Известният спортен журналист Румен Пайташев говори за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, в което разказа за началото на съперничеството между ЦСКА и Левски преди финала за SESAME Купа на България.

„Тогава „армейците“ под името Септември при ЦДВ спечели шампионската титла през 1948 година и хвърля ръкавицата към Левски. Първите финални мачове за купата през 1949 година се очакват с огромен интерес и той е напълно оправдан. Тогава регламентът е такъв, че след равенство в редовното време следват продължения, но и след тях остава равенството, но няма дузпи, както е сега. Играе се следващ мач, който пак завършва наравно и е предвиден трети, който в крайна сметка след продължения завършва с победа за Левски. Това е началото на вечното съперничество. Именно тези първи финали дават началото на най-успорваното съперничество в българския футбол. Трябва да кажем, че и през 1950 година сценарият се повтаря и Левски печели с 1:0 в третия мач“, заяви Пайташев.

„В първите години в двата отбора играят големи български футболисти. В ЦСКА са Стефан Божков, Манол Манолов, Димитър Миналов. От страна на Левски това са Васил Спасов, Апостол Соколов, Георги Пачеджиев, Георги Дойчинов. Публиката е имала възможността да се радва на майсторството“, добави още той.

„За сегашния финал се получи голяма истерия за билети, след като 17 години двата отбора не са играли на финал за купата. Надявам се поне 30 000 човека да бъдат тази неделя на стадион „Васил Левски“. Това е феномен, защото това е най-емблематичен мач в българския футбол, както е на Балканите с Панатинайкос – Олимпиакос, Цървена Звезда – Партизан, Фенербахче – Галатасарай. България си има своето вечно дерби и то няма да бъде променено, независимо от превратностите на съдбата“, каза бележитият журналист.

„Сблъсък на спортни идеологии. Нямам предвид синьо и червено, а любов към първородния клуб, който те е привлякъл. Това съперничество ражда и позитиви за национални спорт. Любовта расте още повече в младите, ако са започнали да практикуват и спорт в дадения клуб“, каза от своя страна и известният спортен журналист Асен Минчев.