Директорът на Академията на ЦСКА Пауло Кардосо даде интервю за предаването „Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Той разкри причината защо се е отказал от футболната си кариера, на колко години е разбрал, че иска да стане треньор и къде е работил през годините. Португалецът коментира и твърденията, че е един от откривателите на Кристиано Роналдо - именно той е треньор на детския отбор на Спортинг Лисабон, когато 12-годишното момче от остров Мадейра идва в Лисабон, за да се покаже. Кардосо даде мнението си и за това как трябва да се изграждат младите футболисти.
 
"Вече две години работя в ЦСКА, основната ми мисия тук е да помогна повече млади играчи да намерят място в първия тим.
 
Когато започнах работа в Спортинг, в клуба нямаше изградена структура, започнах почти от нулата. Ситуацията беше близка до това, което ми се налага да правя в ЦСКА.
 
Тренирах отбора до 13 г., когато получих информация за талантливо момче на име Кристиано от Мадейра.  Организирах двустранна игра още на първата му тренировка. Беше с една година по-малък, но още веднага се видя лекотата, с която дриблира. Децата бяха впечатлени от него, както и ние, треньорите, разбира се.
 
Беше страхотен опит за мен да бъда негов ментор. И понеже в началото говорих за това колко важно е да бъде изградена структурата в един клуб, ще кажа че това не е най-важното. Роналдо е играл на много лоши терени, вярвайте ми, но това не му попречи да стане най-добрият футболист.
 
Когато ме потърсиха от ЦСКА, бях в Португалия и работех в местната футболна федерация. Вдъхнови ме визията на собствениците и желанието ми да изграждат млади футболисти. Затова през септември 2018-а дойдох в София да се запозная със собствениците, клуба и града. Трябваше да разбера опциите за промяна, възможностите за развитие и целите. Сега мога да кажа, че нашата цел е да бъдем разпознаваеми като една от успешните акедемии в Европа.
 
В ЦСКА осигуряваме пълен процес за развитие и Литекс е важна част от него. Нашите млади футболисти на 17 или 18 години не са готови за Първа лига, затова трупат опит във Втора лига и който стане готов, се връща в ЦСКА.
 
Иван Турицов е добър пример. Но може да има и по-кратък път на развитие - показва го Валентин Антов.
 
В школата на ЦСКА имаме три нива на футболисти - 4-5 момчета, които могат да станат професионалисти, двама, които могат да пробият в мъжкия отбор и специални, които обаче все още не мога да посоча.
 
Много тийнейджъри правят грешка да отидат в чужда страна без да са станали професионалисти в родните си страни. Това не е правилно, грешка е. 
 
Чужденците са възможност, но и проблем - не само тук, а и по целия свят. Затова трябва да се внимава много при селекцията", заяви Паоло Кардосо.
 
Цялото интервю с директора на Академията на ЦСКА Пауло Кардосо можете да видите във видеото!