ЦСКА се изправя срещу Левски в дерби от първия плейофен кръг на efbet Лига. Двубоят от първата шестица на първенството е днес от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" и ще се предава пряко по DIEMA SPORT. На Gong.bg ще проследим всичко преди, по време на и след двубоя с богато видео и текстово съдържание. 

Главен рефер на последния сблъсък между "червени" и "сини" за този сезон е Георги Кабаков. 

Преди 20 дни двата отбора отново се изправиха един срещу друг, като тогава ЦСКА се наложи с 2:0. Сега тимът има нов треньор, след като Стамен Белчев замени Нестор Ел Маестро. "Червените" завършиха на второ място в редовния сезон с 63 точки, с девет повече от Левски, които останаха едва пети. 

В дните преди двубоя повече се говореше за охраната на двубоя, отколкото за футбол. От СДВР обявиха, че са взели сериозни мерки и при инциденти дори може да опразват сектори. 

Стамен Белчев ще заложи на всичко най-добро в първото си дерби след завръщането начело на ЦСКА. Той няма да пази футболисти за предстоящия реванш за Sesame Купа на България срещу Ботев в Пловдив идната седмица. Хасковският специалист ще може да разчита за първи път на Фернандо Каранга. Бразилецът е един от играчите в състава, които трябва да се пазят от получаване на жълт картон, защото рискуват да пропуснат следващия мач на тима си. Освен него с официални предупрежения висят Джонатан Линдсет, Тибо Вион, Емануел Шакич, Енес Махмуточи и Станислав Шопов. 

Очаква се един от норвежците Тобиас Хайнц или Улаус Скаршем да остане на резервната скамейка. Пред Белчев има дилема и за крайните защитници, където ще се избира измежду Иван Турицов и Браян Кордоба отдясно и Тибо Вион и Сейни Санянг отляво. Добрата новина за наставника е възстановяването на Християн Петров, който е опция за центъра на отбраната. 

Левски катастрофира три пъти в началото на април срещу първите три отбора в класирането. След това възпитаниците на Николай Костов победиха с 1:0 Берое у дома, макар че не убедиха с играта си. Днес "сините" имат много за доказване, защото при нова загуба е много вероятно да пропуснат евротурнирите през следващия сезон. В последното дерби футболистите на Левски бяха безидейни в атака и не успяха да нанесат нито един точен удар. Сега Костов ще може да разчита на Марин Петков и Фабио Лима в предни позиции и вече няма място за оправдания при нов постен двубой на неговия отбор. 

На вратата на "сините" за сблъсъка ще се завърне Пламен Андреев, след като в последното дерби титуляр беше Иван Андонов. Николай Костов не направи услуга на своя вратар на пресконференцията преди мача и вместо да му вдъхне увереност, той му вкара още повече напрежение. "Пламен е длъжен да покаже характер и да не се огъва в тези мачове. Ще бъде недопустимо за него да сгреши. Постоянно му гласуваме доверие", заяви треньорът, като сподели още, че клубът иска да привлече бившия страж на Локомотив Пловдив Динко Хоркаш. 

Наставникът умува на кого да заложи като десен бек, като е много вероятно такъв да бъде Келиан ван дер Каап, а Патрик-Габриел Галчев да остане резерва. В сърцето на отбраната ще действат Хосе Кордоба и Кристиан Димитров. Фабио Лима ще се завърне в титулярния състав и ще действа отляво на атаката, а Марин Петков ще се премести на десния фланг. Така Евертон Бала ще седне на пейката, след като до този момент не оправдава привличането си през зимата. 

В групата на "сините" най-вероятно ще се завърне и Асен Митков, но е малко вероятно той да получи игрови минути, предвид че има само една тренировка преди сблъсъка.