Левски ще играе във финала за Купата на България на 9-и май! Дори с човек по-малко "сините" не се дадоха срещу ЦСКА в реванша от полуфиналите и след 2:2 имат шанс да завършат сезона с трофей. С общ резултат 4:2 от двете срещи клубът от "Герена" ще се изправи срещу Славия, с което ще се опита да вземе своеобразен реванш срещу "белите" за изпуснатата шампионска титла през 2013-а година.

Жорди Гомес: Искаме да зарадваме феновете с Купата

Белчев: Сезонът е провал, ръководството на ЦСКА ще реши бъдещето ми

Делио Роси: В двата мача се видя, че сме повече отбор

Реваншът се превърна в истински екшън, в който "сините" поведоха още в 6-ата минута след забележителен гол на Жорди Гомес. Двадесет по-късно от техните редици бе изгонен Хали Тиам за брутално влизане срещу Фернандо Каранга, който впоследствие напусна контузен. След почивката заменилият колумбиеца Хеан Бланко изравни в 57-ата, ала сетне Серджиу Буш отново даде аванс на Левски. Крайният резултат фиксира Роланд Алберг осем минути преди края на редовното време след огромна грешка на вратаря Митрев.

Йовов: Левски трябва да влезе като фаворит във финала

Спас Русев: След 9 години пауза Купата ще е голямо постижение

Естествено, не се мина и без дежуриня спорен миг. В 61-ата минута, при резултат 1:1, Енрике Рафаел от "червените" вкара с глава, но попадението беше отменено заради засада, каквато нямаше. Редно е да се отбележи, че ситуацията се разви на изключителна скорост и за помощник съдията Георги Тодоров бе много трудно да прецени в реално време.

Толкова напечен сблъсък заслужаваше ударно начало и наистина го получи. Не бе изминала минута и половина игра, когато Левски нацели една от гредите. Паулиньо твърде леко бе оставен да овладее дълъг пас отляво по атаката и той стартира разиграването, което изведе Иван Горанов на позиция за центриране. Левият бек на „сините” отправи полувисока топка, която Стойчо Атанасов в опита си да пресече отклони право в десния стълб зад вратаря Витаутас Черниаускас.

Четири минути по-късно „сините” поведоха с изключително красив гол. Жорди Гомес стартира атаката с дълъг диагонален пас надясно за Габриел Обертан. Французинът стигна топката, а после лесно премина Жеферсон и пусна тънко за Роман Прохазка в пеналта. Словакът опита с пас да извади към точката на дузпата, а кълбото се повдигна при опита на Бодуров да пресече и дойде идеално за Гомес. Испанецът го посрещна с умело воле от 12 метра и заби истински шедьовър, при който топката първо се отклони от страничната греда – 1:0.

ЦСКА имаше нужда от десетина минути, в които да се опомни, преди да създаде голова опасност в 16-ата. Стойчо Атанасов се включи отдясно и залъга Иван Горанов, след което центрира с по-слабия си ляв крак. В пеналта Енрике Рафаел свали с глава за Каранга, който на 6-7 метра от вратата беше притиснат от двама защитници. Вратарят Митрев вече бе паднал на земята и извади късмет, че анемичният шут на Каранга попадна право в него.

Две минути по-късно Паулиньо изскочи на никак нелоша позиция. Серджиу Буш спечели високата топка пред дъгата и продължи с глава към включилия се през центъра бразилец. Той побърза да шутира, преди Барт и Бодуров да го затворят, а топката отлетя високо над гредата.

Предвид начина, по който се развиваше срещата, стореното от Хали Тиам в 28-ата минута може да се определи като истинска глупост. Сенегалският халф на Левски влезе по брутален начин с бутоните напред срещу Каранга, чийто крака се оказаха заклещени между тези на Тиам. Лявото коляно на Каранга се изви болезнено, а червеният картон за Тиам беше повече от заслужен.

