Младият български специалист Веселин Бранимиров даде интервю за БТА по повод мачовете в турнира Лига Европа между латвийския ФК Рига и ЦСКА, както ги събра жребият в сряда. 

Бранимиров е помощник-треньор в клуба на латвиеца Михаил Конев, но има важна роля в изграждането на отбора и проекта като цяло.

"ФК Рига е нов клуб на амбициозния ни собственик Сергей Ломакин, който е руснак. Той има още един негов отбор - това е Пафос в кипърското първенство. Ломакин е много амбициозен човек, иска да влезе сериозно във футбола. И сега се захваща с Рига, след като има малко по-дълъг опит в кипърското първенство, разказва впечатленията си от първите дни в Прибалтика бившият защитник на Нефтохимик.

"Играем на стадиона на Сконто, известен в миналото отбор. Този клуб е фалирал преди 4 години и ние взехме стадиона, който не се използваше. Но малко хора идват на мачовете в Латвия, защото футболът без съмнение е спорт номер 3 след хокей на лед и баскетбола. И като медийно отразяване, и като интерес на младите хора, футболът отстъпва на тези два спорта".

Първенството в Латвия е от 8 отбора, които се срещат 4 пъти един срещу друг и сега точно предстои края на второто завъртан. Отборът от снощи е на 3-о място с 22 точки, колкото има и Вентспилс на 4-ото. Битките им срещу ЦСКА ще бъдат обаче техният първи опит в европейските клубни турнири.

"Има хора от много националности - четирима украинци, руснак, естонец, камерунец, сърбин, черногорец, дори 21-годишно момче от Сиера Леоне. Но в първенството нямат право да играят повече от петима чужденци. Снощи спечелихме с 1:0 срещу Вентспилс, който за мене е най-силният отбор, играе най-добрият футбол. И имаха повече положения от нас, но ние вкарахме при една от атаките си и след това не допуснахме да ни изравнят. Беше тежък мач, защото освен класата на противника, не спря да вали дъжд и това много затрудни играчите", каза още доскорошният треньор на Поморие.

"В турнира Лига Европа ни се падна възможно най-трудният съперник в лицето на ЦСКА. И като организация, и като селекция, ние не можем да се мерим с тях. Но ще се опитаме да се противопоставим, доколкото можем. Наше предимство може би е това, че при нас в момента тече първенство, докато ЦСКА ще бъдат в процес на подготовка. Но ФК Рига в момента не мисли за мачовете с ЦСКА, защото играем в първенството мачове през четири дни. Във вторник приемаме Спартакс Юрмала, а в събота гостуваме на Валмиера", добави той.

"Само уважение и респект за ЦСКА, но ще мислим за тях, когато наближат мачовете. Все пак знаем срещу кого ще играем- те са отбор с добра селекция, имат нов треньор, което винаги носи позитивна енергия. Ние ще се опитаме да покажем добра игра", допълни младият специалист.

"Накрая той изказа благодарност към всички, с които е работил в Поморие и добави, че раздялата му с тях е била много трудна. Благодаря на ръководството на Поморие за дадената възможност. Благодаря на момчетата и на целия отбор за прекрасните моменти заедно. Раздялата ми беше много трудна, наистина. Но трябваше да направя тази промяна, защото ми се отдава възможност да работа в отбор, който има други амбиции и играе в европейските турнири. Просто е друго ниво, завърши Веско Бранимиров.