ЦСКА помечта дълго и бе много близо до това да пречупи опитния Копенхаген, но загуби с 1:2 в първи мач между двата тима от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Българският тим трябва да съжалява за поражението на националния стадион „Васил Левски”, след като ЦСКА игра превъзходно на контраатака през първата част, но повратният момент дойде в 41-ата минута. Централният защитник Божидар Чорбаджийски си изкара червен картон за удар без топка срещу нападателя Даме Н'Дойе и остави своите с десет човека за едно полувреме. Футболистите на Нестор Ел Маестро имаха сериозни претенции спрямо решението на главния съдия Барт Вертентен, но белгийският арбитър бе непоколебим.

Всичко стартира чудесно за „червените”, след като Мауридес поведе ЦСКА в 15-ата минута, но след картона на бранителя на „армейците”, то те се прибраха дълбоко. По този начин опитният Копенхаген наложи волята си и постепенно натисна сериозно българския тим, като в рамките на десет минути през второто полувреме осъществи пълен обрат. Първо Денис Вавро порази „армейската” врата с чудесен гол в 64-ата минута, а в 74-ата Кенан Кодро бе точен от дузпа.

Българският тим бе подкрепян много сериозно в срещата, като над 20 хиляди "червени" привърженици бяха на националния стадион "Васил Левски". За трети пореден мач ЦСКА не можеше да разчита на капитана си Николай Бодуров, както и на опорния полузащитник Кристиян Малинов. Двамата все още изтърпяват своите наказания от мача в първия квалификационен кръг на Лига Европа срещу ФК Рига, но ще бъдат на разположение на наставника на ЦСКА за реванша в датската столица.

Преди червения картон, ЦСКА стоеше много добре на терена, като умело затваряше всички пространства, които можеше да използва датския гранд, а същевременно организираше добри скоростни атаки, които създаваха проблеми на отбраната на "лъвовете".

Тук, специално за Вас, следихме мача минута по минута.

ЦСКА стартира вихрено първото полувреме, като пресира високо датския си съперник, но същевременно връзката на Жанио Бикел и Рубен Пинто със защитата и нападението не позволяваше на опонента да създава опасности. Копенхаген от своя страна подходи по-прибрано в първите минути, опитвайки да парира „червените” атаки, които бяха разнообразни.

В деветата минута вратаря на Копенхаген Йесе Йоронен получи леко върната топка, която веднага бе атакувана от Маруидес, но стражът улови. Бразилският нападател на ЦСКА имаше сериозни претенции към белгийския рефер Барт Вертентен, но той не уважи претенциите за двоен удар.

Малко по-късно ЦСКА създаде серия от сериозни положения пред вратата на Копенхаген. Десподов нахлу мощно от левия фланг и потърси Мауридес в наказателното поле, но Папаянополус изчисти току пред бразилеца. Тя се върна към Жанио Бикел, който видя Тиаго Родригес отляво, а плеймейкърът на ЦСКА стреля силно с десния крак и Йоронен отби встрани. Кълбото се озова в Рубен Пинто, който стреля, но ударът прелетя високо над напречната греда.

В 15-ата минута ЦСКА дръпна в резултата на Копенхаген след гол на Мауридес. Крилото на ЦСКА Кирил Десподов овладя в средата на терена и навлезе навътре, за да пусне в коридор към Мауридес. Стрелецът на ЦСКА не се почуди и стреля от близка дистанция към вратата с левия крак, за да прокара топката под тялото на Йоронен и да изведе ЦСКА напред – 1:0.

ЦСКА - ФК Копенхаген

източник: LAP.bg

В 17-ата минута Едвин Джеси пое отляво и тръгна на скорост, но при рейда се хвана за дясното бедро и падна, но впоследствие някак продължи игра. Пет по-късно датчаните стигнаха до първото си сериозно положение, което свърши в напречната греда на ЦСКА. Даме Н’Дойе се пребори пред наказателното поле на ЦСКА за спорна топка и стреля мигновено, за да разтресе напречната греда на "червените".

Ел Маестро: 11 срещу 11 щяхме да спечелим

Десподов: Биха ни нелепо, с 12-ти играч

Секунди по-късно сенегалският нападател на Копенхаген стигна изчистена топка отдясно и видя непокрития отляво Виктор Фишер. Центрирането към втория бе меко, а Фишер засече от воле, но ударът му премина встрани от вратата на Витаутас Черниаускас.

