Столичният ЦСКА „стъпи накриво” в дебютния си мач от Лигата на конференциите. „Червените” записаха нулево равенство (0:0) срещу латвийския Лиепая в мач, който се играе на „Българска армия”. В хода на целия мач ЦСКА бе по-дейният отбор, но агресията в играта на столичани не успя да се материализира в попадение, което завързва още повече реванша на „Даугава” след точно една седмица (на 29-и юли).

Лошата новина за българския отбор е, че при едно от много груби единоборства от латвийския отбор Валентин Антов се оказа с разбита в глава в края на първото полувреме. В следствие на удара защитникът трябваше да бъде закаран до столична болница, за да му се направят нужните прегледи.

ЦСКА Лиепая

източник: sofascore.com


42 снимки

Срещата стартира в мудно темпо, като в първите минути двата отбора се опознаваха със своите стилове. В петата минута Хоган опита центриране отляво за капитана Додо, но пасът му беше прекалено дълъг и топката излезе в тъч за "червените". Четвърт час след старта на срещата Йоан Баи направи чудесен индивидуален пробив отдясно и пусна остър пас по земя, а Вячеслав Исайевс изчистив ъглов удар, но опасно край своята врата. При последвалия корнер не последва нищо за столичани.

ЦСКА изпусна най-добрия си шанс в 20-ата минута. Амос Юга даде страхотно подаване зад отбраната на Лиепая за Йоан Баи. Френското крило задмина стража на съперника, но си прати топката прекалено встрани и върна назад за Вилдсхут. Новото попълнение на българския отбор не пожела да шутира с левия крак и потърси подаване към точката за изпълнение на дузпа, където нямаше негов съотборник.

В 25-ата минута пък гостите от Латвия изпуснаха чудесна възможност за реализиране на гол. Топката бе центрирана от Хоган отдясно за Дмитрий Бага, който за щастие на родния тим не успя да засече топката във вратата на Бусато. Минута по-късно пък Кери опита удар от дистанция, но неточно. След половин час игра "белите" стигнаха до нова добра възможност за попадение. Жилиус центрира отдясно, а Турицов изби по земя към дъгата на наказателното си поле. Бага не се посвени да отправи мощен шут, но топката профуча встрани. В ответната атака дойде отговорът от ЦСКА. Вилдсхут напредна отляво и нахлу в наказателното поле, за да последва успореден пас за Кайседо, но Кейта със сетни сили изчисти в ъглов удар. След ъгловия удар се получи разбъркване, а топката отиде в Жеферсон, който стерля от трудна ситуация и прати топката над напречната греда.

В последните минути на първото полувреме бранителят на ЦСКА Валентин Антов получи изключително тежък удар в главата при поредното тежко единоборство с футболист на Лиепая и се наложи да бъде откаран с линейка към болница в София, в следствие на което не успя да доиграе и мача.

На полувремето Любо Пенев направи две промени, като в игра влязоха Пламен Гълъбов и Георги Йомов. Бранителят замени тежко контузения Вальо Антов, а Йомов влезе в игра на мястото на Йоан Баи.  Това не доведе до някаква грандизона разлика в играта на българския отбор, а в 58-ата Турицов индиректно асистира за Миросавлиев от Лиепая след центриране от корнер, но нападателят на литовците направи огромен пропуск от няколко метра. В 65-ата домакините имаха мними претенции за дузпа след мощен диагонален удар отляво на Мазику, но реферът Питър Банкс бе категоричен в решението си, че няма да посочи бялата точка. След повторението пък се видя, че ръката на Кейта от Лиепая бе пред тялото и английският арбитър бе действал правоверно.

Пет по-късно пък Шимич засече много добре центриране от свободен удар за Лиепая, но Бусато с посрещане от волейбола блокира топката и я прати встрани от българската врата. В 81-ата минута  Исайевс блокира с тяло мощен удар от резервата за ЦСКА Чатакович, а след корнера, изпълнен от Йомов, Амос Юга атакува топката, но не успя да я насочи в латвийската врата.

В първата минута от добавеното време пък ЦСКА стигна до нов шанс за гол, който не бе оползотворен. Хамза Чатакович овладя в наказателното поле след пас на Мазику, но ударът му с левия крак премина встрани.

FT / ЦСКА - ЛИЕПАЯ 0:0

Стадион: "Българска армия" /София/

Рефер: Питър Банкс /Англия/

Стартови състави:

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 2. Юрген Матей, 26. Валентин Антов (46 - 28. Пламен Гълъбов), 19. Иван Турицов, 18. Брадли Мазику, 3. Жеферсон /к/, 21. Амос Юга, 30. Яник Вилдсхут (73' - 11. Хамза Чатакович), 8. Греъм Кери, 7. Йоан Баи (46' - 10. Георги Йомов), 9. Жорди Кайседо (58' - 23. Ахмед Ахмедов)

Резерви: 12. Алекс Божев (в), 25. Димитър Евтимов (в), 6. Жуниор Нзила, 10. Георги Йомов, 11. Хамза Чатакович, 16. Асен Дончев, 20. Християн Петров, 22. Радослав Живков, 23. Ахмед Ахмедов, 28. Пламен Гълъбов

Треньор: Любослав Пенев

Лиепая: 12. Звиедрис, 33. Кейта, 55. Шимич, 27. Исайевс, 2. Жулевс, 8. Бярозкин, 15. Ткачук, 25. Бага, 22. Хоган, 9. Додо - к, 45. Миросавлйев

Треньор: Небойша Вигниевич