Ръководството на ЦСКА представи грандиозни планове за новия си стадион, който трябва да бъде изграден на мястото на „Българска армия”. Компанията, която ще отговаря за строежа и съоръжението е немската SPORTFIVE. Съоръжението ще наподобява стадиона на унгарския Ференцварош и ще бъде с капацитет от 18 000 зрители. По предварителни планове ЦСКА трябва да изиграе първия си домакински мач на новия стадион през 2025 година.

Гледайте цялата пресконференция тук:

Още по темата:

Вижте колко ще струва новият стадион на ЦСКА

Разкриха капацитетът на съоръжението

Представителят на изпълнителите на проекта за нов стадион на ЦСКА - Щефан Хилер, говори за проекта на "Българска армия" и сподели подробности за евентуалния нов вид на съоръжението. "Това, което сме научили в Германия, не означава, че работи във всички останали страни, така че това, което трябва да направим, е нещо, което ще работи тук. Затова искаме да споделим опита си от Будапеща. Пред 10 години бяхме помолени от държавата и Ференцварош да направим за тях това, което искаме да направим и за Вас. Тогава не знаехме много неща, но можете да видите резултатите след над 3 години работа и 7 години управление на стадиона." "Стадионите попадат в различни категории. На този играят отборите на Ференцварош и националната гарнитура. Този стадион е и за различни обществени мероприятия. Няма да влизаме в детайли, но ще се опитаме да постигнем това."

18 снимки

"Визията е да бъде използван не само за футбол. Въпросът е това, което ще трябва да правим през останалото време. Целта е да се промотира и юношеският футбол, защото стадионът е толкова важен за тях, колкото за всички други. В момента има ограничения на стадиона, защото е в парк, който е много красив, но ще се вместим в това, което е в момента. Трябва да се създадат условия в самия парк, но това ще бъде за облагородяването на парка. Той е изключително важен за нас, но трябва да сме сигурни и че стадионът работи. Затова трябва да сме сигурни, че всичко, което правим, няма по никакъв начин да наруши целостта на парка." "Надяваме се да можем да работим и с националния отбор на нашия стадион, да работим и с международни звезди, за да има и концерти. Дано да можем да работим и с много общински организации за различни културни събития."

"В момента разговаряме за капацитет между 15 и 18 хиляди. Искаме да имаме площад преди стадиона, където ще се събират феновете. Основната идея е да дадем 10 хиляди квадратни метра обратно на парка, защото го оценяваме." "Имаме първоначално ниво на стадиона с фен магазин, кафе, комуникативно място. След това е Ниво 1 с офиси, Ниво 2 - хоспиталити. Целият стадион ще бъде с покрив, който да предпазва от метеорологичните условия. Ще се вместим в това, което ни е дадено като обем в момента. Ще има подземни гаражи за паркиране, ако се наложи допълнителен паркинг отвън, той ще бъде екологичен."

 Emona Tsoncheva / LAP.bg
19 снимки

"Когато строиш нов стадион, трябва да си сигурен, че няма да бъде прекалено голям. Ако капацитетът е твърде голям и през повечето време стадионът е полупразен, това не е добра атмосфера. Освен това, има твърде голям разход и много малък приход. 15 хиляди капацитет отговоря на изискването на УЕФА за международни мачове. Целта ни е стадионът винаги да е разпродаван напълно. Ако всичко се движи по позитивен начин, можем да увеличим на 18 хиляди."

„Това е интересен въпрос. Винаги е сложно да се определи правилният капацитет. Всяка инвестиция в стадион с голям капацитет изисква много сериозна сума за поддръжка. Идеята е да има възвръщаемост и да се инвестира в състава, за да се бори клубът за максимално добри постижения на терена. Някои клубове искат да имат прекалено големи стадиона, без да могат да ги пълнят и без да оправдаваш размера с представянията на терена.