Идващият четвъртък, 17-ти септември, се очертава решителен за амбициите на българските клубове в Лига Европа. Лудогорец е спокоен, след като жребият се оказа благосклонен и прати „орлите“ директно в четвъртия кръг на квалификациите.

Не така стоят нещата обаче за другите два български представители. Локомотив Пд излиза без напрежение в исторически мач срещу Тотнъм на стадиона в парк „Лаута“. Фокусът и погледът на критиците обаче ще падне твърдо върху събитията на „Българска армия“, където ЦСКА приема беларуския БАТЕ Борисов.

Погледнато съвсем хладнокръвно, този жребий представлява един шанс за „червените“, за да стигнат далеч в кампанията си в Европа. Победа срещу беларуския хегемон праща момчетата на Стамен Белчев в 3-тия кръг, а там българския тим отново би имал домакински мач, а този път съперниците ще са напълно непретенциозни – някой измежду Торшавн от Фарьорските острови или Дъ Ню Сейнтс от Уелс.

Както това може да е голяма възможност за момчетата на Белчев, така и непременно футболистите ще са натоварени с голяма отговорност. БАТЕ Борисов е име в източноевропейския футбол през последното десетилетие, но към момента все пак изглежда далеч от най-силните си дни. Разликата между двата тима като класа и възможности не изглежда никак голяма, ако изобщо я има.

Антон Узунов
84 снимки

В клуб като ЦСКА именно периода в края на лятото и началото на есента е обикновено основополагащия за последващото развитие на кампанията. „Червените“ тръгнаха с 11 точки от 5 мача и са само на точка зад Лудогорец, при това двата тима се изправят един срещу друг в голямото дерби на 6-тия кръг на efbet Лига, а срещата отново е на „Българска армия“.

По един или друг начин идващите 3-4 дена могат да са повод за една още по-голяма активизация в „червената“ общност, която на този етап изглежда, че гласува пълно доверие на идеите на Стамен Белчев. Както обаче двете срещи може да се окажат катализатор, така те могат да прекършат набиращия се плахо оптимизъм за отрицателно време.

Наставникът Белчев кара своя втори период начело на „червените“ и от първите му няколко срещи начело се вижда желанието за връщане към футбола с много притежание, преса, агресия и бързина. Стил, който в не малка степен беше захвърлен под килима от сръбското трио Нестор Ел Маестро, Люпко Петрович и Милош Крушчич през последните две години.

Точковият актив на ЦСКА до момента може да държи специалиста удовлетворен, макар и вероятно не напълно щастлив. Играта на отбора обаче вероятно предизвиква далеч по-смесени чувства в душата на Белчев.

Антон Узунов
54 снимки

„Червените“ буквално изглеждат като типичен отбор, който не е имал достатъчно време да отработи и синхронизира атакуващия си стил с и без топката. Напълно логично – граденето на игра е най-сложната част във футбола, а Стамен Белчев на практика пое отбора в най-лошия момент за внедряването на такава философия. Почти несъществуваща предсезонна подготовка, липса на почивка между сезоните и сгъстен цикъл за начало на настоящата кампания. Това само по себе си е оневиняващ фактор.

ЦСКА изглежда на приливи и отливи във всеки един свой мач. Столичният гранд редува периоди на страхотна игра с такива, където нито една ротация и атака не се получава. Това се видя в мачовете срещу ЦСКА 1948, Ботев Враца и Ботев Пловдив особено. По-дълги периоди на безидейност можеше да се наблюдават в трудните мачове със Славия и Черно море.

Черно море - ЦСКА

източник: Антон Узунов

Момчетата на Белчев за момента се измъкват сухи в повечето случаи и замаскират непостоянните си игри с късни попадения. Отборът изглежда, че вярва на методите на специалиста, който на практика на този етап вероятно не може да очаква много повече от облика на своя тим, просто не е реалистично.

Все пак обаче фактите са такива – разликата „от осанна до распни го“ за специалиста ще е твърде, твърде тънка. На оценката за досегашната му работа ще бъде насочена в една от двете крайности само от резултатите на следващите две срещи. Независимо от резултатите обаче, трябва да се признае, че Белчев няма да безкрайно виновен и отговорен и в двата случая – изграждането на промяна в манталитета и отношението на играчи, както и игровия облик на отбора в последствие, не е работа за месец и половина. Това е добре да се напомни на някои от шефовете в българския футбол, по възможност всеки ден.