Днес четири от водещите ни отбори ще водят паралелна надпревара. Лудогорец, Левски, ЦСКА и Литекс ще изиграят поредните си контроли от зимния подготвителен период. Различни съперници на различни места в Европа и Азия ще бъдат съперници на елитните ни тимове. Различни са и подходите, които треньорите използват в избора си на спаринги.

Наставникът на Литекс Красимир Балъков логично се спира на немския модел. По-слабички съперници в контролите в началото и яки триразови тренировки. „Оранжевите” вече напълниха кошницата на вторидивизионния Раковски с 8 гола, нищо чудно и аматьорите от Евроколеж да последват тяхната съдба.

След срещата с шампиона на Азърбейджан, Левски на практика ще има по-непретенциозен съперник – молдовския Милсами. Макар, че са втори в местното първенство отборът със странно име едва ли е нещо невероятно. Стойчо Стоев пък си е избрал за съперници все отбори от руската школа, които практикуват здрав футбол - украинци, азери и молдовци. Добра подготовка за сблъсъците с Марек и Хасково (на три пъти през пролетта).

Стойчо Младенов постепенно вдига класата на своите съперници. Така както би трябвало да се вдига и формата на неговия ЦСКА. След нтородивизионния немски Ален и украинския средняк Металист сега идва ред на кандидат-шампиона в Полша Шльонск. Контрола, която определено ще покаже на „червените” докъде са стигнали. Както и тези със Стяуа и Рапид Виена – все квалитетни съперници.

И в Лудогорец прийомът е горе-долу същият. Гошо Дерменджиев редува дотук слаб/силен съперник. В Турция това бяха Гройтер Фюрт и Динамо Москва, а сега в Испания – Унион Берлин и Риека. Хърватите са втори в тяхното първенство и сериозно тормозят хегемона Динамо. Ако използваме клишето, което треньорът на разградчани ще пусне след мача – „Полезна контрола”. А идват и още по-полезни и касови – със Спартак Москва, Днипро и Динамо Киев.

Така, че всеки си имасвоя подход и философия за подготовката. Чия е най-правилна – ще разберем през месец май.