Ужасна новина дойде от УЕФА. Един от най-талантливите футболисти на ЦСКА и България Георги Йомов е наказан за 4 години заради приемане на допинг. Това все още не е обявено официално, но според източници на „Мач Телеграф“ на „Армията“, и в БФС решението е взето.

Крилото беше със спрени права от 25 август, когато около месец по-рано в тялото му са намерени следи от забранено за употреба вещество. Пробата на Йомов беше взета след мач с Македония ГП в Лига на конференциите. Впоследствие стана ясно, че допингът в тялото на Йомов носи непроизносимото име – дехидрохлорметилтестостерон. Именно това вещество е в основата на най-тежкото възможно наказание за крилото. Става дума за препарат, който е спрян от продажба още през 90-те години на миналия век, а в някои държави и по-рано. Той може да бъде закупен единствено на черния пазар.

startphoto.bg
41 снимки

Този факт е разбил защитата на Георги Йомов, която се основавала на твърдението, че дехидрохлорметилтестостеронът случайно е попаднал в тялото му, защото самата покупка изисква да се нарушават правилата, а това говори, че футболистът е осъзнавал какво прави. Най-глупавото в тази ситуация е, че споменатият по-горе допинг не е помагал на Йомов да играе по-добър футбол, а му е бил от полза, за да има плочки на корема и изваяни мускули.

Възможно е швейцарската адвокатска кантора, която ЦСКА нае да защитава Йомов, да обжалва решението.