Бившият наставник на Левски и ЦСКА Георги Василев даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Именитият специалист даде мнението си за случващото се в турнира за Купата на България, както разбира се, и за предстоящото дерби между ЦСКА и Левски през уикенда.

За мачовете и изненадите в урнира за Купата на България до този момент…

Доста наситена програма с интересни мачове, които се очакват с интерес. Надявам се, че ще има удовлетворение на интереса и посещаемостта на мачовете, въпреки ограниченията.

Мисля, че имаше доста непредвидени изненади, най-вече отпадането на Ботев. Аз съм доволен, че Етър победи един от отборите, който върви добре в първенството. Видях един отбор, който по нищо не отстъпваше на лидера. Изненада за мен по голяма е отпадането на Царско село и ЦСКА 1948. Може би ще има още изненади. Гледах и Левски днес. Един достоен партньор беше Марек.

Левски имаше пълно превъзходство, два хубави гола от човек ,когото за първи път виждам. Желая ми здраве и да допринесе за това, за което е привлечен в Левски. Говорим за головия нюх, за смелостта, с които реализира положенията. Да не бързаме с крайните оценки, но първите впечатления са отлични.

Относно Хебър – ЦСКА…

Прогнози не бих правил, но мача според мен ЦСКА ще спечели мача. Убеден съм в това. Ще срещне отбор, който е амбицира, който ще иска да се представи добре. Това, което видях от ЦСКА имат някои промени в състава, но мисля, че ЦСКА ще продължи.

За предстоящото дерби между ЦСКА и Левски в неделя

Стойчо и Мъри са си заслужили мястото в отбори, които не се нуждаят от рекламни лозунги. И двамата са свързани с клубовете. Изживели са успехи, и двамата горят от желание за успех, за постигането на мечти, не казвам мечти, за тази прословута шампионска титла. И двамата са с еднакви амбиции за израстване. Има разлика в котата на двата отбора в момента. В ЦСКА всичко върви позитивно, добре, класиране в Европа, докато Левски изгражда отбора. Стъпва на земята, иска да се върне на онова ниво отпреди години. Няма да им бъде лесно, няма да им бъде лесно. И двамата съм работил. С единия в ЦСКА, много силни години бяха. Стоилов беше един от основните футболисти в много силен период за Левски.

Ако си спомняте предишния мач, тогава Стойчо не беше в отбора, но ЦСКА беше на по високо ниво като организация, като финанси, като селекция, Левски се бореше за съществуване и прогнозите помните какви бяха. Много е трудно между тези два отбора да се определи резултата. Много често хората се разминават с прогнозите. В последния мач обаче предварително се знаеше, че ЦСКА е доста по напред. Този път обаче картината е по-друга. Дано не сме свидетели на лесно дадена прогноза. Всеки успех в този мач носи допълнителни последствия за отборите.

Лично аз съм много доволен, че Стойчо и Мъри се завърнаха. Желая им успех. Имат класата и са фигури, които обединяват около себе си всички. Надявам се нещата а стават все по-добре в двата отбора и да изпреварят Лудогорец.

За ролята на Стойчо Младенов и Станимир Стоилов…

За кратък период трудно ще може да направи Стоилов в Левски, но си личи, атмосферата в клуба. Личи си ентусиазмът в играта, тепърва ще изпъкнат качествата му като треньор. Разбира се е важно с какво разполага и какви изпълнители има. В момента има недостатък. Ще му бъде трудно, той го разбра и в предишните мачове. Стоилов е амбициозен и вярващ в себе си треньор, това не може да го смути.

Стойчо е човек отдаден изцяло на идеята ЦСКА. Той е готов да направи всичко, за успеха. Неговата амбиция е поставена на широка основа. Съставът му е по-силен. Желая успех и на двамата.

Има разлика в двата състава. В Левски има нужда от селекция, която отговаря на традициите и амбициите на този отбор. Те са в недостиг. При ЦСКА има едно привличане и отвличане на вниманието. Антов беше продаден, търсят се хората, които да поемат лидерската позиция. Радвам се, че Кери се превръща в лидер. В ЦСКА винаги са наблягали около фигурата на централния нападател. Преди беше Каранга, сега имат Кайседо. Мисля, че ЦСКА  крачка напред пред Левски в този момент.

Ентусиазмът, посрещането на Стоилов, говори за една надежда, че пътят на Левски минава именно през Станимир. Не искам да с и спомням миналата година начинът, по който се развиха нещата и ситуацията, я която бяха изпаднали. Факт е, че има нотка на оптимизъм и нотка на доверие. Затова бяха привлечени тези хора в Левски. Най-добре го знае спортно-техническия щаб. Както казват хората.. step by step. На Левски му трябва търпение.

Стойчо Младенов е на мястото. Вярват в неговия характер и цесекарска кръв. Стойчо е доказал своите качества. Радвам се, че съм човека, който го привлече в предишните години. 12 години той работеше в Португалия преди да се върне в ЦСКА.

Във футбола за един ден не можеш да промениш нещата. Футболът е спорт, който изисква търпение, но това е свързано и с вярата, която имат хората към треньорите.

За Лудогорец…

Тук дойде времето да кажа и добри думи за Славия. Да се опитваме да оправдаваме Лудогорец с умората, подценяване, би било най-малкото погрешно. Славия върви по един изключително позитивен път. Разчита на български, млади футболисти, а треньорът им е с качества.

Лудогорец си е направил добре равносметката от този мач. При тях задачите са доста сериозни. Лошото е, ако са си мислили, че са непобедими в шампионата, Славия ги свали на земята.

Мисля, че Лудогорец няма да успее да стане първи с такава голяма разлика, каквато в предишните години. Мисля, че няма да бъдем прави, ако кажем, че се е появил отбор, който да детронира Лудогорец. Лудогорец има класа и организация, която трябва да бъде еталон за всички отбори в България.