Четвъртък вечер може да се окаже съдбоносна за евромечтите и на двата български представителя в квалификациите за групите на Лига Европа през тази кампания – Лудогорец и ЦСКА. „Орлите“ имат не особено леко гостуване в Беларус на Динамо Брест. Момчетата на Павел Върба все пак може да се чувстват като леки фаворити заради страхотната индивидуална класа, с която разполагат. Погледите на българските зрители в може би още по-голяма степен ще са вперени в изявите на другия ни отбор – ЦСКА гостува на именития отбор на Базел.

С оглед на реномето на швейцарския тим вероятно мнозина биха казали, че ЦСКА излиза като пълен аутсайдер на „Санкт Якуб Парк“. Постоянен участник в групите на Шампионска лига и Лига Европа, Базел е име не само в малката планинска страна, но и разпознаваем клуб в цяла футболна Европа. Истината обаче е, че това далеч не е същият могъщ хегемон от преди няколко години.

Антон Узунов
100 снимки

Времената за Базел не са леки. След дълги години на доминация отборът не е вкусвал шампионската титла вече 3 години, бидейки детрониран от състава на Йънг Бойс. През миналия сезон нещата изглеждаха още по-малко розови, след като Базел дори завърши зад състава на скромния Санкт Гален, едва на трето място в първенството.

Разпознаваемите имена в състава на гранда са все по-малко, а голяма част от ядрото на отбора за последното десетилетие застарява. ЦСКА няма от какво да се страхува, а напротив – това е един истински шанс за бленуваното влизане в Лига Европа.

Не е ясно дали за „червените“ ще се открие скоро и по-добра възможност. Жребият за първите 3 кръга на пресявките беше меко казано щедър към момчетата на Стамен Белчев, особено с оглед на факта, че отборът не игра като гост в нито една от срещите. Последното препятствие ще е далеч от стадион „Българска армия“, но мач пред празни трибуни отново сам по себе си прави нещата изключително изравнени. Не на последно място – форматът със само една среща във всеки кръг на практика прави възможността да се стигне до изненади още по-голяма.

Белчев и неговите играчи обаче все пак не бива да се подават на прекалена емоция и да губят реалния поглед върху събитията. Отборът не е безгрешен и има своите отявлени слабости в отбрана, независимо от безспорните качества в нападателната част на играта. Индивидуалните грешки мъчат състава на „червените“ и хвърлят сянка върху иначе добрите елементи без топка – добра и агресивна преса, компактност при загубата й и бързото възвръщане на коженото кълбо. Грешникът в твърде много случаи се оказва само един – Юрген Матей.

Бранителят е безспорно най-разочароващото попълнения от тези, направени през лятната пауза. Въпреки солидната си физика и ръст, нидерландецът е изключително неубедителен във въздуха, постоянно не преценява летежа на топката и е доста тромав при дуелите по земя. Само за последните няколко мача той допусна фатални грешки срещу Черно море, Торсхавн и Локомотив Пд. Твърде много за бранител, който дойде с очаквания от нидерландската Ередивизие.

източник: Антон Узунов

Именно този неубедителен чарк от системата на ЦСКА вероятно е един от поводите за тревоги за наставника на „червените“. По тази причина изглежда и абсолютно закономерно Стамен Белчев да излезе с по-консервативна стратегия. По-малко притежание на топката, повече фокус върху защитаването и контраатакуването. ЦСКА безспорно разполага и с изпълнителите за подобен стил. В лицето на Георги Йомов, Али Соу и Жул Кейта българският тим има играчи, които да започнат сами контраатаки с индивидуалните си качества.

Демонът за „червените“ не е толкова страшен. Нужна е вяра, а до момента под ръководството на Белчев изглежда, че такава има в големи количества в съблекалнята на отбора. Тази вяра и желание за себе раздаване трябва да се пренесе и на „Санкт Якуб Парк“, защото възможността за класиране в групите на Лига Европа е по-голяма отколкото мнозина си мислят.