Звездата на „червените” опита да надмогне силните болки и в 32-ата минута излезе на голова позиция. Центриране на Станислав Манолев отдясно създаде смут в защитата на „сините”, а Каранга овладя около точката на дузпата. Той нанесе силен шут по посока вратата с контузения крак, а след като Ейолофсон самоотвержено блокира, Каранга падна на земята облян в сълзи. Малко по-късно загубилия само преди часове майка си нападател бе заменен от Хеан Бланко.

До края на полувремето ЦСКА имаше териториален превес, като не стигна до нещо повече от едно-две разбърквания пред вратата на Митрев. В същото време Левски имаше нелош шанс в минутката добавено време. Роман Прохазка елегантно изведе Обертан зад гърба на „червената” защита, макар и да останаха известни съмнения за засада. Французинът отвори крачка по десния фланг и стигна до аутлинията, откъдето опита да центрира по земя към Паулиньо. В сетния миг Стойчо Атанасов обезоръжи бразилеца, като не му позволи да отправи изстрел.

Второто полувреме можеше рано-рано да убие надеждите на ЦСКА за обрат. В 52-ата минута вратарят Митрев изпълни пряк свободен удар в половината на „сините”, като просто ритна топката напред с пълна сила. Левият бек на „червените” в опита да овладее позволи на топката да мине между краката му, а това остави Обертан съвсем сам срещу Черниаускас. Французинът като че ли подцени ситуацията и фрапиращо стреля в аут.

„Червените” се върнаха в играта в 57-ата минута. Енрике Рафаел стартира атаката с пас наляво за Манолев. Българинът изчака точния момент, за да върне на съотборника си пред границата на пеналта. С доза късмет Рафаел премина покрай Яблонски, а после някак успя да измъкне топката и от излезналия да го пресреща Митрев. Тук Рафаел вече загуби равновесие и падна, но пък Хеан Бланко притича навреме и стреля през краката на Горанов за 1:1.

Четири минути по-късно съдиите отмениха попадение на ЦСКА при доста спорни обстоятелства. Хеан Бланко и Манолев направиха чудесно двойно подаване в наказателното поле, където последният центрира към непокрития вляво Енрике Рафаел. Той реализира с красив плонж и тръгна да взима топката, когато разбра, че голът не е признат заради засада. Телевизионните повторения показаха, че ситуацията е много спорна и в най-лошия случай Рафаел бе на една линия с предпоследния в отбрана за „сините”.

В 65-ата минута Левски пак се оказа напред в резултата. Голът проектира Паулиньо, който показа техника отляво и тръгна успоредно пред границата на наказателното поле. С тънък пас „в чешка уличка” той изведе Буш в наказателното поле, а румънецът технично плъзна топката покрай вратаря – 2:1.

След този гол мачът като че ли утихна, след като моралът в „червените” редици видимо се срина. Срещата се доиграваше, но последните минути пак станаха интересни след голяма грешка на вратаря Божидар Митрев. В 82-ата Жеферсон се включи отляво за ЦСКА и центрира по крайно несериозен начин по земя. Митрев се засили да лови с плонж, но топката мина под мишницата му, отклони се и дойде крайно удобна за Роланд Алберг – 2:2.

ЛЕВСКИ – ЦСКА 2:2 (2:0 в първия мач)

1:0 Жорди Гомес 6'

1:1 Хеан Бланков 57'

2:1 Серджиу Буш 65'

2:2 Роланд Алберг 82'

Левски (4-2-3-1): Божидар Митрев /к/ - Роман Прохазка, Давид Яблонски, Холмар Ейолофсон, Иван Горанов – Жорди Гомес, Хали Тиам – Габриел Обертан, Филипе Нашименто (66' - Васил Панайотов), Паулиньо (77' - Жерсон Кабрал) – Серджиу Буш (74' - Антонио Вутов)

Старши треньор: Делио Роси

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас – Стойчо Атанасов, Александър Барт, Николай Бодуров /к/, Жеферсон – Рубен Пинто (46' - Едвин Джеси), Раул Лое – Станислав Манолев (67' - Роланд Алберг), Тиаго Родригес, Енрике Рафаел – Фернандо Каранга (34' - Хеан Бланко)

Старши треньор: Стамен Белчев

Стадион: „Васил Левски” (София)

Главен съдия: Николай Йорданов