Защитникът на ЦСКА Жеферсон разказа пред globoesporte.com за престоя си в България. Крайният бранител на „червените“ сподели, че отборът се е променил много, но все още остава силен. Бразилецът се изказа ласкаво за „армейците“ и България.

LAP.bg
28 снимки

„Останах си вкъщи повече от месец. Имам петгодишен син на име Енцо, но той беше в Порто Алегре с майка си. Беше сложно, защото семейството ми бе в Салвадор, но клубът не пусна никого да се прибере. Затова трябваше да свикна. Тъй като прекарвах много време в дома си, предимно гледах сериали и слушах музика. Тренирах вкъщи и след това започнахме онлайн занимания. Но сега вече тренираме нормално. Това подобри нещата. Търговските центрове и ресторантите в България вече са отворени“, заяви Жеферсон.

„Върнахме се към тренировките преди около три седмици. През първата беше по отделно, като отборът беше разделен на три групи по четирима. Тренирахме по-различно време от останалите, но през втората седмица вече всички се върнахме към груповите занимания. Беше добре, защото искаш отново да си на терена. Сега всичко е наред“, добави още бразилецът.

„В момента сме на четвъртата позиция с 46 точки, на девет от Лудогорец, които имат и мач по-малко. Нямаме възможност да ги настигнем, но сме на полуфинал за Купата на България. Отборът ни се промени много, но пак е добър. В ЦСКА съм от две години и половина. Отборът ни е млад, средната възраст е около 26 години. Капитанът ни Петър Занев е на 32 години. Това е млад тим. Има още трима бразилци в ЦСКА – Густаво Бусато, Рафаел Енрике и Евандро. С тях си говорим на португалски, а с останалите на английски“, каза защитникът на „червените“.

Жеферсон бе попитан как се е адаптирал към футбола, който се практикува в Източна Европа.

„Футболът е много по-различен, по-силов е. Но свикваш, няма как да бъде друго. Пристигнах с договор за две години и половина. Имах време, за да вляза в ритъм и да се науча. През декември поднових контракта си до 2023 година. Трябва да свикнете с културата, футбола, играчите, но съм щастлив в България. Клубът ми осигурява всичко. Сбъднах мечтата си да играя извън Бразилия и в ЦСКА изпълняват всичко, което обещаят. Живея на 15 минути от тренировъчния център и на 10 минути от стадиона. Градът е голям, но не обичам много да се разхождам. Имаше дни през зимата с -18 градуса. Представете си – аз съм от Салвадор и колко е различно това за мен. Така беше, когато подписвах. Вратата на самолета се отвори, духаше вятър, исках да се върна моментално, но вече бях се договорил и трябваше да остана (смее се). Но се свиква“, заяви Жеферсон.