ЦСКА успя да прекъсне негативната си поредица и в дебюта на Люпко Петрович след официалното му назначение за старши треньор постигна ценна домакинска победа с 1:0 над хърватския Осиек в мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Сръбският футболен специалист определено надигра тактически колегата си Дино Скендер, като го изненада със схема, в каквато до този момент "червените" не бяха играли, а и се оказа целунат от съдбата под формата на неповторимия победен гол на Евандро да Силва.

Занев: Новата схема ми харесва, Осиек е напълно преодолим

Бодуров: Променихме мисленето

Бразилецът реализира по много красив начин в 53-ата минута с воле извън границите на пеналта, а късметът покри "червените" в края, когато Ласло Клайнхайслер разтресе гредата. Това обаче беше една от много малкото грешки, които тимът от "Българска армия" допусна в хода на 90-те минути. Почеркът на Петрович в неговото 3-5-2 определено беше лесно различим, защото нямаше и следа от огромните пробойни в дефанзивния вал, които феновете на същия този стадион видяха през уикенда срещу Черно море. Единствените проблеми, които се видяха, бяха в края на мача, когато ЦСКА откровено се прибра да пази резултата и доброволно отстъпи инициативата.

Треньорът на Осиек: Не заслужавахме загубата, но честитя на ЦСКА

Още от първата минута хърватският опонент показа, че ще действа абсолютно безкомпромисно във всяка една точка на терена. Играчите на Дино Скендер не се свениха да вършат нарушения, при това доста остри такива, за да респектират играчите на „червените” и в някаква степен успяха.

За цялата първа част „червените” имаха един-единствен отправен шут към вратата на Ивица Ивушич, като вратарят дори не трябваше да се намесва. В 7-ата минута Диего Фабрини показа какъв жокер може да бъде срещу построен по толкова дефанзивен начин съперник. Италианецът с чудесно първо докосване се освободи отляво по атаката и почти от ъгловото флагче изпрати ниско центриране към Евандро. От около 8-9 метра бразилецът опита да стреля без подготовка и улучи топката много зле, което позволи на Майсторович да блокира с тяло.

Хърватите също не се отличиха с кой знае какви положения. В 21-ата минута публиката на „Армията” видя и единственото вратарско спасяване за полувремето. Нуно Томаш стана причина за него, след като закъсня с позиционирането си и центрирането на Бочкай отляво стигна до Марич. От 9-10 метра нападателят с глава стреля право в литовския страж.

В 27-ата и другият нападател на Осиек се отчете с проява. Антонио Манце овладя топката с гръб към вратата и извън наказателното поле. Той получи шанс твърде лесно да се обърне и нанесе шут по диагонала, който прелетя на най-много половин метър покрай десния стълб.

Точно преди почивката ЦСКА получи рядък шанс да хване противника си на контраатака, която беше осуетена от нежеланието на Евандро да комбинира със свободните на двата фланга Али Соу и Фабрини.

Второто полувреме донесе видима промяна в лицето на ЦСКА, който започна по-добре да се възползва от факта, че Осиек предпочиташе да среща съперника си в собствената половина и да не пресира защитниците на „червените” при изнасянето на топката. Това съвпадна с промененото поведение на халфовете на домакините, които заиграха подчертано с ниски пасове по тревата.

В 53-ата минута ЦСКА откри резултата с първия си точен шут в мача. Евандро взриви трибуните с наелектризиращо воле, което стана възможно след не толкова чистото му поемане на топката. Бразилецът намери топката по удивителен начин и от 21 метра да я прати точно под гредата на Ивушич с невъзможна наглед парабола – 1:0.

След попадението Люпко Петрович набързо направи дефанзивна промяна и вкара Валентин Антов в центъра на терена за сметка на Фабрини. Това даде инициативата на Осиек, който започна доста по-трайно да владее и разиграва топката и на свой ред се оказа изправен пред солидно построена защита. Бикел и Жеферсон също допринесоха, като намалиха честотата на включванията си в предни позиции.

Хърватите много трудно постигаха нещо чрез комбинациите си, но при статичните ситуации бяха много опасни. Това беше доказано в 75-ата минута, когато при ъглов удар отляво по атаката топката беше свалена за Манце пред вратарското поле и той опита акробатичен изстрел с десния крак. Кълбото премина на сантиметри покрай десния стълб зад вратаря на ЦСКА.

Пет минути по-късно гостите получиха нова възможност и пак след центриране от статично положение. Бочкай придаде фалц на топката при прекия свободен удар и това позволи на

Марич да надскочи всички и да стреля с глава от около 10 метра. И този път мерникът на хърватина изневери, като изстрелът му отлетя в аут.

