От доста години най-търсеният събеседник, когато на клубно или национално ниво предстоят мачове между българи и швейцарци, е Петър Александров. Легендарният нападател и бронзов медалист от САЩ'94 даде мнението си пред вестник „Мач Телеграф“ за предстоящите срещи между Базел и ЦСКА в плейофа от Лигата на конференциите в четвъртък. Той е на мнение, че прогнозите са доста рисковани, но за него Базел е фаворит, макар и лек.

„При Базел има от доста време голямо текучество на футболисти. Така беше и това лято.Много хора си отидоха, доста нови дойдоха. Щокер например, който беше голяма фигура, се отказа. Не започнаха никак добре сезона. До днес (б.р. - вчера) нямаха победа в първенството. Започнаха с три равенства в първите си три кръга, а отложиха един – гостуването на Люцерн, като и там хич не е сигурно, че ще бият. Ако трябва да направя сравнение между онзи отбор на Базел, който загуби от ЦСКА с 1:3 преди две години в плейофа за Лига Европа, и този, определено сегашният е по-силен. Тогава бяха в криза, докато в момента чак за криза не може да се говори. През 2020-а казах включително и пред вас, че ЦСКА има сериозни шансове да елиминира Базел и се оказах прав“, започна анализа си Петър Александров.

„Определено новият треньор Алекс Фрай налага атакуващ футбол. И е нормално, и логично. Всички ние, които сме били централни нападатели, искаме, ако сме треньори или асистенти, отборите ни да играят атакуващо. Това, което липсва на Базел все още, е достатъчната сработка между отделните играчи и линии. Нов отбор са и не са свикнали още един с друг.

Имат доста млади играчи, а им останаха трима или четирима по-опитни. Това са Фабиан Фрай, унгарският нападател Адам Салай, който обаче не е твърд титуляр, както и вратарят Марвин Хиц, който дойде през лятото от Борусия Дортмунд. Като най-опасен играч мога да определя централният нападател Анди Зекири. Допреди две години беше в Лозана, после в Англия, където беше част от Брайтън, а през миналия сезон игра под наем в Аугсбург. Казах ви, че Алекс Фрай опитва да налага атакуващ стил, като използва много атаките по фланговете. За тях разчита много на бързината на крилата Дан Ндойе и Лиъм Милър.

Опасен играч е и играещият зад нападателя Мохамед Зеки Андуни. От защитниците бих отличил Касим Адамс Нуху, който е ставал шампион с Йънг Бойс. По отношение на схемата на игра не използват само една. Понякога играят с трима в защита, понякога с четирима, но нападателят винаги е един. Специално срещу Брьондби играха с четирима защитници“, - добави още бронзовият медалист от САЩ'94.

„Прогнозите наистина са доста рисковани. Видяхте какво направи отбор като Вадуц, който е във втора дивизия на Швейцария. Отиде в Турция и би с 4:2 Коняспор пред 27000 души. А обичайно Вадуц като домакин играе пред 1200. Може би шансовете са 55 на 45 за Базел. Радвам се, че ЦСКА победи в Ирландия. Все пак в момента само те и Лудогорец останаха да защитават реномето на българския футбол. И Саша Илич в момента има подобни проблеми като Алекс Фрай – има доста нови играчи и се опитва да налучка най-точния състав. Жалко, че Левски отпадна така нелепо.

За Базел мачовете в Лигата на конференциите са жизненоважни защото имат финансови проблеми. Даже, доколкото разбрах, са си планирали бюджета, като очакват приходи от участие в груповата фаза. Като посещаемост срещу ЦСКА със сигурност по трибуните на „Санкт Якоб Парк“ ще има малко над 20000 зрители. Толкова бяха срещу Брьондби, сега няма да са по-малко“ - завърши Петър Александров.