Тази вечер от 20,45 часа на Националния стадион „Васил Левски” ЦСКА излиза за – както старши треньорът Нестор Ел Маестро го определи – най-големия си мач дотук през сезона. „Червените” посрещат датския колос ФК Копенхаген в първи мач от третия предварителен кръг на Лига Европа и определено не изглеждат като фаворитите в сблъсъка.

Проследете мача минута по минута в Gong.bg, а също и на честотите на Дарик радио!

Дотук отборът на Гриша Ганчев успя да се справи с латвийския ФК Рига и австрийския Адмира Вакер. Копенхаген обаче е тим от съвсем друго измерение, за което свидетелства и фактът, че наставникът Стале Солбакен има на разположение двама национали повече в сравнение с тези в ЦСКА. Сред тях прави впечатление датското звено Андреас Биеланд, Петер Анкерсен, Виктор Фишер и Николай Бойлесен. Останалите са Карлос Зека (Гърция), Кенан Кодро (Босна и Херцеговина), Йесе Йоронен (Финландия), Сотирис Папаянопулос (Швеция), Михаел Люфтнер (Чехия), а също и кипърецът Сотириу, който обаче не пътува до София.

Групата на ЦСКА за първия мач срещу ФК Копенхаген

 В неделя „лъвовете” ги чака голямото дерби в датския футбол срещу Брьондби, но това в никакъв случай не означава, че Солбакен ще излезе с отслабен състав на „Васил Левски”. Участие в груповата фаза на Лига Европа си остава основен приоритет пред отбора, което изключва каквото и да е подценяване на мача срещу „червените”.

Колкото до тях, те отново ще трябва да се оправят без наказаните Кристиян Малинов и Николай Бодуров. Днешният мач ще бъде последният, който дуото трябва да изтърпи след участието си в ексцесиите на терена след драматичния реванш в Рига. Това почти не оставя място за изненадващи ходове от страна на Ел Маестро. На вратата ще застане Витаутас Черниаускас, а в защита почти сигурно ще се прибегне до вече тествания вариант с Божидар Чоорбаджийски и Стивън Перейра в центъра. По фланговете Борис Секулич и Жеферсон изглеждат без алтернатива към този момент. Рубен Пинто и Жанио Бикел ще бъдат опорните халфове, които ще трябва да направят силен мач, ако искат отбора им да има шанс. Единствената дилема в предни позиции може би касае дилемата кой измежду Жоржиньо и Едвин Джеси да стартира като титуляр. Дотук роденият в Холандия ганаец се доказа като по-полезен, когато влиза на смяна след почивката. Иначе стартовите позиции на Тиаго Родригес, Кирил Десподов и тарана Мауридес са вън от съмнение. Освен ако Ел Маестро не е решил да подготви някаква изненада…

Треньорът на датчаните се изказа ласкаво за атакуващата мощ на ЦСКА

Дотук ФК Копенхаген демонстрира склонност към ротации в срещите си от евротурнирите и вътрешното първенство, като често Стале Солбакен избира почти коренно различни стартови единадесеторки. Едва ли опитният специалист обаче ще си позволи пестене на сили, особено в атака, където се очаква да стартират и Кодро, и Даме Н’Дойе. Фишер и Роберт Сков най-вероятно ще действат по крилата, а с офанзивни функции ще бъде натоварен и Расмус Фалк.

Интересно е да се отбележи, че Ел Маестро вече веднъж е побеждавал ФК Копенхаген в Европа, макар и в качеството си на помощник-треньор. Сърбинът с английски паспорт е част от щаба на Мирко Сломка в Хановер 96 през 2011-а, когато германците и датчаните се озовават в една група на Лига Европа. Първата среща в Германия приключва при 2:2 (един от головете за „лъвовете” е дело на настоящия нападател Даме Н’Дойе), а в Дания Хановер печели с 2:1 (Н’Дойе отново бележи). През този сезон Хановер успява да се пребори за второто място и да продължи към елиминациите, докато ФК Копенхаген завършва трети и отпада.

Дали Ел Маестро за втори път ще влезе в ролята на "черна котка" за датчаните - първите отговори ще получим тази вечер.

Сериозни мерки за сигурност по време на ЦСКА-ФК Копенхаген