Заместник-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов даде пример с реконструкцията на стадиона на полския Погон в Шчечин, който може да се използва за предстоящата модернизация на стадион "Българска армия".

Вчера Игнатов предложи идеен проект за съоръжението на ЦСКА със запазване на земните насипи и изграждане на нови трибуни върху тях. Главният архитект на София Здравко Здравков е скептично настроен към подобен вариант, тъй като според него насипите са загубили здравината си с времето.

Yulian Todorov / LAP.bg
25 снимки

"Виждам в коментарите, че предложението е увлякло мнозина да мислят по детайлите, кафенетата, заличките, тоалетните. Все пак това е идеен проект и тези неща ще се уточнят в следващите фази. За тези функции има достатъчно място и не са причина за притеснения.

Основен коментар и съмнение буди запазването на насипите, където е възможно и не пречат. Как щяло да стане, Здравков не знаел дали били стабилни, възможно ли било да се строят трибуни върху тях, имало ли смисъл? Не било ли по-добре под трибуните да има кръчми и магазини, нищо че Ковид ги фалира почти всички?

За да отговаря на тези въпроси едновременно подбрах този пример от колегите в Шчечин, Полша. Така се правят повечето реконструкциите на средно големи стадиони в Европа.

Стари насипни трибуни, поетапна замяна с нови върху тях и монтаж на козирки отгоре. Теренът на игрището се запазва където е, а новите трибуни стъпват на мястото на бившата писта. Забележете - стадионът остава използваем по време на строежа!

Точно това, което предлагам и аз.

Да. може, прави се и става отлично. Въпрос на проект, финансиране и организация на строителството", написа архитект Игнатов на страницата си във „Фейсбук“.