Когато Вив Соломон-Отабор слезе от самолета в Англия след завръщането си от първия си международен мач, телефонът му не спря да звъни, започва The Guardian. Повикванията обаче не бяха за участието му в мача на Нигерия срещу Бразилия, а за расистките звуци, които се чуваха в квалификацията на България с Англия. Роденият в Лондон Соломон-Отабор напусна Бирмингам, за да акостира в ЦСКА през миналото лято в търсене на ново приключения след седем години на „Сейнт Андрюс”.

74 снимки
Английското издание напомня, че първите мачове на Отабор за ЦСКА са били силни и са довели до повиквателната му за тима на „суперорлите” в мача срещу Сингапур. 24-годишният халф твърди, че след случката на мача България – Англия той многократно е обиждан у нас на расистка основа, като това се случва дори от фенове на неговия отбор.

Вив Соломон Отабор

източник: lap.bg

„Не гледах мача, но когато слязох от самолета, телефонът ми започна да звъни. Всички ме питаха дали това се случва и с мен. Призоваваха ме да се прибера в Англия и да се разкарам от България. Бях изненадан, защото дотогава не се беше случвало такова нещо. Това бяха някакви глупави хора, невежи, които нямат знание и образование”, каза той пред авторитетното английско издание.

По време на мача от Купата на България срещу Арда през декември той напомни, че е станал жертва на маймунски звуци от домакинските фенове. Дикторът на стадиона призова това да се спре, тъй като срещата ще бъде прекратена, а Арда бе глобен с 36 хиляди лева. „Алармирах, когато чух тези звуци мен от феновете на Арда и беше труден момент. Получавах агресивни обиди, а един фен изрече думи, които аз не мога да ги кажа. Най-лошо е, че съм сам тук. Не съм живял в друга страна преди и не се усещам много комфортно. Просто се затварям в себе си и оставам вкъщи – това правя”, допълни играчът на ЦСКА.

„Не съм имал проблеми на улицата в София или нещо подобно. Мисля, че това идва от главите на хората. В клуба ми всички са фантастични. ЦСКА е страхотен отбор с голяма история и всеки се гордее с него. Уважаван е и така е масовото мислене. Всички са мили и приветливи, но има и глупави хора, които съсипват тези неща, което не е хубаво за човек, идващ от Англия. Случвало ми се е и наши фенове да ме обиждат на расистка основа в социалните мрежи. Там е по-лесно, тъй като просто ги блокирам”, акцентира още крилото на ЦСКА.