В изключително здраво дерби отборите на ЦСКА и Лудогорец не се победиха, завършвайки наравно – 0:0, в най-интересния мач от 18-ия кръг в родната efbet Лига. Срещата не може да се похвали с богати на футбол достойнства, а гостите имаха яростни претенции за дузпа в 12-ата минута, когато Раул Албентоса удари топката с ръка в наказателното поле, но реферът – Николай Йорданов, не показа бялата точка. От своя страна, домакините пък имаха претенции за червен картон към Рафаел Форстър, който в 33-ата минута спъна Али Соу, а именно той бе последен в отбраната за „орлите”, но съдията му показа само жълт картон. Положителното представяне на ЦСКА при Милош Крушчич остава, като воденият от него отбор не допуска попадение в пети пореден мач от българския шампионат.

В хода на срещата голямо впечатление направи изключително солидната игра от двата отбора в отбрана, като общо точните удари в срещата се сведоха до два, и то за ЦСКА. Въпреки че Лудогорец не отправи точен удар срещу своя съперник, най-чистото положение в мача бе на сметката на "орлите". След малко по-малко от час игра груба грешка на Густаво Бусато и Раул Албентоса позволи на Мавис Чибота да центрира успоредно за Жордан Икоко, но крайният бранител на "зелените" не уцели вратата на "червените" от непосредствена близост.


Отзивите след края на мача:

Генчев: ЦСКА да се радва на точката, вижда се страх в тях

Крушчич: Логичен резултат, Лудогорец нямаше положения

Петричев: Лудогорец беше по-добрият отбор

Джарета: Не може да се радваме на равенство

Пламен Илиев: Запазихме преднината си, което е добре

Терзиев: Не знам какви претенции имат ЦСКА


По този начин разликата от 11 точки между двата отбора се запази, след като те направиха четвърто поредно нулево равенство в последните си мачове от българското първенство. Лудогорец остава лидер с 46 точки, докато ЦСКА е четвърти с 35 пункта след изиграването на 18 мача. Най-близкият преследвач до "орлите" остава Левски, който е с 39 точки след равенството срещу Берое (1:1).

Най-интересните мигове от мача може да проследите тук!


Милош Крушчич подреди своите за дербито в схема 4-2-3-1, като на върха на атаката бе Али Соу, подпомаган от Соломон-Отабор, Тиаго Родригес и Евандро. 

Станислав Генчев направи цели шест промени в стартовия си състав от срещата с ЦСКА Москва (1:1) от груповата фаза на Лига Европа. Сисиньо, Драгош Григоре, Марселиньо, Стефан Баджи, Вандерсон и Джоди Лукоки играха на "ВЕБ Арена", но Марселиньо, Вандерсон и Сисиньо са оставени като резерви, а другите трима изобщо не попадат в групата за шампиона на България за дуела с ЦСКА.

Срещата стартира с едноминутни аплодисменти, в памет на големия български актьор Стефан Данаилов. 

Лудогорец създаде първата голяма ситуация в мача. Мавис Чибота центрира, а Антон Недялков я посрещна да я центрира наново, само че вляво на наказателното поле на "червените". Получи се суматоха пред Густаво Бусато, а топката отиде към Клаудиу Кешеру, който бе "хванат в крачка", но все пак изпрати топката към ръката на Раул Албентоса, след което Бусато улови. Гостите имаха големи претенции за дузпа, но такава не последва, а за спор между двамата - Раул Албентоса и Клаудиу Кешеру, получиха жълти картони.

В 24-ата минута дойде първият удар в мача между двата тима, когато Али Соу остави топката за Рубен Пинто, а португалецът отправи силен, но много неточен удар, посока вратата на Пламен Илиев. Петър Занев подаде страхотен пас към Али Соу в 32-ата минута. Гамбиецът опита да излъже Рафаел Форстър, и го стори, но бразилецът препъна нападателя на ЦСКА, за да последва фаул и жълт картон за защитника на Лудогорец. Домакините имаха яростни претенции за директно изгонване за футболиста на разградските "орли".

​Тиаго Родригес стреля силно от пряк свободния удар, за да може Пламен Илиев да улови безпроблемно. Това бе и първият точен удар в срещата. 

Изключително авторитетна намеса на Антон Недялков, който спря обещаваща атака на домакините в 42-ата минута. Вив Соломон-Отабор видя вдясно Евандро да Силва, а отбраната на "орлите" бе неподготвена и подаде към бразилеца. В сетния миг Недялков препречи хода на топката към офанзивния футболист на "червените", за да преустанови акцията, която ако бе продължила, ЦСКА щеше да атакува в последните 25 метра с трима футболисти вратата на Пламен Илиев.

Защитата на ЦСКА се провали категорично в 59-ата минута, след като Раул Албентоса и Густаво Бусато не се разбраха, а Мавис Чибота настигна топката и я открадна. Той пусна успореден пас за Жордан Икоко, който бе изпуснат от Брадли Мазику, но крайният бранител на Лудогорец стреля неточно от изключително близка позиция и пропусна да поведе Лудогорец срещу ЦСКА.

Темпото, зададено от двата отбора стана огромно след час игра и ситуациите пред двете врати зачестиха. Лудогорец имаше шанс да порази вратата на ЦСКА след малко повече от час игра след контраакция, но Мавис Чибота се забави и Валентин Антов блокира опита му. Козмин Моци задържа в 68-ата минута Али Соу в много опасна зона от терена, за да последва нарушение. Тиаго Родригес изпълни феноменален пряк свободен удар, а Пламен Илиев показа спасяване от световна класа, което остави нулевото равенство към 70-ата минута на "Българска армия".

Илиан Телкеджиев/Lap.bg
48 снимки

В 70-ата минута Пламен Илиев направи грандиозно спасяване след удар от фаул на Тиаго Родригес и опази своите от гол пасив след доброто изпълнение на португалеца. Пет минути по-късно Мавис Чибота и влезлият като резерва – Марселиньо, комбинираха в наказателното поле на ЦСКА. Първият опита да стреля, но се получи центриране, което отиде към Козмин Моци, но включилият се бранител не намери по добър начин топката.

Пет минути преди края на редовното време Рубен Пинто достави добро подаване отдясно за Али Соу, а ударът на нападателя на ЦСКА с глава премина край десния страничен стълб на Пламен Илиев. До края на мача сериозни положения липсваха, като нулевото равенство се настани на „Армията”.

Стартовите състави на двата отбора:

ЦСКА (4-2-3-1): Густаво Бусато – Петър Занев /к/, Раул Албентоса, Пламен Гълъбов, Брадли Мазику – Рубен Пинто, Валентин Антов – Вив Соломон-Отабор, Тиаго Родригес, Евандро – Али Соу

Лудогорец (3-4-1-2): Пламен Илиев – Георги Терзиев, Козмин Моци, Рафаел Форстър - Антон Недялков, Джордан Икоко, Анисе, Светослав Дяков /к/ - Дан Битон - Мавис Чибота, Клаудиу Кешеру

Стадион: „Българска армия”, София

Съдия: Николай Йорданов, София