Бившият старши треньор на ЦСКА Стойчо Младенов даде пресконференция пред българските медии, на която говори за разликите между българския и казахтанския футбол, за ситуацията в националния отбор, за школите в българските отбори и за БФС.

„За казахстанския футбол мога да говоря само хубави неща, има развитие. Човекът, който отвори пътя натам за българските треньори, е Станимир Стоилов, за което съм му благодарен“.

„Всеки един клуб си развива базата, има условия. Тези инвестиции имат своята възвръщаемост. Астана представлява казахстанския футбол. Там се обявява всеки един бюджет. Рядко има отбор под 10 милиона долара бюджет. Това дава увереност и стабилност на клуба. Обсъжда се непрестанно развитието на клуба“.

Lap.bg
11 снимки

„И аз търпя критики, въпреки резултатите. Направихме много грешки. Като има задачи трябва да се изпълняват. Всяко нещо има своята търпимост. Видяхте какво се случи в Тотнъм. Ръководството от тяхна страна изпълняват каквото е нужно. Между двете страни има взаимно уважение. Има разбирателство и стабилност. Изключително съм доволен. Работи се лесно и приятно“.

„Има ми се пълно доверие и търпимост. Видяхме какво се случи в трета година. Направихме нещо, което не се бе случвало в цялата история на клуба. Ще играем в Купата на УЕФА. Можехме и по-добре. Ще се стараем да се подобрим през следващата година“.

„Само при нас е различно. Само ние ли сме най-големите тарикати и хитреци. Да бягаме от правилата, които са установени в западноевропейските страни. Само един, двама от школите, влизат в професионалния футбол, останалите ги губим. Ние оттам трябва да черпим кадри и материал. Нужно е време. Ивайло Йорданов се появи на 24 години в българския футбол. Германците вземат от аматьорския футбол, а ние нямаме такъв“.

„Най-малко искам да критикувам българския съюз, това са мои бивши колеги. За ЦСКА предпочитам са не коментирам, далеч съм от кухнята. Естествено искам да се борят за титлата. Не искам да се примиряваме с второ, трето място. Има обаче ход и процес през който се минава. Дай Боже по-бързо да стане“.

„Аз подписах за още една година. Нарочно подписвам за една година, за да съм свободен с избора си в края на годината. Господин Кушарбаев е изключителен човек. Имах оферти от по-добри клубове с традиции. Това, което се прави в последните три години в Кайсар и картбланша, който ми е даден ме задължава да си работя за клуба. Ако печелим, печелим всички, ако губим, губя само аз“.

„Трябва да подкрепяме Дерменджиев. Когато накрая видим дали всичко е положително или отрицателно тогава да критикуваме. Хубаво е, когато критиката е градивна. Аз апелирам към подкрепа до края. Малко са положителните неща“.

„Ние осакатяваме всяко едно поколение. Знаете ли колко некомпетентни хора работят в школите. Най-много страдат децата. Този треньор трябва да има понятие върху всички неща, които изграждат футболиста.

„Битката за първите четири места в Казахстан е голяма. Поласкан съм от тази възможност. Наричаха ни „новата сила на Казахстан“. Всеки искаше да бъде здрав и за играе на финала, затова имаше спад във формата ни. Имахме и контузии и това ни повлия“.

„Лудогорец има политика, която се следва. Надявам се Левски и ЦСКА да създадат и по-голяма конкуренция. Радвам се, че и в Левски и ЦСКА има добра перспектива. В момента има застой, но се надявам ЦСКА в следващите две години да се изравнят с Лудогорец и да ги изпреварят“.

„Подценява се казахстанския футбол. Има конкуренция. Всички мачове до последния момент са на кантар. Това говори за изравняване на възможностите. Там се инвестира във всички видове спорт. Не се церемонят, когато човек не става“.

„Футболът трябва да е печеливш, той дава имидж. Това ще покаже развитието на българския футбол във всяко едно отношение. Цар Футбол трябва да бъде на най-високото ниво“.

„Ние трябва да даваме път на нашите кадри. Ще ви дам пример със сина ми в Германия Когато той беше там му казаха, че е на едно ниво с местното момче, но ще дадат път на своя сънародник. Апелирам  да се дава път на нашите момчета. Давал съм шансове на младежи в ЦСКА. Някои отпаднаха, други успяваха“.