Българският футбол е дал път на редица легенди, които са оставили дълбока диря с изявите си на терена и треньорската скамейка. Една от звездите, която блести със собствен ореол в небосклона на този спорт у нас, безспорно е Аспарух Никодимов. 

И като играч, и като треньор той е постигал невероятни успеха със своя любим ЦСКА. И сега, на прага на 73-ия си рожден ден, дойде време да сподели спомените от великата си кариера в автобиографичната си книга "С ЦСКА в сърцето". 

Смелият халф на ЦСКА с топката и е преследван от Александър Шаламанов от Славия

източник: Личен архив

Автобиографията на големия спортист и треньор на ЦСКА е изповед не само за футбола, но и за реалностите в него. Тя описва пътя на момчето от софийското село Богьовци до най-големите световни стадиони, като "Маракана" и "Ацтека", "Анфийлд" и "Ноу Камп".

Животът на Паро е едно наистина изумително пътешествие из всички лабиринти на футбола. Ще прочетете за футбола от улицата в Орландовци. За махленския футбол в отбора "Сава Михайлов" от квартал Гевгелийски.

За юношеския футбол върху сгурията на стадион "Септември". За ЦСКА и дръзкия футбол, нужен не просто да се изправиш срещу европейските шампиони Аякс, Нотингам и Ливърпул, но и да ги победиш.

Като пряк участник във футбола у нас в течение на цели десетилетия, Никодимов представя възхода и спадовете на футболна България в най-славните и спорни дни на нейното минало. А един от фундаментите на тази книга са възторгът и страданието в бушуващите страсти по трибуните. Защото за хората футболът е преди всичко страст и любов.

В тази автобиография има много радост, но и още толкова огорчение. Но дали футболът не е точно такъв? Нима той не е също толкова справедлив и несправедлив, колкото и самият живот?

Отговорите на тези въпроси всеки би могъл да намери и сам на страниците от книгата. Разгърнете ги и се запознайте с един от най-големите актьори на българската футболна сцена – Паро Никодимов.

Аспарух Никодимов е вторият отляво на първия ред в състава на ЦСКА от есента на 1967 г Горе вдясно е Христо Бонев при един от малкото му мачове с екипа на армейците

източник: Личен архив

А ето и един откъс от нея, в който той си спомня за първите моменти в играта, описани в главата "Първа купа с ЦСКА": 

Докато носех като юноша екипа на Септември, за малко да отида в Славия. Това стана, когато като ученик в десети клас бях на бригада в село Лесичово, Пазаджишко. Пристигна футболистът на Славия Петър Панагонов и ми даде да подпиша молба за постъпване при тях. Без много да се замисля, взех, че разписах документа.

Когато се прибрахме в София, разказах това на Серги Йоцов. Отговорът му гласеше: "Ти не си за Славия, за друг отбор си…". Отидохме на стадиона в Овча купел и изтеглихме молбата.

Вероятно бате Серги е имал предвид, че един ден ще играя в ЦСКА. Така и стана, през май 1964 г., малко след Европейското първенство за юноши в Холандия, се озовах в армейския отбор. Там ме заведе Манол Манолов – Симолията, който през последната година ми беше треньор в Септември. По същото време от Локомотив Сф пристигна и наборът Димитър Пенев.

В съблекалнята се озовахме с едни от най-големите футболисти на България за онези години. Там бяха вратарят Георги Найденов, Кирил Ракаров, Димитър Якимов, Никола Ковачев – Тулата, Никола Цанев, Пантелей Димитров, Иван Ранков и разбира се, Иван Колев, елитен играч не само у нас, а и в Европа. В такава компания много-много не може да се обаждаш, мълчиш и слушаш. Носиш и мрежата с топките, но това е в реда на нещата, нищо че сега младите го считат за срамно.

Отношението на тези наистина големи футболисти към нас, новобранците, беше различно. Ването Колев много обичаше да ни овиква, че не сме му подавали достатъчно пъти топката. На терена този човек притежаваше невиждан хъс и злоба. Държеше много на себе си. Преди мач екипът му винаги беше изпран и изгладен от съпругата му, да лъщи.

Все гледаше да играе по фланга откъм централната трибуна, за да го виждат повече хора. Когато срещу нас излезеше Левски, Ването си имаше един номер – да приклекне и да спре топката със задник.

Естествено левскарите хич не го обичаха, защото им вкарваше голове. В един мач например им порази вратата с дълъг удар по диагонала, и то с левия крак. Друг път я извъртя на Иван Дервентски почти от корнера, с ляв външен. Изумителен майстор на топката!

Срещу претенциите на Ването спрямо нас, по-младите, най-често се застъпваше Георги Найденов, когото тогава запалянковците наричаха Вратаря на Републиката. Жоро беше един от малкото, които можеха да му се опънат. Добро отношение проявяваше и Ракаров, много възпитан човек, държеше се като баща с нас. За съжаление, тежка контузия сложи преждевременен край на кариерата му.

Друга голяма фигура беше Якимов, истински виртуоз с топката. Играта му доставяше голяма наслада на запалянковците. Във всяка футболна съблекалня са събрани хора с най-различни характери. Митата си падаше малко особняк. Но представленията му на терена бяха наистина забележителни.