Главният архитект на София - Здравко Здравков, даде специално интервю за Gong.bg, в което разкри, че е напълно възможна реконструкция на стадион "Българска армия" в рамките на настоящата чаша, като изграденото съоръжение да бъде модерно и да отговаря на всички изисквания на УЕФА. Той разкри и на кои места в София е възможно да се построи нов Национален стадион. 

- Архитект Здравков, появиха се информации, че новият план за Борисовата градина ще позволи само подновяване на седалките на „Българска армия” и слагане на козирка. Вярно ли е това?

- Категорично не е вярно. Към подробния устройствен план неразделна част са всичките правила и нормативи, които определят намесата в тази зона. Специално за ст. „Българска армия” предвидените намеси са реконструкция на стадиона, изграждане на козирка и естествено вписване на този стадион и в парковата среда. Важно е да се отбележи, че този проект ще бъде обсъден на 15 следващия месец. Не трябва да се четат само графичните материали. Към тях има огромна текстова част, където пише какво точно може да се прави.

- Тази информация предизвика недоволство сред феновете на ЦСКА, като те дори се появи информация за намерение за протестни действия. Според Вас кой и защо пуска подони информации и какво се цели?

- Напрежението, което се пуска преди общественото обсъждане не е за първи път. Преди отново се провокираха такива фалшиви новини. Провокира се огромно напрежение. Много трудно се успокояват хората след поредица от такива новини. Този стадион не може да бъде запазен в съществуващия му вид, защото построеният тогава стадион е със земно насипнитрибуни. Планът не може да предвиди каква ще бъде реконструкцията. Проф. Ковачев е запазил стадиона като графика и като контур, но в текстовата част е допустимо да се направи реконструкция на този стадион. В тази връзка през 2019 г. издадох виза за реконструкция на стадиона, която е съгласувана както с проектанта на плана, така и с министерството на културата. По тази виза се работи за реконструкция. Вече имахме срещи с проектантите и дадохме препоръки как бъдещата сграда да се събере в рамките на това спортно съоръжение.

- Тази виза е може би последният публичен документ за този стадион. Нека да го кажем директно – може ли да се построи нов стадион и какви дейности могат да бъдат извършени?

- Правилното наименование е реконструкция на това съоръжение. Това ще включи премахване на тези земнонасипни трибуни и изграждане на ново съоръжение. То ще трябва да бъде съобразени с геометрията. Съществуващият стадион е достатъчно голям, за да се увеличи капацитета, да се приведе във вид според изискванията на УЕФА, да се направят козирки на всички сектори. Това съоръжение може да отговаря на всички правила и нормативи. Работата на проектантите е да предложат варианти и подход към стадиона.

- Тези всички дейности трябва да се извършат в чашата на стадиона?

- Точно така. Това е идеята. Когато тези стадиони попадат в зони за паркове, трябва да бъдат запазени. Запазването на съоръжението не означава забрана за неговата реконструкция. Важно е да бъде запазена геометрията на чашката, да бъдат запазени съотвените височини, да бъдат запазени подходите. За феновете може да бъде направен нов стадион в рамките на съществуващото съоръжение. Този стадион може да бъде модерен, функционален и да отговаря на изискванията на УЕФА.

- Вие сте човек, който е проектирал стадион, който е с актуални параметри за лиценз за евротурнирите. Може ли след реконструкция този стадион да получи лиценз за групова фаза? Как би могъл да бъде решен проблемът с паркирането, който го има в момента?

- Проблемът с паркирането наистина е сложен. Изискванията на УЕФА всяка година се увеличават. Те са свързани с достъпа на феновете, на журналисти, начинът на обслужване. Това е доста сериозен документ, който УЕФА предоставя на отборите. Този стадион може да бъде лицензиран. В този ред на мисли Столична община предостави паркоместа около Националния стадион. Биха могли да се разгледат нещата по няколко начина. Около Националния стадион са предвидени места за паркиране. Доколкото знам е създадено смесено дружество между спортния клуб и министерството, което да управлява бъдещия стадион. На мястото на автокъща „Капитолия” се предвижда подземен гараж от 400 места. Паркингът на метрото е предвиден за значителен брой места. Тези места могат да се ползват от клуба. Този парк не е свързан с автомобилно преминаване. Важен е въпросът да се намери място за паркиране.

- От ЦСКА търсили ли са ви за някакви разговори?

- По-скоро търсиха ме на среща екипът от архитекти. Английски екип, който идва за консултации. Задачата е деликатна. В една територия, която е паркова имаме три съоръжения. Имах среща с проектантите. Два пъти се срещахме. Ползотворни бяха срещите. За да спрем всички спекулации – очакваме проекта и всичко зависи от самото проектантско решение. Мисля, че резултатът ще бъде чудесен.

- Има ли нещо ново по изграждането на нов Национален стадион?

Личното ми убеждение е, че Националният стадион трябва да бъде в периферията на града, но с удобна връзка с метро, достъп до околовръстно, достъп до обществен транспорт. За пример бих дал стадионът на Байерн Мюнхен, който е разположен след околовръстното.  Перфектната локация е кръговото на продължението на „Царица Йоана”, между магазините. Там има огромна територия. Имали се разговори със собствениците на терена, които изразиха желание след изграждането на метрото за направата на подобен вид проект. Той е важен, защото планираме да разширим и метрото в Люлин до околовръстното. Тази метростанция ще бъде в няколко направления. Може да работи като буферен паркинг за бъдещ стадион. Този стадион ще може да приеме и концерти. Мястото на стадиона не е в центъра на града. Категорично. Виждате как се затваря центъра на града при мач или стадион. Имаше предложение да бъде на терените срещу зала „Арена Армеец”. Там също е възможна алтернатива. Трябва да има добра връзка с градски транспорт и възможност за бързо излизане на хората от събитието. Този стадион ще обслужва фенска маса от съседни градове.

- Какво би се случило с настоящия Национален стадион, ако се изгради нов такъв?

- Мисля, че повече място за молове в София няма. Има инициатива да се търси ново място за национална филхармония. Защо да не намерим място за нов културен център?