В 82-ата всички „червени” фенове по трибуните изтръпнаха, след като гостите удариха греда. Контузия на Петър Занев и смяната му с Греъм Кери принуди поне временно Жеферсон да застане като третия централен защитник. Това веднага доведе до проблеми, защото бразилецът непростимо подцени полувисокия извеждащ пас за Клайнхайслер и не успя да го пресече. Унгарецът успя да овладее в наказателното поле и миг преди да бъде затворен от Томаш нанесе много мощно воле. Черниаускас беше преодолян, а кълбото намери левия стълб и излезе в аут.

Реваншът срещу Осиек ще се играе в Хърватия след седмица.

ЦСКА – ОСИЕК 1:0

1:0 Евандро 53'

ЦСКА (3-5-2): 30. Витаутас Черниаускас – 24. Нуно Томаш, 5. Николай Бодуров /к/, 11. Петър Занев (79' - Кери) – 16. Жанио Бикел, 20. Тиаго Родригес, 15. Кристиян Малинов, 21. Диего Фабрини (63' - Антов), 3. Жеферсон Телес – 10. Евандро (82' - Чорбаджийски), 22. Али Соу;

резерви: 12. Густаво Бусато; 4. Божидар Чорбаджийски, 8. Греъм Кери, 9. Тони Уот. 14. Вив Соломон-Отабор, 25. Раул Албентоса, 26. Валентин Антов.

Старши треньор: Люпко Петрович

Осиек (3-5-2): 1. Ивица Ивушич – 21. Миле Шкорич /к/, 6. Анте Майсторович, 31. Бошко Шутало – 17. Томислав Шорша, 25. Марин Пил (78' - Югович), 5. Ласло Клайнхайслер (84' - Лиопа), 19. Михаел Жапер (90+4' - Дуганджич), 12. Петер Бочкай – 24. Мирко Марич, 9. Антонио Манце;

резерви: 13. Марко Маленица; 4. Гутиери Томелин, 7. Ведран Югович, 10. Дмитро Лиопа, 11. Марко Дуганджич, 20. Бенедик Миоч, 22. Даниел Лончар.

Старши треньор: Дино Скендер

Стадион: „Българска армия” (София)

Главен съдия: Паоло Валери (Италия)

-----

Най-интересното от мача минута по минута:

90+7' - КРАЙ НА МАЧА. ЦСКА спечели първия двубой срещу Осиек в Лига Европа с 1:0.

90+4' - Последна смяна за Осиек - Марко Дуганджич зае мястото на Жапер.

90+4' - Кристиян Малинов изпитва сериозни болки в бедрото и явно ЦСКА ще довърши мача в намален състав, след като вече няма право на смени.

Реферът Паоло Валери назначи 5-минутно продължение на срещата.

90' - И Греъм Кери от ЦСКА си заработи жълт картон след закъснял шпагат.

84' - Втора смяна за Осиек - Клайнхайслер напусна терена, за да даде път на офанзивния халф Дмитро Лиопа.

82' - Трета и последна промяна в редиците на ЦСКА - Чорбаджийски заменя голмайстора Евандро.

82' - ГРЕДА ЗА ОСИЕК! В мига, в който Жеферсон застана като трети централен бранител, домакините допуснаха наистина сериозна опасност. Бразилецът лековато опита да пресече с крак полувисокия извеждащ пас към Клайнхайслер. Унгарецът овладя вътре в наказателното поле и от въздуха стреля покрай Томаш, за да разтресе левия стълб зад Черниаускас.

80' - Нова възможност пред Осиек! И отново след статично положение. Бочкай придаде много фалц на центрирането си от пряк свободен удар, а двама играчи в червено се разминаха, за да може Марич да стреля с глава от 10 метра. За късмет на Черниаускас изстрелът премина в аут покрай левия му стълб.

79' - Втора смяна за ЦСКА - Петър Занев напусна с контузия, на негово място Греъм Кери. Това ще промени баланса в "червените" редици.

78' - Първа смяна за Осиек - Марин Пил излезе, вместо него Ведран Югович.

75' - Шанс пред Осиек! Центрирането на Бочкай отляво пое към далечния край на вратарското поле, където топката беше свалена към Манце. Той опита акробатично воле с десиня крак, което премина покрай дясната греда. Миг невнимание от защитата на ЦСКА можеше да струва скъпо.

74' - Амбициозен опит на Клайнхайслер да обстрелва вратата на "червените" чрез пряк свободен удар от около 30-ина метра. Топката срещна в играч в стената и излезе в корнер.

71' - Жълт картон за младия Валентин Антов, който направи много тежък шпагат срещу Шутало, който опита да изнесе топката с дрибъл през центъра.

Осиек започна да владее много повече топката след попадението за ЦСКА. Това отваря пространства за контраатаки, но дотук домакините не успяват да се възползват.

67' - Проблеми едновременно за Петър Занев и Жеферсон, който изпитва болки след нарушението, което извърши. Засега единствено Занев напусна терена, "червените" временно с 10 души.