ЦСКА се прибра дълбоко след гола, като датският тим набра инерция и започна да тормози бранителите в "червените", които допреди гола не позволяваха на опонента да владее дълго време топката.

В 27-ата минута ЦСКА получи право да изпълни ъглов удар, а Десподов вдигна много добре към Стивън Перейра. Защитникът бе непокрит, но не успя да нанесе точен удар и топката отлетя в аут. Пет по-късно Виктор Фишер стреля от средна дистанция, а Чорбаджийски се метна пред топката, за да отклони пътя ѝ. Все пак кълбото премина на сантиметри от лявата греда на Черниаускас.

В 41-ата минута левият бек Лясков напредна мощно по своя фланг и елиминира двама противникови състезатели. Бранителят пусна по земя към Мауридес, но защитниците на Копенхаген се справиха и изчистиха. След изритването се получи единоборство в средата на терена между Н’Дойе и Чорбаджийски, а защитникът на ЦСКА удари в лицето сенегалсйкия нападател и съдията му показа директен червен картон.

ЦСКА - ФК Копенхаген

източник: БГНЕС

В добавеното време на първото полувреме Кенан Кодро бе видян в наказателното поле пред Черниаускас и стреля с глава, но за щастие на българския тимтопката отлетя високо.

"Червените" излязоха добрестоящи през втората част, като отново съумяваха да неутрализират острите футболисти на Копенхаген, макар да бе ясно, че ще играят 45 минути с човек по-малко. Постепенно датският гранд наложи териториален натиск, като ЦСКА бе принуден да се защитава пред вратата си, докато датчаните създаваха много на брой центрирания от фланговете.

ЦСКА - ФК Копенхаген

източник: LAP.bg

В 49-ата минута Расмус Фалк стреля силно от разстояние и принуди Черниаускас да се разтегне максимално, изчиствайки в корнер. Малко по-късно Кенан Кодро бе оставен непокрит и намери топката с глава, но ударът му прелетя вдясно от вратата на ЦСКА.

В 56-ата Виктор Фишер достави прелестно центриране в наказателното поле на ЦСКА, а Сотирис Папаянополус и Н’Дойе не се разбраха кой да нанесе решителния удар и за пореден път топката отлетя край вратата на ЦСКА.

Копенхаген отбеляза гол в 64-ата минута, след като защитникът Денис Вавро отбеляза страхотен гол от разстояние. Влезлият като резерва бранител нанесе феноменален шут и топката влетя във вратата на Черниаускас, а литовският вратар нямаше шанс да се намеси – 1:1.

Четири по-късно десният бек Петер Анкерсен обърна топката на неудобния си ляв крак, но не се посвени и стреля от движение, а кълбото мина край дясната греда на ЦСКА.

ЦСКА - ФК Копенхаген

източник: LAP.bg

В 73-ата минута Бойлесен проби  в наказателното поле на ЦСКА отляво и бе повален от Кирил Десподов. Главният съдия показа точката за дузпа, а зад топката застана нападателят Кодро. Стрелецът изпълни слаб наказателен удар, но Витаутас Черниаускас не успя да реагира, макар да докосна топката и тя мина зад гърба му – 1:2.

До края на срещата Копенхаген владееше дейно топката на националния стадион, като до последния съдийски сигнал не отправи много изстрели, макар "червените" да продължаваха да се защитават. Положения пред двете врати нямаше и "лъвовете" взеха успеха в първия епизод от дуела между двата тима.

Реваншът е след една седмица (16 август-четвъртък) на стадион „Паркен” в датската столица - Копенхаген.

ЦСКА - Копенхаген 1:2

1:0 Мауридес (15')

1:1 Денис Вавро (64')

1:2 Кенан Кодро (74'-д)

Червен картон: Божидар Чорбаджийски (41')

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас - Борис Секулич - Стивън Перейра, Божидар Чорбаджийски, Ангел Лясков - Жанио Бикел, Рубен Пинто /к/ - Едвин Джеси, Тиаго Родригес, Кирил Десподов - Мауридес.

Треньор: Нестор Ел Маестро

Копенхаген (4-4-2): Йесе Йоронен – Петер Анкерсен, Сотирис Папаянопулос, Андреас Биеланд, Николай Бойлесен– Николай Томсен, Расмус Фалк, Карлос Зека /к/, Виктор Фишер – Даме Н’Дой, Кенан Кодро.

Треньор: Столе Солбакен

Стадион: „Васил Левски”, (София)

Съдия: Барт Вертентен (Белгия)

40 снимки