ЦСКА победи с 3:0 след продължения чешки Виктория Пилзен и с общ резултат 3:2 „червените” ще играят и през есента в груповата фаза на турнира Лига на конференциите, преодолявайки опонента си.

ЦСКА изигра изключително добре подреден мач с ясна тактика, за да успее в редовното време да заличи пасива на чешкия тим, който срази българите с 2:0 в първия мач преди седмица. Греъм Кери даде аванс на домакините в шестата минута, а Георги Йомов в 65-ата вкара второто попадение в срещата, за да прати на практика срещата в продължения. В тях пък Жорди Кайседо си изкара червен картон в 110-ата минута, но това не сломи българския тим, който минута преди да дойдат дузпите вкара трети гол чрез Юрген Матей, който класира своя отбор напред.

ЦСКА - Виктория Пилзен

източник: sofascore.com

Така българският футбол ще има два отбора, които ще представляват страната ни в европейските клубни турнири през този сезон. Освен ЦСКА, в групите на Лига Европа ще играе шампионът Лудогорец. Успехът за "червените" е с огромно значение, които трябваше освен да наваксат неприятния пасив, допуснат в Чехия, а и да убедят своите привърженици, че продукцията в Пилзен далеч няма общо с класата, която разполага отбора с червени екипи. Под дъжда в родната столица българският тим бе сякаш по-добрият и логично стигна до победата, макар след 75-ата минута ЦСКА да прие играта в своята половина, след като видимо изхаби сили. Все пак тимът докара мача до последните минути на продълженията, където бранителят Матей тушира чешкия опонент.

Важно е да се отбележи, че походът на "червените" дотук в турнира генерира приход от 4 милиона и 740 хиляди евро заради резултатите от Лигата на конференциите, като това е равносметката до влизането в груповата фаза. Оттук насетне отборът на Стойчо Младенов ще взима по 500 хиляди евро за успех в групите или по 166 хиляди евро за равенство.

Антон Узунов
74 снимки


Първата голяма опасност в мача бе пред вратата на ЦСКА, когато след четири минути игра Чори се оказа "очи в очи" с Бусато. Нападателят стреля, но бразилският страж отрази удара на стрелеца на Пилзен. ЦСКА разигра много търпеливо в първата си атака и след шест минути откри резултата. Греъм Кери бе изведен вляво на наказателното поле на Виктория и стреля безмилостно към вратата на Адам Хрушка с левия крак, за да открие резултата на "Васил Левски" - 1:0 за българския тим.

Пет по-късно Греъм Кери реши да шутира с десния си крак от средна дистанция. Кери пресира добре и открадна топката, след което отправи мощен удар, но встрани от чешката врата. Постепенно Виктория започна да владее повече топката, а ЦСКА предприе изчаквателни действия, но не последваха опасности пред двете врати. В 38-ата пък Яник-Сони Вилдсхут опита амбициозен изстрел с десния крак, ала доста неточен - аут.

В 41-ата минута гостите реализираха гол, но той бе отменен, тъй като при контрола си край аутлинията Джон Москера не овладя добре и тя напусна с целия си обем терена и реферите отчетоха това нещо. Второто полувреме започна с лек натиск на опонента на българския отбор, но Бусато не трябваше да се проявява в първите минути.

Десет след подновяването Вион опита интересен пас за Жорди Кайседо зад отбраната на Виктория, но вратарят на пилзенци излезе и улови. Миг по-късно Георги Йомов достави великолепно центриране на далечната греда за непокрития Яник Вилдсхут, но акробатичният удар на нидерландеца бе неточен, а това трябваше да бъде гол за "червените".

След почти час игра Тибо Вион напусна принудително отбора на ЦСКА, а дебют с червената фланелка направи финалндецът Томас Лам. Грубата игра от чехите не спря дотук, като Ба Луа изрита в корема Брадли Мазику две по-късно. В 64-ата "червените" празнуваха, след като Георги Йомов с индивидуален рейд проби в наказателното поле на чехите, след което шутира, а топката се отклони в крак на бранител на гостите и влетя във ратата на Хрушка - 2:0 за ЦСКА.

