Адвокат Станислав Трендафилов говори пред медиите по време на брифинга за предстоящото изграждане на новия стадион на ЦСКА. Юристът на "червените" призна, че клубът е получил пълна подкрепа от държавата да се промени статута на земята, след което да започне изграждането на новата "Българска армия".

„Имаме пълната подкрепа от държавата да се промени земята. За Панчарево искаме да изградим цялостно база и ще стане преди 2025-а година. Утре не може да съборим тази барака, тъй като имаме международен партньор, който показа плана и се движим в график. Всичко е съгласувано със ММС и Сердика спортни имоти. Оттук нататък за да бутнем онази барака трябва да спазваме плана с оператора на стадиона. В момента когато дойде на дневен ред да бъде премахната, то тя ще бъде премахната. Доколкото изграждането при подобно партньорство, то считам, че е държавен интерес, да не говорим само за ЦСКА. Всички го искаме този стадион. Ако държавата си изпълнява функциите и вървим по този план, не би трябвало да има проблем. Мисля, че това е в защита на държавния и частния интерес, на ЦСКА, на София. Не би трябвало, който и да дойде като министър, да има проблем. Дано да нямаме пречки, тъй като целият процес е оформен юридически. Колкото по-напред вървим, толкова повече държавата е обвързана“, каза адвокатът на „червените“.

18 снимки

„Категорично държавата инвестира само, че предоставя имота, който неюридически казано е на ЦСКА. Това е домът на клуба и милиони хора искат ЦСКА да е тук и са го преживели тук. Пречка от тази страна няма. Някаква конкретна юридическа пречка вероятно ще се появи. За да задвижим проекта сега, всичко е изчистено. Има детайли, които в процеса на управлението и изграждането на стадиона, навярно ще се появяват, но съгласието за този модел с този оператор, който е сред най-големите в световен план е дефиниран юридически.

„За да сключим договор с подобна компания, сме сигурни, че всичко е наред. Затова сме създали юридическите гаранции, за да не се обърка. Междувременно вървейки за този голям проект, трябва клубът да върви по същия начин и да не се отклонява от пътя си. Имаме партньор с огромен опит и богат бекграунд. Към момента инвестициите ще бъдат около 80-90 милиона лева. Те са осигурени от собствениците на клуба. Един такъв проект независимо колко сме го оценили, то винаги се появяват нови неща. Ако се получи такъв казус, сме осигурили външни инвеститори. Собствениците, а не ЦСКА като клуб, за да не може отборът да не е ощетен в даден етап. Осигурили сме и допълнително финансиране. Не можем да разчитаме, че всичко ще върви финансово както досега. Надяваме се държавата да е зад нас, както досега. Финансирането е отделен от клуба. Футболният клуб няма да бъде обременен с този проект.

„Вероятно има хора, на които този проект ще им пречи. Ако погледнем интереса на ЦСКА, аз мисля, че не виждам защо тярбва някой да пречи. Основният документ, който е съгласуван със сегашния проектант, го имаме. Ходили сме на срещи с главния архитект и винаги сме подкрепяли да се събере в „чашата“, а той е събран. Ако има проблем, ще ги разберете веднага. Надявам се да няма такива. „Ние оттук-нататък сме се споразумели със SPORTFIVE. Клубът стои извън тази инвестиция по всякакъв начин. Продиктувано е заради финансовия феърплей. Това е фирма, която разбира спорт. Идеята е не да се изгради просто една сграда, а да се развие футболът и ЦСКА. Клубът е извън инвестицията и няма да бъде обременяван по никакъв начин с процеса по изграждане на стадиона.

„Това е домът на ЦСКА и историята на клуба е тук. Именно операторът съблюдаваше тези факти и затова поиска да работи с нас. Има стадиони в западна Европа, които са в центъра на парковете и не са извадени оттам, макар клубовете да могат да си позволят да го сторят. „Ако собствениците решат и се откажат, клубът има юридически гаранции, че този проект трябва да се случи. Това не е проблем. По договорите с държавата и SPORTFIVE ще има юридически гаранции страните по договора да платят обезщетенията по договора. Това гарантира, че който и да се смени като собственик, този проект ще се случи. Към момента да се осигури тази инвестиция не вярвам, почвайки проекта след толкова опити, то някой да се откаже.