Отборът на ЦСКА ще бъде партньор на Children’s Tumor Foundation в благотворителната кампания „Born a Fighter“ (Роден боец) в България. Каузата на организацията е откриване на лек срещу изключително рядко генетично заболяване, засягащо най-вече децата – неврофиброматозата.

"Футболът е велика игра, създадена не само да носи удоволствие на хората, но и да ги обединява тогава, когато нищо друго не е в състояние да го направи. И за да дадем гласност на най-ценното – здравето на нашите деца, 31-кратните шампиони на България се включват в т.нар. NF Awareness Month – месеца, в който светът се запознава с болестта", пише официалният сайт на ЦСКА.

Антон Узунов
74 снимки

"За да насочим вниманието към неврофиброматозата и за да изразим подкрепата си към всички, засегнати от нея у нас, футболистите на ЦСКА ще излязат със специално подготвени за случая фланелки „Born a Fighter” в следващите си два мача, с което да ангажират общественото внимание – за финала в турнира за Купата на България в неделя и домакинската среща с Ботев (Пловдив) четири дни по-късно", се казва още в информацията.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият навсякъде, включително и в главния и гръбначния мозък. Заболяването обикновено се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична мутация, предавана от родител на дете.