тръгне като база. Вероятно един от най-необичащите медийните изяви футболен човек у нас в последните 15-20 години направи рязък завой и отиде в другата крайност. Насред пистата, върху трибуна, при това изглеждаща далеч по-добре и прилично от онази от митинга на ДПС край Исперих. С микрофон в ръка пред 4 хиляди фена, без предварителна рестрикция за каквито и да е въпроси. Открито, лице в лице.

Това бе първото, второ – бяха предложени едва две опции за избор от страна на феновете. Новото, вече регистрирано това лято дружество да се слее, влее, приeме, замени и т.н настоящето и да се продължи с участието във В група или Литекс да става ЦСКА. Вторият вариант почти от всички присъстващи бе отхвърлен, така че извода е: червената фенска общност даде пълен картбланш на Ганчев и ръководството на ЦСКА да опитат тази опция, подкрепена от десетки примери в близкото минало в България и в Европа. Плащат се дълговете към държавата, тези към частни кредитори обаче подлежат на огромно съмнение, дали ще бъдат изплатени. В тази връзка от трибуната словата бяха достатъчно остри и красноречиви, за да стане ясно, че всички са зад Ганчев и че място за отстъпление няма! Само да припомним за н-ти път, че съществуват примери като Глазгоу, Берое, Металург Донецк, Ботев, Динамо Букурещ, Нефтохимик 1962 и куп други, които вече са прочетена история и дори са позабравени. Фиорентина пък бяха вкарани от Серия Д в Серия Б с мотива: спортни заслуги. Така че топката наистина е в БФС, въпреки наивните опити на Борислав Попов да замаже нещата.

В тази връзка, може би най-точното попадение от всички изказани думи на Армията в неделя сутрин бе това на бизнесмена Стойне Манолов, който обърна внимание, че всичко в крайна сметка опира до това как и по какъв начин точно цялата ситуация „от-до” стига и би стигнала от БФС към УЕФА. Това е разковничето, тъй като нещата могат да се представят по един, по втори, дори по трети и пети начин, коренно различен от първите два. И във футболната централа трябва веднъж завинаги да престанат да играят по струната на червените фенове, хвърляйки им в очите прах, примесен с гръмки слова и фрази. Защото според т.нар. ръководители на футбола у нас, ден след онази пресконференция в средата на септември трябваше България да бъде извадена от всякакави структури на ФИФА и УЕФА, тъй като БФС не е отнела въпросните 15 точки на ЦСКА. Това не се случи. Никъде по света няма подобен случай, прецедент, при който футболна федерация да е била така жестоко наказана, отстранена или каквото и да е, поради решение засягащо клуб. При всеки един от тези десетки случаи, които могат да се изброят като аналог на ситуацията около ЦСКА. Няма, това на БФС ми прилича повече на плашене на гаргите и не кореспондира на сериозността, която в подобни случай трябва да проявява една централа към роден клуб.

Другото, което е добре да се отсее. Гриша Ганчев чрез ЦСКА обяви публичен отказ от базите в Панчарево. Заяви, че не желае неговото стъпване в Армията да се свързва с апетити за тези бази. Обяви, че има набелязани места край София, където би могло да се изгради тренировъчен комплекс. Да речем тип „Коматево”. Което от своя страна вече ще се брои като актив от страна на бизнесмена, като инвестиция – макар и частна, тя ще бъде принос към държавата. На тази база ще тренират различните детски, юношески формации, там ще се готви и мъжкия тим. Това е ексклузивно и доста различно решение от това на всички предшестващи босове на ЦСКА, всеки един от които мечтаеше за тези бази.

Като цяло чакаме развитието на нещата. Уверението, че други босове, тези на държавата са дали зелена светлина за точно този план бе посрещнато със силна доза съмнение от присъстващите на срещата фенове. Те настояха да има завършен етап от плана до местните избори, за да не се окаже това „затопляне” елементарен предизборен трик. В неделя сутрин Гриша Ганчев би изключително силен сервис, заяви присъствие и въпреки някои предварителни очаквания, не срещна никакъв отпор от трибуните Там нямаше разногласия. Всички му подадоха ръка, което е важен елемент на старта.

Остава да разберем дали това тропване по масата ще бъде чуто, ще доведе до малко по голям ефект от онова, което единствено стресна позадрямалия Мишо Вълчев. Тук трябва далеч по-мощно стряскане и събуждане

------------------------

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил