Исторически ден за българския футбол ще бъде днешният. В мача между ЦСКА и Арда, който е тази вечер от 20:15 часа, за първи път у нас ще бъде използвана системата за видео асистент реферите – ВАР.

Главен съдия на двубоя на „Българска армия“ е Станимир Тренчев с помощници Мартин Венев и Дениз Соколов, а 4-ти арбитър – Иво Андреев. В ролята на ВАР е Ивайло Стоянов, а на асистент ВАР – Мирослав Максимов. Съдийски наблюдател е Петър Петров, който е главен мениджър на проекта ВАР у нас.


Какво трябва да се знае:

- ВАР съдиите използват сигнала от тв излъчване на DIEMA SPORT. Мачовете от efbet Лига се снимат с 6 или 8 камери в зависимост от условията на стадиона. Единствено на домакинските срещи на Царско село и Ботев Пловдив в столичния комплекс над Околовръстното и в Коматево се използва минимумът от 4 камери.

- страничните съдии са инструктирани да не бързат да вдигат засада при тънки ситуации и те се доиграват, а след това положенията се разглеждат от ВАР системата, но само ако бъде отбелязан гол.

- главният съдия не може да иска разглеждане на нито една ситуация

- само ВАР реферите имат право да индикират главния съдия за евентуални грешки

- ВАР се намесва само в три случая: при гол (проверява се цялата активна фаза на атаката), червен картон и дузпа.По изключение, ако има сгрешена идентификация при жълтите картони. Няма да има вмешателство при грешка в други три случая: тъч, ъглов удар и фаул.

- край терена в зоната на четвъртия съдия ще има монитор, на който главният рефер ще може да гледа спорните ситуации. Техническият сътрудник ще е на разположение при нужда от съдействие.

- във ВАР буса ще бъдат двамата ВАР рефери и оператора, който ще им помага да виждат точните повторения на спорните ситуации


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.