Отборът на ЦСКА успя да отмъкне много сладък успех 1:0 срещу Арда в първи мач от челната шестица на плейофите на efbet Лига този сезон. Двубоят беше изпълнен с повече битка, отколкото положения, но включваше и историческата първа изява на системата ВАР по българските терени, който коректно се намеси и не даде дузпа за ЦСКА в 77-та минута. Все пак. Юрген Матей беше героят за своя тим, донасяйки победата в 88-та минута. 

Антон Узунов
51 снимки

В началните 15 минути темпото на мача определено не оправда първоначалните очаквания и в тези минути липсваше каквото и да било голово положение. 

След 22 минути в мача най-после видяхме истинско голово положение. След центриране от десния фланг от страна на Тиаго, Жорди Кайседо успя да се извиси над бранителите на Арда, но не и да насочи удара си в очертанията на вратата на Иван Караджов. 

Игровите действия продължиха да са летаргични, но в 39-та минута момчетата на Любо Пенев стигнаха до хубав шанс. След чудесно разиграване между Енрике и Жорди Кайседо, стрелецът върна към границата на наказателното поле, откъдето Варела нанесе силен, но много неточен удар към вратата на Караджов. 

В началото на втората част се стигна до ситуация, в която ВАР можеше да се намеси. Греъм Кери падна в наказателното поле при единоборства с Милен Желев, като останаха известни съмнения, дали нямаше нарушение. Главният съдия и неговите ВАР помощници не сметнаха, че има нередности. 

След 52 минути момчетата на Николай Киров най-после стигнаха до удар, дело на Тонислав Йорданов, който засече центриране отдясно, но не уцели вратата на Густаво Бусато. 

В 62-та мунита ЦСКА получи импулс от пейката и за малко да се възползва мигновенно. След бърза контраатака, резервата Бисмарк Чарлс получи чудесен извеждащ пас, излезе сам срещу Караджов, стреля право в стража на Арда, който изби в корнер. Синклер отправи слаб удар с глава след ъгловия удар. 

Шест минути по-късно обаче и Арда показа зъбите си. След поредната хубава контраатака на гостите, Иван Тилев центрира брилянтно за Емил Мартинов, чийто удар обаче беше париран с вещина от Густаво Бусато. В 73-та минута Емил Мартинов опита късмета си от над 25 метра и беше на сантиметри от скобата на вратата на Бусато. 

В 77-та минута се стигна и до първата наистина значима намеса на ВАР в историята на българския футбол. Бисмарк Чарлс сметна, че беше фаулиран в наказателното поле на Арда, но Станимир Тренчев и неговите асистенти във ВАР кабинката взеха правилното решение и не отсъдиха 11-метров наказателен удар. 

 

В 82-та Румен Руменов се откъсна на стрелкова позиция след поредната бърза контраатака, но ударът му премина съвсем малко встрани. 

Две минути преди края на мача, все пак, домакините успяха да отмъкнат сладкия успех. След великолепно центриране на Амос Юга, Юрген Матей се оказа на точното място, за да разстреля Иван Караджов с глава за 1:0.

ЦСКА - Арда 1:0

 
1:0 - Юрген Матей (88)
 
Ето и съставите на двата тима: 
 
ЦСКА: Густаво Бусато, Юрген Матей, Мено Кох, Иван Турицов, Тибо Вион, Амос Юга, Тиаго, Енрике Рафаел, Георги Йомов, Федерико Варела, Жорди Кайседо;
 
Арда: Иван Караджов, Милен Стоев, Алекс Петков, Румен Руменов, Деян Лозев, Милен Желев, Александър Георгиев, Лъчезар Котев, Емил Мартинов, Иван Тилев, Тонислав Йорданов;