Бившият треньор на Лудогорец, Левски и Миньор Перник Стойчо Стоев коментира актуалните теми от българския футбол.

Той разкри, че е очаквал раздялата между шампионите от Разград и Валдас Дамбраускас. Той добави още, че не оценява представянето на ЦСКА в групите на Лигата на конференциите като нещо положително.

„Балканският манталитет е проблем за чуждите треньори, тъй като той е специфичен. В Лудогорец критерий за успех е влизане в групите на Шампионската лига, всичко друго се приема за неуспех и в един момент треньорът е на пиедестала за уволнение. Мачът в Гърция в Олимпиакос беше на доста добро ниво, след това се падна Малмьо, който не е толкова сериозен отбор, това в някаква степен беше провал. И оттам вдигнаха мерника на Дамбраускас - бях сигурен, че ще го уволнят. Каквито и неща да се изтъкват, в Лудогорец целта е само Шампионската лига. Там нямат нужното търпение и затова идват тези смени“, заяви Стоев в „Студио Дерби“.

„С чужденци се работи трудно, няма как да не се работи трудно. В Лудогорец чужденците са от доста различни етноси - африканци, европейци, южноамериканци. Говорим за различна култура, поведение, не е лесно в никакъв случай. Не бих казал, че представянето на ЦСКА в групите на Лигата на конференциите е положително - все пак имат само 1 точка в тази група. Изключвам отбора на Рома, въпреки последния резултат, който записаха, другите отбори в групата не бих казал, че са на по-сериозно ниво от това на ЦСКА. Стойчо Младенов все пак е отскоро начело на отбора, трябва му време да изгради желания от него облик“, продължи опитният специалист.

„След напускането на Васил Божков Левски е в сериозна финансова криза, те не могат да си позволят да вземат качествени футболисти - не говоря българи или чужденци. Сега Левски е малко по-добре, но е твърде рано да се говори какво ще се случи. Надявам се, че след влизането на сериозни спонсори нещата малко ще се нормализират. Трудно се работи по принцип във финансов колапс, изпитал съм го. Трудно е, а изискванията и очакванията са големи, а ти нямаш нужния потенциал да задоволиш всичко. Времето е пред Левски, говоря най-вече за пролетта, тогава ще бъде важен момент за тях“, каза още той.

„Когато говорим за детско-юношески футбол, не можем да сравняваме нашите клубове и тези в Западна Европа. В коя школа има трима кондиционни треньори, двама треньори на вратарите, индивидуални треньори на нападателите, на защитниците, диетолози, кондиционен треньор, как да се сравняваме с другите? Нямаме пари, ами нямаме. Много е трудно. От времето на Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин не можем да изкараме футболист в сериозен европейски клуб. Това е истината. Понякога си принуден да вземеш чужденци“, сподели Стойчо Стоев.