Само на 25 години, а вече старец. Така руският Спорт експрес обрисува накратко футболиста на ЦСКА Денис Давидов, който днес празнува четвърт век. 
 
За тъжния празник на "червено-белия" Меси разказва журналистът Дмитрий Зеленов.
 
„Виновен за тъжната си съдба е самият той. Бяха му дадени шансове, но Денис не ги използва. Нямаше достатъчно воля и постоянство", откровен е мениджърът Алексей Сафонов, който дълги години се грижеше за него, а и бе в основата на трансфера му в българския ЦСКА.
 
Давидов бе играч с потенциал да стане голяма звезда. Нападател, чиято скорост и техника бе оценявана и от най-взискателните фенове. Талант, който самият Фабио Капело забеляза, когато ръководеше руския национален отбор.
 
За уникалните качества на Денис си спомня и Евгений Бушманов, който бе треньор на втория тим на Спартак Москва в периода 2013-2017 г.
 
"За времето, в когато работех в Спартак повече футболисти като Денис не се появиха. Беше уникален - лек, ефирен, с невероятно бързи крака", категоричен е Бушманов. 
 
Сравнението с Меси, което преследва Денис няколко години, всъщност не се ражда просто така.
 
На 18 г. той дебютира за първия отбор на Спартак, на 19 подписа четиригодишен договор, а на 20 игра за националния отбор в контрола срещу Казахстан. 

а

източник: cska.bg

 
И после дойдоха онези думи на Леонид Федун: „При нас расте младият Меси - Давидов. Дай Боже, да не го прехвалим."
 
Смята се, че именно това сравнение завъртява главата на Давидов и кариерата му започва да върви по низходяща линия. Но може ли думите да бъдат по-силни от истинския талант и упорития труд? 
 
През сезон 2014/15 под ръководството на треньора Мурад Якин, Давидов изиграва 20 мача за Спартак Москва - с 9 по-малко от току-що купения Куинси Промес. Но Денис не вкара нито един гол, а Куинси отбеляза 13.
 
"Винаги има проблеми с такива играчи. По правило талантливият футболист има труден характер. В един мач го пуснах като резерва, но го смених след 10 минути. Обиди се и в съблекалнята пред всички заяви, че съм лош треньор. След време осъзна, че е сгрешил, но това е нормално. Сравнението с Меси не му помогна, а го подложи на сериозен натиск от страна на съотборници, журналисти и фенове", разкрива Бушманов.
 
В началото на кариерата си Денис бе обграден с хора, които го предпазваха от изкушенията, но с течение на времето се дистанцира от тях и тръгна по нанадолнището. Давидов не е единственият пример за това. Много талантливи момчета не издържаха на прехода от юношеския към мъжкия футбол. Тялото расте и укрепва по-бързо от мозъка, а главата не успява да влезе в час с тези промени. И усещането, че можеш да направиш всичко, бързо те праща в пропастта.
 

След напускането на Спартак Давидов имаше неуспешен престой в Нижни Новгород.

Последният опит за рестарт на карирерата му даде ЦСКА София. Сигурно сте виждали видео как Денис вкарва красив гол за новия си отбор в мач за Купата на България. Но всъщност той има само 3 срещи в първенството, като нито една от тях отборът му не успя да спечели. 

 
Днес Давидов е на 25 години и изглежда вече старец - говорим за него само в минало време. Но в такъв ден искам да кажа нещо добро, а не да погребвам човек. Освен това всеки заслужава втори и дори трети шанс.