"Децата трябва да разберат какво значи ЦСКА", това заяви новият треньор в ДЮШ на "армейците" Борислав Георгиев.

В началото на месец април той започна работа в детско-юношеската школа на тима. Георгиев ще води детския отбор на футболистите, родени през 2005 и 2006 година. Георгиев сменя на този пост напусналия треньор Димитър Михайлов.

По този начин още един юноша на ЦСКА се върна в родния си Клуб.

Борислав Георгиев започва футболната си кариера в ЦСКА. В България е носил екипите на Спартак Вн, Велбъжд, Локомотив Сф, Славия и Етър Велико Търново. Две години играе в немския Заксен. Във визитката му са още отборите на гръцките Калитея и Левадиакос. Ето какво заяви той пред сайта на тима:

- Връщаш се в ЦСКА вече като треньор? Как се стигна до това да започнеш работа в ДЮШ на Клуба?

- Бях поканен от ръководството на Клуба, след като се оваканти място в ДЮШ. Аз съм юноша на ЦСКА. Израснал съм с идеите на този Клуб. Знам какви са претенциите на този Клуб. Знам, че за него второ място не съществува. Мисля, че в годините натрупах много опит, който мога да предам на децата.

- Запозна ли се вече с децата от отбора, който ще водиш?

- Аз ще водя отбора на родените през 2005 и 2006 година. Това е най-малката подготвителна група. Да, опознах децата. Имах възможността още преди да постъпя официално на работа да присъствам на тренировките. Две седмици по-рано започнах да гледам заниманията и да се запознавам с момчетата.

- Имаше ли приемственост между теб и предишния треньор Димитър Михайлов?

- Говорих с Митко, следях нещата и съм благодарен, че имах възможността две седмици по-рано да съм с тези деца, защото на тази възраст не мога да се появя като нов треньор и да ги объркам тотално. Някакви промени със сигурност ще има в сравнение с работата на Митко Михайлов. Но това ще стане постепенно, децата трябва да свикнат с моята работа, да приемат нещата спокойно. Не може изведнъж да бъдат стресирани с нов треньор, нови изисквания, нов начин на работа.

- Притесняваш ли се от това ново начало, от работата с децата? Треньорството е свързано с много повече отговорности.

- Не ме притеснява новото предизвикателство. Моят син също е в тази възраст. Той тренира в ЦСКА, в отбора на Владимир Манчев (б.а. Владимир Манчев е треньор на родените през 2003 и 2004 година).

- На какво ще държиш най-много в твоя отбор?

- Тези деца първо трябва да се възпитат, да има дисциплина, да са колектив и да са готови да дадат всичко от себе си. Те трябва да разберат какво значи ЦСКА.

- Школата на ЦСКА премина през много трудности в последните години. Имаш ли уверението на ръководството, че проблемът с базата ще бъде решен в най-близко бъдеще?

- Въпреки всички проблеми, които има, това е ЦСКА. Дори не се замислих за тях, когато ЦСКА ми предложи да се върна. Това е емблемата. Това е най-големият Клуб на България. Както знаете, вече има изграден един терен, в момента се правят още два. Цялата школа ще бъде тук, на "Българска армия". В Клуба се работи постоянно за подобряване на условията на работа. Искрено се надявам и вярвам, че ЦСКА е на прав път. Защото този Клуб е най-големият в България

- Какви са първите ти впечатления от школата на ЦСКА, от начина на работа, от колектива?

- Аз познавам всички треньори. Играл съм с повечето от тях. Израснал съм с част от тях на "Червено знаме". Всички треньори в тази школа са юноши на ЦСКА. По един или друг повод ние сме били заедно – с някои от тях сме били в един отбор, с други сме се срещали през годините на терена като съперници. Но аз познавам колегите много добре и знам за какъв силен колектив става въпрос.

- Защо е важно треньорите в ДЮШ да са юноши на Клуба или да са играли с червената фланелка?

- Важно е, защото ние сме израснали с идеите на този Клуб и най-точно можем да ги предадем на децата. Ние знаем през годините какво се е изисквало от нас, как сме го постигали, и би трябвало по същия начин да го предадем на децата.

- Правилна политика ли води ЦСКА спрямо своите юноши?

- Това е пътят – да налагаме юноши на Клуба. Затова се правят тези терени – за да изграждаме и да налагаме юноши. Навремето детско-юношеската школа на този Клуб беше много силна. На "Червено знаме" бяха всички отбори, там се родиха много таланти и оттам се взимаха много кадри. Аз също съм човек, който е израснал там. Играехме добър футбол.

- Какво е мнението ти за настоящия отбор на ЦСКА?

- ЦСКА показа много силни игри в последните мачове. Сформира се силен, борбен отбор, силен колектив. За съжаление това стана малко късно по обясними причини. Но през пролетта се получиха хубави мачове, няма смисъл да споменавам двете дербита с Левски. ЦСКА не отстъпваше по нищо на Лудогорец, това беше една нещастна загуба. Най-хубавото е подкрепата на публиката. Тя не остави отбора. Доказателство за това е последният мач в Ловеч, където имаше много наши фенове. ЦСКА показа своята класа, спечели мача и мисля, че оттук нататък ни предстоят само хубави моменти.

- Какво си пожелаваш в началото на треньорската си кариера?

- Да сме живи и здрави, да успея да предам на дечицата това, което знам. На феновете мога да обещая, че ще дам всичко от себе си за децата и за ЦСКА.