Малко над три години…толкова продължи приказката за Бруно Акрапович и Локомотив Пловдив.

…Три незабравими години за „черно-бялата” част от страната.

Босненецът изведе Локомотив Пловдив в 98 шампионатни мача в които стигна до 37 победи, 27 равенства и 34 загуби.

Що се отнася до балансът му за купата на България, той е впечатляващ: с 9 победи от 13 мача, а към тях се прибавят още 2 успеха след дузпи. За целия си период начело на „смърфовете” Акрапович не загуби нито веднъж в това състезание.

През миналия сезон Локо финишира 5 в класирането, на 10-ото място година по-рано и на 8-ми през 2017/18.

53 годишния наставник изведе  Локомотив до първи значим трофей след 15 годишна пауза, спечелен срещу специален съперник…

Година след това, Акрапович се превърна в първия чуждестранен треньор у нас печелил купата в два последователни сезона…

Скоро след това в клубната витрина се появи и Суперкупата на страната…

Агресията, пресата, дисциплината и самочувствието, всичко това бе характерно за Локомотив Пловдив на Бруно Акрапович. Босненецът бе основна заслуга за израстването на вече изградени футболисти, като капитанът Димитър Илиев, Момчил Цветанов, Бирсент Карагарен и Мартин Луков. Освен това голяма част от легионерите, които доведе на Лаута се оказаха стойностни играчи. За всичко постигнато и гореспоменато обаче Акрапович получи достатъчно време, преживя критиките и приказките за уволнение, получи пълното доверие на собственика и в крайна сметка видяхме нагледен пример, че успехите най-често идват след много труд и постоянство.

Ако спрем с ретроспекцията и се отправим към настоящето за Акрапович предстои ново начало, и за ЦСКА също. Ходът с привличането на наставникът определено е много находчив, но трябва да се вземат под внимание някои неща. Сега към Бруно очакванията са много по-високи заради постигнатото в Локомотив, а и защото в ЦСКА напрежението винаги е на високите нива. Дебюта на Акрапович начело на „армейците” съвпадна със стотния ден от началото на сезона за тима, а в този период родения в Зеница треньор е третия водил „червените” в официален мач-преди него това сториха Стамен Белчев и Даниел Моралес. Тук на преден план изниква тезата за „времето и търпението”. Времето и търпението, което Акрапович трябва да получи за да предаде своите идеи на футболистите и те да бъдат успешни, защото вече се убедихме, че той може да го прави. Може да бъде печеливш въпреки прогнозите и критиките.

Ако успеха над Ботев Ихтиман за купата сложи начало на „режима Акрапович” на Армията, а това се случи със стил и победа с 5:0, то в събота дебюта му като наставник на ЦСКА в първенството ще дойде срещу вечния съперник Левски, който също има нов треньор.

Впрочем първия мач на Акрапович начело на Локо Пд бе отново срещу „сините”, отново през ноември само че през 2017-та и бе загубен с 0:1. Всъщност това е едно от двете поражения, които босненецът допусна от Левски от 8 мача във всички турнири. Иначе балансът му срещу този опонент е положителен след 3 победи и 3 равенства.

Акрапович показва самочувствие, което е оправдано и убедихме се вече с покритие. Предстои да разберем може ли той да бъде успешен и на Армията, както бе на Лаута, предстои да разберем как ще тръгне всичко за него и отбора в първенството срещу непримирим съперник.