Емил Велев-Кокала е една от легендите на Левски и три пъти шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково, Левски Лом, а сега е във Вихрен Сандански. Специално за Gong.bg Велев коментира финала за SESAME Купа на България и триумфа на Левски.

Антон Узунов
94 снимки

Левски най-накрая счупи прокобата и спечели трофей след 13 години чакане. За съжаление не бях на стадиона, защото съм в Израел с националния отбор на европейското първенство до 17 години. Но гледах финала по телевизията и много се изкефих. Заедно с мен се радваха и две от момчетата в тима – Асен Митков и Антоан Стоянов, които са от школата на Левски. И двата отбора излязоха с предпазлива тактика. Левски с петима защитници, защото колкото и да са активни по фланговете, Михайлович и Цунами са си бекове. По принцип тази система на игра не е присъща за Мъри Стоилов, но сигурно заложи на нея, защото тя му донесе успех в полуфиналните мачове с Лудогорец. Халфовата линия на ЦСКА беше изградена от дефанзивни играчи, но проблемът на отбора бяха крилата. Йомов и Кери не дадоха нито една топка към Кайседо, който бе заклещен между тримата защитници на Левски и нямаше какво сам да направи. Йомов е тръгнал по нанадолнището и отдавна няма силен мач. Но така става обикновено с футболистите, които живеят през нощта. Чудя се само защо още го викат в националния отбор.

Левски спечели само един гол разлика, но разликата в този мач между двата отбора беше като Лом и Лондон, както обича да казва Венци Стефанов. При „сините“ имаше доста нервност, но от първата минута се видя, че бяха по-мотивирани, по-амбицирани, по-знаещи и по-можещи. Вярно, голът дойде след един щастлив рикошет, но и късметът е част от футбола. Очаквах да няма голове, даже спечелих няколко баса, че Левски ще бие с един гол разлика.

Yulian Todorov / LAP.bg
33 снимки

Не ме учуди слабата игра на ЦСКА – отборът е в несвяст от доста време. Изпадна в дупка след подготовка и трансферите на Стойчо Младенов през зимата. Не очаквах и подобрение при Алън Пардю, защото англичанин трудно може да се адаптира към нашия футбол. А и срещу него беше Стоилов, който е и по-опитен, и по-успешен треньор. Стоилов има успехи в първенствата на България и Казахстан, печелил е купи, водил е отборите си в групите на Шампионска лига и Лига Европа, бил е национален селекционер.

Не съм плакал, когато с Левски спечелих титлата през 2009 година, но бях на седмото небе от щастие и това чувство ме държа няколко дни. Затова разбирам силните емоции, които просълзиха Мъри Стоилов, но не са прави тези, които казаха, че се е заразил от Тити Папазов, при когото сълзите са като „добро утро“.

Emona Tsoncheva / LAP.bg 
88 снимки

Футболът е много динамичен и е възможно да настъпят големи промени в рамките само на няколко месеца. Примерът е какво направи Станимир Стоилов с Левски само за 8 месеца. Привлече 7 нови играчи, които бързо бяха наложени в състава, а освен това промени начина на работа в клуба. На практика изгради нов отбор за този период и това даде резултат. Сега Левски взе Ивелин Попов, който притежава и опит, и класа. Стига да е здрав, той ще вдигне много нивото на отбора, а с още двама като него „сините“ ще могат да се борят и за шампионската титла догодина.

Затова ЦСКА не бива да бъде погребван. Гриша Ганчев е показал, че бързо взима решения и очаквам първо да назначи нов треньор, а след това и да бъде подменен половината отбор. А Лудогорец си остава постоянна величина, така че ни очаква интересен следващ сезон.