Отборът на ЦСКА постигна ключова победа с 3:1 като домакин в третия квалификационен кръг на Лига Европа срещу състава на Торсхавн. По този начин възпитаниците на Стамен Белчев се класираха за последния кръг на пресявките, където ще чакат някой измежду Базел и Анортозис. Попаденията за българския тим бяха дело на Али Соу, Георги Йомов, и Жул Кейта. За гостите почетното попадение беше дело на Себастиян Пингел. 

78 снимки

Двубоят започна с доста активни действия за състава на Стамен Белчев, като в рамките на първите 7 минути "червените" отправиха два бпокирани изстрела, както и един от над 20 метра на Брадли Мазику, който за малко да навести вратата на стража на гостите. 

В 9-та минута, от своя страна, дойде и първият точен изстрел за ЦСКА. След пробив отдясно на Греъм Кери той навлезе навътре и стреля, но право в ръцете на Хансен. Четири минути по-късно и Али Соу отправи точно изпълнение, но отново Хансен нямаше затруднения. 

В 16-та минута гостите показаха, че също ще имат своите положения в мача. След изпълнение на пряк свободен удар от над 25 разстояние Фридериксберг тества рефлексите на Густаво Бусато, но стражът беше на ниво. 

В 23-та минута момчетата на Стамен Белчев бяха на сантиметри от откриването на резултата. След дълбоко центриране Юрген Матей отклони топката към вратата на Торсхавн, но от гол линията тя беше изчистена от стрелеца Пингел. 

В 27-та минута играчите на Стамен Белчев получиха заслужена награда за доброто си начало. След дълга топка Греъм Кери я отклони в краката на Юнус Санкаре, който на свой ред намери Алу Соу в наказателното поле, а гамбиецът не сбърка от няколко метра, фронтално срещу Хансен за 1:0. 

Пет минути по-късно гамбиецът можеше да удвои преднината на своя тим. След ново брилянтно центриране на Греъм Кери Соу се извиси най-високо и нанесе удар с глава, който обаче с мъка беше париран от стража на тима от Фарьорските острови. 

Седем минути преди края на частта доминацията на българския тим стана още по-силно изразена върху цифровото табло. След страхотна комбинация през центъра с участие на Санкаре, Соу и Гоерги Йомов, последния полчи извеждащ пас от французина и не сбърка, за да отбележи първото си попадение с екипа на "червените". 

В последната минута на редовното време на първата част гостите можеше да намалят резултата. След разконцентрирани действия на защитниците на Стамен Белчев Пингел остана очи в очи с Густаво Бусато, но не уцели добре топката и за бразилеца нямаше затруднения. 

В началото на втората част отново ЦСКА диктуваше темпото, задържайки топката в по-голямата част от времето. В 52-та минута Греъм Кери навлезе навътре отляво, но диагоналният му изстрел премина встрани. 

В 61-та минута обаче момчетата от Фарьорските острови показаха, че не всичко е приключило. След наглед безнадежден дълъг пас към стрелеца Себастиян Пингел, той успя да надиграе както Валентин Антов, така и безкрайно неубедителния Юрген Матей, за да отбележи гол сякаш от нищото във вратата на Густаво Бусато за 1:2. 

В следващите минути нервите на "Българска армия" започнаха да се усещат. ЦСКА продължи да е по-активния отбор и няколко удара от влезлия като резерва Жул Кейта, както и на Греъм Кери, профучаха встрани от вратата на Хансен. Въпреки всичко обаче чистите положения бяха рядкост, а гостите от Торсхавн продължаваха да бъдат в срещата. 

В 83-та минута момчетата на Стамен Белчев решиха всичко. След чудесен извеждащ пас на Юнус Санкаре към Али Соу, голаджията успя да върне топката добре към Жул Кейта на границата на наказателното поле. Там французинът се завъртя добре и с премерен удар в долния ляв ъгъл препарира стража на гостите за 3:1. 

До края на срещата авансът можеше да бъде покачен още, но Али Соу и Жул Кейта не успяха да превърнат добра контраатака в попадения в последните минути на мача. 

ЦСКА - Торсхавн 2:1

1:0 - Али Соу (27)

2:0 - Георги Йомов (38)

2:1 - Себастиян Пингел (61)

3:1 - Жул Кейта (83)

Ето ги стартовите състави на двата тима:

ЦСКА: Густаво Бусато, Пламен Гълъбов, Юрген Матей, Валентин Антов, Брадли Мазику, Амос Юга, Жеферсон, Юнус Санкаре, Георги Йомов, Али Соу, Греъм Кери;

Торсхавн: Хансен, Хайнесен, Якобсен, Ериксен, Мелернгаард, Нилсен, Самюелсен, Якобсен, Фридериксберг, Пингел, Пшибилски;