Бившият елитен рефер Антон Генов бе специален гост в предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Той говори за предстоящия финал за Купата на България между Левски ЦСКА и си спомни за последния подобен мач, който бе ръководен от него през 2005 година.

Оттогава двата родни гранда не са имали възможност да играят един срещу друг в подобен сблъсък за си за директен трофей, а според Генов това показва, че нещо в родния футбол куца.

„17 години минаха от онзи финал. Все едно беше вчера. Всички мачове в професионалния футбол и мачът на мачовете както е ЦСКА – Левски за родния футбол, си ги спомням подробно. За този мач си спомням, бих казал една мисъл на Иван Славков, който тогава беше президент на БФС, тогава той каза: ”Какъв финал само! Имаше бой, голове, жълти и червени картони, и дузпа.” Това е в едно изречение. Стана страхотен мач. ЦСКА беше шампион, много българи играеха в двата отбора за разлика от сега. Имаше и доста класни чужденци. Лидери бяха Боримиров за Левски и Янчев и Христо Янев за ЦСКА.  За съжаление Янчев и Йордан Тодоров получиха червени картони, напълно заслужени според мен. Елин Топузаков и той получи червен картон. Накрая имаше и бой малко, понеже беше в последните минути. След една атака за ЦСКА и нарушение, което бях свирил, стана меле в наказателното поле участваха Ибрахима Гай и Иванков, реших да не гоня повече хора, защото картоните щяха да станат пет, а мачът приключваше. Беше много интересен и запомнящ се финал и Левски съвсем заслужено успя да победи”, коментира Антон Генов.

„Еуфорията в момента е голяма и напълно заслужено. Това са двата най-големи отбора в България с най-много публика. Това е ясно. Винаги съм искал да ръководя мачовете пред пълен стадион защото футболът е за хората. В последните десет години хегемон в България е Лудогорец, но за мен двата най-големи отбора ще си останат Левски и ЦСКА. Надявам се, че фенвоете ще напълнят стадиона и ще стане един хубав мач. Двата колоса в България не са се срещали на финал вече 17 години, което означава, че нещо в родния футбол куца. Нещо куца при тях, куца в организацията, куца във футбола из основи. Най-вероятно куца нещо и в школите на тези два отбора. Трябва всеки да си помисли и да си направи изводите за себе си. Президенти, треньори и изобщо всички, които участваме в този процес. Ако трябва и съдиите, ръководството на Съюза. Всички до един, които участват в тази игра”, продължи бившият рефер.

„ВАР помага от тази гледна точка, може би ще бъде клише, но ВАР помага, за да има по-голяма справедливост. С тази система вече не могат да бъдат допуснати голове от засади, което е много важно. Виждате колко тънки моменти има в днешно време. Асистент съдиите много трудно могат да преценят положението за засадата. С тази система премахнахме головете, които се получават от засади. Изчистват се доста положенията в наказателното поле. Тук е много трудно да има контакт между състезателите, игра с ръка, която да не се види. Основната грешка, която виждам не само у нас, но и по света е, че реферите прекалено много се доверяват на ВАР-съдиите и тази система. Има очевадни положения в наказателното поле, а реферите чакат едва ли не някой да им каже, за да ги отсъдят. По наше време нямаше такава система и неи свирехме положенията”, каза още той.

Чуйте и вижте какво очаква Антон Генов за финала за SESAME Купа на България в неделя в прикачения видеоматериал.