Една от големите скандинавски медии, занимаващи се със спорт и футбол - "Йосимар", направи мащабна разработка на казуса с участието на ЦСКА в евротурнирите.

Авторът от норвежкото издание Ларс Йонсен се е запознал детайлно с цялата история около "червените" в близките години и е поставил ребром въпроса пред УЕФА как така те са допуснати в следващото издание на битките из Стария континент. 

В мащабен материал, той разработва цялата хронология на събитията на "Армията" в последните две години и в крайна сметка изпраща 5 въпроса до Европейската футболна централа, свързани с допускането на ЦСКА в Европа. 

Ето и кои са те в директен превод от материала на "Йосимар": 

"1. През май 2017 г. УЕФА реши, че ЦСКА-София няма право да участва в европейските турнири през сезоните 2017/2018 и 2018/2019. Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди това решение. Но според българския сайт Нова, писмо е било пратено от УЕФА, подписано от Теодорос Теодоридис, до президента на БФС Борислав Михайлов. В писмото се потвърждавало, че ЦСКА-София може да играе в Европа през сезон 2018/2019, ако се класира. Това е обратното на миналогодишното решение на УЕФА и КАС. Вярно ли е това?"

"2. Кой в УЕФА е взел решението, че ЦСКА-София може да играе в Европа следващия сезон?"

"3. ЦСКА-София взе лиценза на Литекс през лятото на 2016 г. На този отбор е даден нов код в регистрационната система за трансфери на ФИФА. Цялата кореспонденция и съдебни прегледи приемат ЦСКА-София за нов клуб, започнал съществуването си от 2016 г. Според 3-годишното правило на УЕФА, което беше използвано миналата година, клубът няма право да участва в Европа през сезон 2019/2020. Какво се промени?"

"4. "Оригиналният" ЦСКА София все още дължи на бившите си играчи 1 млн. евро в заплати. Това е потвърдено от ФИФА и КАС. Според чл. 66 от правилника на УЕФА за лицензиране и регулациите за финансов феърплей, забавени задължения към играчи и служители не са позволени, ако клуб иска да участва в евротурнирите. С неплатените дългове на ЦСКА София към бившите му играчи, може ли ЦСКА-София да играе в турнирите на УЕФА?"

"5. Излязла ли е УЕФА със становище на сайта си, касаещо този казус? Ако не, защо УЕФА не е направила публично изявление на сайта си за това?", са въпросите на Ларс Йонсен и "Йосимар" към Европейската футболна централа. 

Журналистът твърди, че на 10 април е получил отговор от УЕФА, като в него се казва, че причината за взимане на ново решение през февруари тази година за допускане на ЦСКА-София в евротурнирите, са "нови данни" по този случай. Но какви са тези "нови данни", от УЕФА не уточняват. 

Целия материал на "Йосимар", касаещ казуса с ЦСКА, можете да прочетете на английски език ТУК!