Нападателят на ЦСКА Али Соу се изказа за "Домът на футбола" броени дни преди голямото дерби срещу Левски от efbet Лига. Гамбиецът призна как е преминала подготовката на "червените" и коментира представянето на тима по време на мачовете в Испания. Стрелецът също така говори и за обстановката в съблекалнята, както и дали играчите на ЦСКА наблюдават и следят какво се случва в лагера на Левски и проблемите, които раздират клуба от столичния квартал Подуене.

- Али, делят ни буквално часове от най-големия мач в историята на българския футбол. Това не е първото ти подобно дерби, но предвид обстоятелствата, заряда и всичко останало, къде поставяш настоящия мач сред двубоите в твоята кариера?

Смятам, че това е един от най-значимите мачове за цялото развитие на първенството. Особено за ЦСКА - работихме целенасочено за тази среща по време на голяма част от подготовката. Заради изоставането в класирането, смятам, че тази среща е по-важна за нас, отколкото е за Левски. Искаме да продължим да се изкачваме към челните позиции.

По отношение на твоето участие в мачовете с Левски, може да кажем, че голът все още ти убягва, макар и да си играл няколко пъти пълните 90 минути срещу големия съперник? Време ли е за гол на Соу в събота?

Да се надяваме. Тренирам здраво, за да се случи в събота това, което аз искам! Предстои важен двубой и за ЦСКА, и за мен лично. Искам да направя разликата между отборите на терена, което означава голове! По-важното, разбира се, е тимът да спечели трите точки, но естествено и аз искам да отбележа. Нали за това съм нападател..мисля, че един гол от мен в събота ще ми е достатъчен, стига да победим!

Говорейки за отбелязването на голове, целият отбор имаше проблеми в това отношение по време на подготовката. Сега вече остава много малко време до двубоя с Левски, но въпреки това какво смяташ, че може да направите в тази насока. Самият Крушчич също сподели, че работите здраво върху завършващия удар.

Да, смятам, че не е късно. В крайна сметка, по време на подготовката наблягахме на физическата подготовка. Знам, че резултатите дори в приятелските срещи са важни за нашите фенове, но ние, вътре в клуба - треньорите и футболистите, знаем, че е по-важно да постепенното навлизане във форма е по-важно. Една загуба в контрола е много полезна - дава ти ясни насоки какво трябва да подобриш. И в момента нашият треньор отлично знае върху какво трябва да наблегнем, за да победим в събота. И едно от нещата със сигурност е завършващият удар!

Често казваме, че в спорта, и в футбола в частност, нещата няма как да се получат без късмет. По време на двубоите през есента, ти имаше по няколко отлични голови възможности в почти всеки един двубой. Това важи и за Евандро, а и за другите офанзивни футболисти. У страничните наблюдатели остава усещането, че може би трябваше да вкарате повече голове. Смяташ ли, че с малко късмет това може да се промени?

Да, винаги се нуждаеш от късмет, той е част от играта. При нас, нападателите е малко по-специфично. Защото винаги съм много доволен, когато излизам на добра позиция за гол по няколко пъти на мач. Разбира се, ще съм още по-щастлив, ако бележа винаги, но това е много трудно. И когато след даден мач, в който съм пропуснал шансовете си, се прибера вкъщи съм раздвоен. От една страна не мога да си намеря място от яд, че не съм вкарал, от друга обаче, знам, че е много важно и много добре това, че сме създали тези възможности. В момента работим много върху завършващия удар и мисля, че това ще си проличи в събота.

Имаше някои двубои през есента, в които ЦСКА играеше с двама централни нападатели, имаше и доста мачове, в които ти беше сам на върха в атака. Кой е по-добрият вариант за отбора според теб?

Не мога да съм категоричен...доста трудно ми е да отговоря. Винаги съм щастлив, когато съм на терена, винаги съм щастлив, когато отборът взима мачовете..Видяхте, че печелихме двубои и с двата варианта в атака...дори и да не се чувстваме максимално комфортно.

Знам, че много често отричате, че следите това, което се случва в лагера на съперника, но не мога да не те попитам знаеш ли за ситуацията в Левски и смяташ ли, че по някакъв начин това може да повлияе на развоя на двубоя, на обстановката на терена?

Знаете ли...няма как да не уважаваш съперник като Левски...но ние не мислим за ситуацията в техния отбор. Лично аз, а и цялата ни съблекалня сме ангажирани с нашето представяне и с нищо друго! Дори, ако трябва да съм искрен, не знам какво се случва при съперника. Не чета нищо свързано с това. Погледът ни е изцяло насочен към това ние да се представим по най-добрия начин.

А този фокус беше ли изместен по време на подготовката след като беше много близо до трансфер в Ал-Ахли. Какво се случи през януари?

Както казах още тогава - ЦСКА ми дава възможност да работя, да работя на много високо ниво и това ми е достатъчно, за да съм щастлив. Обстановката в клуба, тук на Българскя армия е добра. Всички тук ми помагат, работим като един колектив и наистина съм доволен. Няма причина да искам да си тръгна от тук.

В хода на сезона през есента имаше треньорска смяна в ЦСКА, или ако трябва да сме по-точни, имаше размествания на върха в треньорската йерархия. В двубоите, в които Милош Крушчич водеше тима, ЦСКА допусна едно-единствено попадение, което е страхотно постижение от гледна точка на защитата. Какви разлики можеш да посочиш от мачовете, в които начело беше Люпко Петрович.

Определено представянето в защита е впечатляващо и за това говорят показателите ни. Да, можеше да вкараме повече голове и тук се крие причината за нашето изоставане - имаме нужда от леко подобряване на баланса между защитата и нападението. Трябва да сме по-прецизни в завършващата фаза и нещата ще си дойдат на мястото.

До края на редовния сезон остават 6 мача. След това за вашия отбор, а и за всички тимове, които се класират там, предстоят тежки мачове всеки кръг. Къде виждаш ЦСКА в края на сезона?

07:10 Не мога да се наема с точна прогноза, но в крайна сметка, това винаги е най-интересната част от сезона. Тук съм вече втори пълен сезон и ако обърна поглед към миналата кампания, виждам как нашият отбор спечели доста добър процент от точките именно в мачовете срещу топ тимовете в шампионата, в първата шестица..Затова вярвам, че и сега това ще се повтори. В първата шестица играеш  срещу преки конкуренти за челните позиции..и ако печелиш мач след мач…знае ли човек къде може да видим отбора в края на сезона…