Вицешампионът на България – ЦСКА, направи равенство – 1:1, срещу украинския Зоря Луганск в първи мач от третия елиминационен кръг преди групите на Лига Европа. „Червените” поведоха в 12-ата минута след прекрасна атака и завършващ удар на Евандро да Силва, но в добавеното време на първата част Владлен Юрченко изравни резултата на Националния стадион „Васил Левски” след точно изпълнена дузпа. Наказателен удар, който остана много дискусионен, след като реферът отсъди игра с ръка на Раул Албентоса, който се хвърли на шпагат, а кълбото първо се удари в гърдите му и после към ръката. Като цяло, съдийството на Сандро Шерер влуди всички хора, свързани с ЦСКА на стадиона, включително и Люпко Петрович, а публиката изпрати реферите със скандиранията "Мафия, мафия, мафия".

Все пак с оглед след изминалите 90 минути се видя, че българският тим не отстъпва кой знае колко на Зоря Луганск, който отчетливо си пролича, че разчита на физическа игра и здрави единоборства. Реваншът в Запорожие е след точно една седмица, на 15-и август. Иначе атмосферата на Националния стадион бе много добра, като близо 20 хиляди "червени" привърженици поддържаха до самия край своите любимци, които в крайна сметка не успяха да им се "отплатят' с победа над Зоря.


Отзивите след мача:

Люпко: Не искат ЦСКА в Европа, Бодуров не играе, тъй като пречи в отбора

Капитанът на ЦСКА: Като борба и себераздаване, ни се получава

Малинов: Зоря е напълно преодолим отбор

Веско Бранимиров: Приемлив е този резултат за Зоря

Албентоса за дузпата: Нямаше дузпа, тъй като ми се удари в гърдите


Сръбският наставник на ЦСКА Люпко Петрович излезе с много дефанзивна схема за дуела със Зоря. Петрович уплътнява дефанзивния вал на терена с петима играчи, като Кристиян Малинов и Жанио Бикел сноваха в средата на терена, но и те ще имат защитни функции. На върха на атаката е Али Соу, а гамбиецът ще бъде подпомаган от Евандро да Силва и Тиаго Родригес. Впечатление прави липсата на опитния защитник Николай Бодуров, като бранителят не бе дори в резервите за дуела в Европа.

Треньорът на Зоря подрежда своите във формация 4-3-3, като на върха на атаката ще бъде Будковский. Той ще бъде подпомаган от Хомченовский и Юрченко, а капитанът Шевченко е на вратата.

Срещата стартира нервно и с не много футболни аргументи на Националния стадион „Васил Левски”. Все пак постепенно с навлизането на мача ЦСКА създаде паника в играта на Зоря Луганск и след 12 минути игра „червените” поведоха в резултата. Тогава капитанът Петър Занев пусна по земя вляво за нахлулия в наказателното поле Кристиян Малинов. Младият български халф хитро върна топката за Евандро, а бразилецът със силен удар с левия крак матира Микита Шевченко за 1:0.

В 17-ата минута Витали Вернидуб бе намерен след центриране в наказателното поле на ЦСКА от фаул и стреля с глава, но за негово съжаление неточно. Три минути след това Али Соу свали топката с гърди в наказателното поле на Зоря, но с гръб към вратата. Гамбиецът подаде вляво за Жеферсон, който стреля с левия крак, но топката излезе далеч аут.

След половин час игра Иван Турицов спря почти сигурен гол за Зоря Луганск, след като хората на Виктор Скрипник създадоха силно нападение отдясно, а топката бе центрирана за Пилип Будкивский. Той стреля, но със сетни сили Турицов сложи крак на пътя на топката и тя излезе в ъглов удар.

В самия край на мача дойде изравнителният гол за украинския тим. Тогава Юрченко центрира по земя в наказателното поле на домакините. На шпагат вече се бе хвърлил новото попълнение на ЦСКА Раул Албентоса. Топката спря в гърдите на испанеца, след което дойде минимален контакт с ръката, но реферът Сандро Шерер показа бялата точка и даде дузпа за Зоря. Зад топката застана именно Юрченко, който с голямо спокойствие прати топката в „червената” врата – 1:1.

Три минути след старта на втората част пък Зоря имаше „златен” шанс да поведе в резултата, след като защитата на българския тим „заспа” след корнер. Тогава Комченовский отклони топката на втора греда за Иванисеня, който стреля с десния крак, но топката отлетя аут.

В 72-ата минута пък Тиаго Родригес пробва късмета си с удар от средна дистанция, а стражът на Зоря – Микита Шевченко, не се намеси добре и изпусна топката. Тя бе атакувана от Соу, но вратарят на украинците се придвижи и я прибра в обятията си. Две по-късно пък Тиаго шутира смело от фаул, ала кълбото прелетя встрани.

В добавеното време „червените” създадоха нападение отдясно чрез Виф Соломон-Отабор. Той напредна и центрира, а топката бе свалена от Раул Албентоса към Али Соу. Той бе с гръб, но завъртайки се шутира с левия крак, но за негово съжаление аут, а това бе и последното по-интересно нещо в срещата на „Васил Левски”.

ЦСКА - ЗОРЯ ЛУГАНСК 1:1

1:0 Евандро (12')

1:1 Владлен Юрченко (45'-дузпа)

ЦСКА (3-4-2-1): Витаутас Черниаускас – Петур Занев /к/, Нуно Томаш, Раул Албентоса – Жеферсон, Кристиян Малинов, Жанио Бикел, Иван Турицов – Евандро да Силва, Тиаго Родригес – Али Соу

Треньор: Люпко Петрович

Зоря Луганск (4-3-3): Микита Шевченко /к/ – Олександър Тимчук, Витали Вернидуб, Жоел Абу Хана, Богдан Михайличенко – Максим Лунов, Дмитро Иванисеня, Владислав Кочергин– Дмитро Комченовский, Пилип Будкивский, Владлен Юрченко

Треньор: Виктор Скрипник

Стадион: „Васил Левски”, София

Съдия: Сандро Шерер (Швейцария)

Начало: 20,30 часа

ЦСКА Зоря

източник: uefa.com