За себе си футболната легенда на ЦСКА Георги Велинов твърди, че има два рождени дни. Първият - преди 61 години, вторият - преди 11. Именно тогава спортистът става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас. Велинов разказа историята си пред NOVA.

Вратарят е шесткратен шампион на България, четирикратен носител на Купата и най-добър футболист за 1981 година. Сега Велинов тренира вратарите на ЦСКА.

Споделя, че след операцията се е променил много, защото осъзнал колко кратък всъщност е животът.

„Всичко тръгна от едно напълняване. И си казах: "А! Не е възможно коремът ми да се надува, пък краката ми да са слаби". Отидох на лекар и ми откриха цироза”, спомня си Велинов.

Докато мисли, че се бори с посредствено заболяване, минават три години. Животът бавно се изплъзва от ръцете на Джони. Силите постепенно го напускат до момента, в който трансплантация на черен дроб е единственото му спасение.

Футболистът поверява живота си в ръцете на проф. Никола Владов и екипа на Военно-медицинска академия и става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас.

„След операцията проф. Владов каза, че са ми оставали 28 дни. Това е най-хубавото нещо - донорството, да знаете. Много хора го подценяват. Всеки мисли: „На мен няма  да ми се случи. Като си отива човек, поне да дари живот на още трима- четирима. Доколкото разбрах, до 7 човека можели да бъдат спасени от един”, споделя Георги Велинов.

В ефира на "Събуди се" проф. Владов, завеждащ Клиниката по чернодробна и панкреатична транспантология във ВМА, каза, че в последните години отказите от донорство стават все по-малко. Той подчерта, че в процеса по спасяването на човешки животи чрез трансплантации участва голям екип от около 30-40 специалисти.