Един от футболистите, които се задържаха дълго време в ЦСКА – Рафаел Енрике призна, че е бил щастлив да носи "червената" фланелка и с тъга е напуснал отбора. Бразилецът говори в интервю за Bulgaria ON AIR за своя период на „Българска армия“ и сегашния си клуб Маритимо, където е съотборник с друг бивш играч на 31-кратните шампиони – италианския атакуващ халф Стефано Белтраме.

 

Маритимо стартира сезона в Португалия слабо и беше в зоната на изпадащите, но в последните мачове отборът на Вашко Сиабра набира все по-голяма скорост. Едни от запомнящите се попадения са именно твое дело и на Стефано Белтраме, който също бе част от ЦСКА. Каква е разликата между португалския и българския футбол?

- Не започнахме добре първенството, но със Сиабра отборът придоби нова идентичност. Благодарение на него получих много повече възможности за игра и имах удоволствието да вкарам 2 гола. Няма голяма разлика между първенствата. И двата шампионата са много качествени и конкурентни.

Имаш ли специален ритуал преди мачовете?

- Разбира се. Винаги чета Библията преди да изляза на терена. Спомням си много добре всичко, през което преминах, за да стигна до мястото, където се намирам в момента. Мисля за семейството си, особено за баща си. Това ме мотивира още повече и играя сякаш това е последният мач в живота ми.

На "Армията" пристигна през 2017 година, какво беше чувал за ЦСКА преди това?

- Направих кратко проучване и разбрах, че това е страхотен клуб с велика история и предани фенове, които пълнят стадионите. Изобщо не се замислих да приема предизвикателството да нося фланелката на най-великия отбор в България.

Кой е най-запомнящият се мач, който си изиграл с "червената" фланелка?

- Дербито, в което отбелязах втория гол (19 април 2018 г.). Това беше най-специалното попадение за мен, тъй като загубих баба си в седмицата, в която се подготвяхме за мача. Не успях да се прибера до Бразилия, затова ѝ обещах да отбележа. Така посветих гола си на нея. Видеото е в моя Инстаграм (смее се).

При кого от треньорите в ЦСКА се чувстваше най-добре?

- Няколко са - Стамен Белчев, Любослав Пенев, Христо Янев и Даниел Моралес.

Защо се стигна до раздяла с ЦСКА - оказа се ненужен или имаше по-добра оферта?

- Дадох ясно да се разбере, че искам да подновя договора си с ЦСКА, но седмицата преди той да изтече ме информираха, че няма да го подновят. Малко след това прочетох в някои спортни сайтове, че договорът ми не е подновен, защото съм искал повече пари. Тук искам много ясно да кажа, че това е пълна лъжа. Дори получих съобщения от фенове, които ми писаха, че не желаят да съм в отбора, тъй като искам твърде много пари.

Обиден ли си на ръководството?

- Да, след 4 години напуснах ЦСКА с тъга.

Към днешна дата ЦСКА има ли задължения към теб?

- Да, дължат ми няколко заплати, както и бонуси от Купата на България.

Би ли се върнал да играеш в България за друг отбор?

- Категорично не! Само ЦСКА!

Енрике Роберто Рафаел

източник: ЦСКА

Има ли нещо, което искаш да кажеш на "червена" България?

- Бих искал да благодаря за всичко, което ЦСКА направи за мен. Винаги, когато носех "червената" фланелка, давах най-доброто от себе си на терена. Винаги ще нося този отбор в сърцето си. Благодаря ви, "червени" фенове!

Какво им липсва на българските клубове, за да направят сериозен пробив в евротурнирите?

- Опит, уважение към играчите и професионализъм.

Енрике Рафаел ЦСКА 1948 ЦСКА

източник: Антон Узунов

Кой е най-големият ти футболен успех и какво си пожелаваш?

- Засега това е Купата на България. Първата ми титла като професионален играч. Мечтая за още много трофеи в кариерата си.

На кого искаш да благодариш за това, което си днес?

- На първо място искам да благодаря на бог, а след това на всички останали, които са до мен в моите успехи.