След гола стадион "Васил Левски" избухна с песни и емоции, а това даде допълнителен импулс за хората, водени от Стойчо Младенов. В рамките на 60 секунди Жорди Кайседо и Юрген Матей шутираха към вратата на Виктория, но неточно. Осем преди края Йомов даде отново пореден чудесен пас отдясно при центриране. Кайседо атакува топката, а Хрушка не успя да стигне топката, но ударът на Кайседо отиде встрани от опразнената чешка врата.

Срещата влезе в продължения, а в третата минута от тях Жеферсон върна назад за Грем Кери, който шутира отляво, но Хрушка показа стабилни ръце в тази ситуация. В 97-ата минута ЦСКА "оцеля", след като Ахмедов и Жеферсон искаха да изчистят топката след ъглов удар на чехите, но не си говореха, както се стигна и до корнера на Виктория. Топката отиде вдясно на наказателното поле на ЦСКА, където футболист на Виктория бе напълно непокрит, но ударът му се отби в съотборника му Мускера, който пък бе в засада. В тези минути със сигурност комуникацията между отделните хора в ЦСКА липсваше и именно затова чехите стигаха до опасности.

В стотната минута Бусато направи спасяване след остър удар от пряк свободен удар от Виктория. В 111-ата минута на срещата картоните в срещата, дадени от турския съдия за ЦСКА повлияха и към съблекалните пое Жорди Кайседо. Еквадорецът направи глупав фаул в средата на терена, след като загуби топката в центъра и препъна халф на Виктория, а Али Палабайък го изгони с втори жълт картон.

В предпоследната минута преди да дойдат дузпите ЦСКА вкара трети гол. Жеферсон отигра с глава на близката греда центриране от корнер и я прати назад към втората, където Юрген Матей също с глава нямаше как да пропусне - 3:0.  Това беше и последният щрих от срещата, която се игра в центъра на София и така ЦСКА се класира за втора поредна година в групите от европейските клубни турнири.

AET / ЦСКА - ВИКТОРИЯ ПИЛЗЕН 3:0

1:0 Греъм Кери (6)

2:0 Георги Йомов (64)

3:0 Юрген Матей (119)

Рефер: Али Палабайък /Турция/

Стадион: "Васил Левски" /София/

Стартови състави:

ЦСКА (4-3-3): 1. Густаво Бусато – 19. Иван Турицов, 26. Валентин Антов – К, 2. Юрген Матей, 18. Брадли Мазику – 15. Тибо Вион (59' - 29. Томас Лам), 3. Жеферсон, 8. Греъм Кери – 10. Георги Йомов, 9. Жорди Кайседо, 30. Яник Вилдсхут (90' - 23. Ахмед Ахмедов)

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 6. Жуниор Нзила, 11. Хамза Чатакович, 16. Асен Дончев, 20. Християн Петров, 

Треньор: Стойчо Младенов

Виктория Пилзен: 16. Алеш Хрушка - 14. Радим Резник (90' - 11. Матей Хибс), 35. Филип Каша, 4. Лудек Перница (к) (105' - 22. Якуб Брабец), 24. Милан Хавел – 39. Доминик Яношек - 50. Адриел Ба Луа (90' - 5. Жоел Каямба (114' -  9. Жан-Давид Бугел), 31. Павел Шулц (66 - 66. Мирослав Качер), 20. Павел Буча, 18. Джон Москера - 15. Томас Чори

Резерви: 13. Мариан Твърдон, 36. Индрих Станек, 2. Лукаш Хейда, 19. Михал Хлавати, 21. Шимон Фалта, 26. Лукаш Матейка, 99. Ндиайе

Треньор: Михал Билек