Един от най-успешните треньори в ДЮШ на Левски Петър Карачоров е поредният гост в поредицата видеа на съвместната инициатива на клуба с тръст "Синя България" - "Учи с "Левски".

Наставникът на отбора до 15 години, който е непобеден този сезон, разказва за изживяното около незабравимия финал за Купата на България през 1998 година и победата с 5:0 над ЦСКА, който бе навръх 50-годишния юбилей на "червените".

"Едни от най-паметните двубои са победите със 7:1 през 1994 година, победата с 1:0 през 2000 година с така наречения „кървав гол“ на Георги Иванов – Гонзо и успехът с 5:0 във финала за Купата на България. Именно за този двубой искам да ви разкажа за моя незабравим левскарски миг.

Мачът се състоя на 13 май 1998 година на националния стадион „Васил Левски“ пред препълнен стадион и повече от 50 хиляди зрители. В този мач отборът на ЦСКА бе сочен за фаворит с оглед на това, че бе направил доста добра селекция. Временната форма бе по-добра и имаха 50-годишен юбилей. От своя страна, нашият отбор играеше красив, радващ окото футбол и се говореше, че в клуба цари една приятелска, добра атмосфера и нашият отбор бе доста задружен. Тогава бях само 9-годишен и си спомням, че напрежението в мен бе доста голямо, защото при евентуална загуба щях да бъда съкрушен, а освен това щях да търпя подигравките на моите приятели, фенове на ЦСКА. Тогава имаше много подобни закачки и спорове кой от двата гранда е по-добър.

LAP.bg
49 снимки

Часът на мача наближаваше. Аз се прибрах вкъщи и традиционно с моя баща седнахме пред телевизора, като преди мача си говорехме за предстоящия двубой. За срещата нашият треньор Михаил Вълчев бе решил да започне с доста офанзивна схема на игра и трима нападатели в лицето на Георги Борисов, Георги Иванов – Гонзо и Дончо Донев. Именно Дончо Донев се превърна в кошмара на ЦСКА в този мач, като изигра един феноменален двубой. Записа 3 асистенции и отбеляза едно попадение", разказва Карачоров.