66' - Жълт картон за Жеферсон от ЦСКА за много груб шпагат срещу Шорша.

63' - Първа смяна в ЦСКА, изцяло в стил Люпко Петрович - Валентин Антов замени Диего Фабрини с мисия да укрепи центъра на терена.

62' - Бочкай може да се чувства късметлия, че не получи втори жълт картон тук. Левият халф-бек на гостите се оказа майсторски финтиран от Бикел и доста грубо препъна футболиста на "червените". Реферът се въздържа от нова официална санкция.

61' - Антонио Манце получи извеждащ пас отляво по атаката на Осиек и много лесно преодоля Томаш, обръщайки се около оста си. Португалецът опасно подръпна своя опонент, който пусна пас и се свлече малко късно в наказателното поле. Реферът остави играта да продължи с категоричен жест.

58' - Няколко несанкционирани единоборства от съдията доведоха до покачване на градуса. Петер Бочкай влезе в пререкание със съдията и си заслужи жълт картон, трети за състава на Осиек.

53' - ГОООООООЛ ЗА ЦСКА - 1:0! Какво изпълнение от Евандро да Силва! Малинов с къс пас от едно докосване намери Евандро пред наказателното поле, а бразилецът не овладя топката съвсем чисто. Така тя се повдигна във въздуха и му позволи да нанесе феноменално воле. Топката пое по перфектната парабола и мина над плонжа на Ивушич, за да падне точно под гредата.

47' - Много разочароващ опит на Тиаго Родригес да шутира от дистанция. Португалецът опита още с първото докосване и без никаква подготовка да отправи изстрел от над 20 метра, а кълбото отлетя високо над целта.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на ЦСКА подновиха играта от центъра. Без смени и в двата състава.

45+1' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

1 минута продължение на първото полувреме.

45' - Петер Бочкай с хубаво поемане на топката финтира Жанио Бикел отляво по атаката и успя да нахлуе навътре. Халф-бекът на Осиек нанесе шут по диагонала, който срещна тялото на защитник в червено.

Има огромна вероятност ЦСКА да завърши полувремето с един-единствен опит за изстрел - блокирания на Евандро в самото начало. Тимът определено стои компактно на терена, но изглежда няма идея как да се справи със солидния блок, който Осиек поддържа със завидна лекота.

31' - Отличен дълъг пас на Бодуров по диагонала, но Евандро беше засада и това му позволи да се отскубне. На всичкото отгоре бразилецът си помогна с ръка при овладяването на топката.

29' - Жълт картон за Томислав Шорша от Осиек, който много буйно атакува в гръб Тиаго Родригес.

27' - Опасен изстрел на Антонио Манце! Нападателят на Осиек овладя топката с гръб към вратата пред наказателното поле на ЦСКА, а Томаш твърде лесно му позволи да се обърне. Хърватинът не се посвени да шутира от около 17-18 метра по диагонала, топката мина на по-малко от половин метър покрай десния стълб.

21' - Първи точен удар в мача и спасяване от Черниаускас! Петер Бочкай, левият краен защитник на Осиек, се включи в предни позиции и центрира към точката на дузпата. Нуно Томаш закъсня с позиционирането и това позволи на Марич да стреля с глава от около 9-10 метра. Топката беше насочена право към Черниаускас.

20' - Михаел Жапер от Осиек също получи жълт картон, заради фаул срещу Фабрини.

17' - И при цялата безкомпромисна игра на Осиек, първият жълт картон е за Диего Фабрини от ЦСКА.

Дотук, донякъде очаквано, нищо градивно от състава на Осиек. Тимът на Дино Скендер концентрира своите усилия в уплътняване на собствената половина и разчита на изритани напред топки. ЦСКА изпитва трудности да намери пространства за комбинации при толкова компактен дефанзивен блок срещу себе си.

9' - Медицинска помощ за Занев, който беше изблъскан от Манце право в Нуно Томаш. Гостите определено показват, че ще залагат на физическите сблъсъци.

7' - Отлична техника от Фабрини, който с поемането на топката се освободи от Шорша отляво по атаката. Почти от ъгловото флагче италианецът центрира ниско към точката на дузпата, където Евандро беше изпуснат. Бразилецът по фрапиращ начин не улучи топката и бранителите лесно изчистиха.

7' - Занев опита с пас зад гърба на защитата на гостите. Гамбиецът използва физиката си и почти изпревари Бошко Шутало. В крайна сметка бранителят изчисти в корнер, който не доведе до опасност пред вратата на Ивушич.

3' - Няколко по-твърди сблъсъка още в първите минути. Капитанът Миле Шкорич нацели Евандро с ръка в лицето при битка край тъча. Реферът от Италия реши, че нарушение няма.

НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за Осиек.